//

Сік чорноплідної горобини рятує від коронавірусу? Абсолютний ФЕЙК! – Без Брехні

Сік чорноплідної горобини рятує від коронавірусу? Абсолютний ФЕЙК!

Напевно, новини про чарівні продукти, які знищують коронавірус, будуть з’являтись так довго, як буде тривати пандемія. Цього разу, фейк тижня переходить до соку чорноплідної горобини, яка виявилась страшною загрозою коронавірусу (насправді, ні), якщо вірити 5 каналу. Канал розігнав фейк про те, що сік горобини “знищує до  97% коронавірусу”.  Чому це чергова брехня? Пояснюємо. 

 

Канал знову посилається на препринт, тобто сайт, де викладають дослідження, які ще не пройшли рецензування іншими науковцями. Але це не єдиний недолік новини та власне дослідження.

Маніпуляції з соком горобини, а також соком гранату та зеленим чаєм проводились in vitro. Це означає, що експеримент проводився на окремих клітинах в пробірці. Але такі експерименти ще не означають буквально нічого. В пробірці соком, який містить кислоту,  можна вбити будь-який вірус.

Але коли збудник потрапив в живий організм, то все дуже сильно ускладнюється. Якби все було так просто, то, певно, люди, які п’ють чай та сік взагалі б не хворіли. Але чомусь хворіють. 

Також в дослідженні йдеться про те, що науковці припускають, ніби полоскання рота цими напоями може знизити вірусне навантаження або, як ще кажуть, інфекційну дозу. Проте досліджень, які б підтверджувала, що полоскання хоча б чимось знижує ризики захворіти не має. 

 

ВИСНОВОК:

 

Авторка: Наталія Бушковська

//
Exit mobile version