//

Скільки часу потрібно на розмінування Донбасу? Маніпуляції на тлі неточних даних. – Без Брехні

Скільки часу потрібно на розмінування Донбасу? Маніпуляції на тлі неточних даних.

Нинішні дискусії та заяви стосовно можливого прискорення реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу супроводжуються численними маніпуляціями. ЗМІ з цього приводу наводять «цифри» та «факти», які видають політики, посадовці і військові. Проте, як з’ясовується, вони дуже часто не містять під собою документального підгрунтя і є або маніпуляціями, або припущеннями, чи особистою думкою, яка видається за достовірний факт. З однією з таких заяв розбиралися фактчекери. 25 вересня на офіційному сайті Міністерства оборони з’явилося інтерв’ю заступника начальника інженерних військ Збройних Сил України Віктора Кузьміна АрміяInform, де військовий торкнувся теми розмінування територій Донбасу.

 

ВЕРДИКТ:  У зв’язку з відсутністю точних офіційних задокументованих даних щодо території Донбасу, що потребує розмінування та необхідного на це часу, вказати, що заяви посадовців є помилковими чи неправдивими – неможливо. Водночас саме вищевказана ситуація дає підстави на даному етапі фіксувати заяви щодо термінів і обсягів розмінування як маніпулятивні.

 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

 Віктор Кузьмін заявив, що навіть якщо війна в Донбасі припиниться прямо зараз, на повне розмінування території бойових дій піде не менше півстоліття.

Кузьмін пояснив, що один рік бойових дій веде до 10 років розмінування територій, і якщо бойові дії на Донбасі припиняться найближчим часом, то «піротехнікам вистачить роботи на 50 років».

Проте у квітні поточного року, під час брифінгу в прес-центрі Міноборони начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності МО України полковник Максим Комісарів повідомив інші цифри.

За його словами, під загальною координацією Міністерства оборони України неурядовими організаціями з початку робіт ідентифіковано 188 підозрілих та небезпечних ділянок загальною площею 1400 га, очищено 378 га території та виявлено майже тисячу вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляла пресс-служба відомства.

Але і цифри надані Максимом Комісаровим можуть бути поставлені під сумнів. Так у серпні 2019 року сапери ДСНС отримали техніку від Данської ради у справах біженців і Данської групи з розмінування передали саперам ДСНС обладнання для роботи на Донбасі. Про це інформував UATV.

Заступник голови ДСНС Руслан Білошицький тоді наголосив:

«Завдяки роботі наших піротехнічних підрозділів було очищено близько 28 тисга території, близько 100 га водних акваторій. Знешкоджено 73 тисяч вибухонебезпечних предметів».

Колишній міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у своїх оцінках ще «сміливіший»

«На сьогодні через військові дії на Сході та регулярні вибухи на складах боєприпасів розмінування потребує 30% території України», – повідмив він про це у своєму Twitter.

Водночас,  починаючі з 20 серпня у тестовому режимі почала працювати інтерактивна карта територій Донбасу, які забруднені мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Інтерактивну мапу розробили, щоб захистити громадян від мін та вибухонебезпечних предметів. Карту можна знайти на офіційному вебсайті Міноборони в розділі «Протимінна діяльність».

Із заяв політиків і військових можна зробити висновок, що оцінка розміру враженої частини Донбасу, яка потребує розмінування, є досить приблизною, як і кількість знешкоджених вибухонебезпечних предметів. Ця обставина дає змогу маніпулювати на досить болючій для українців темі.


Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

Ще по темі:

//
Exit mobile version