//

Смертельне ДТП під Обуховом | Як на тлі загибелі людей влада маніпулює новим законом про Кримінальну відповідальність – Без Брехні

Смертельне ДТП під Обуховом | Як на тлі загибелі людей влада маніпулює новим законом про Кримінальну відповідальність

12 липня на трасі під Обуховом сталася ДТП за участі п’яного водія. В ній загинуло троє членів однієї родини, згодом помер четвертий.  Єдиний хлопчик, що вижив – у реанімації.  Реакцією на цю подію став гнівний спіч президента України Володимира Зеленського.  Тепер Зеленський вимагає довічного ув’язнення через дії нетверезого водія. І на позачергове засідання Ради за кілька годин виносять «випадково» готовий ще пів року тому законопроект. 

Проте, лише 2 липня Зеленський скасував кримінальну відповідальність за водіння в стані алкогольного сп’яніння, бо з МВС його переконали, що кримінальний проступок важче документувати. Що ж змінилося після смертельного ДТП, поліція навчилася швидко і правильно оформлювати матеріали кримінального провадження?  Навіщо було скасовувати кримінальну відповідальність, щоб тепер її повертати.  Розбираємо маніпуляції по пунктах. 

ПЕРЕВІРКА

ТЕЗА 1: «Міністерство внутрішніх справ максимально виступало за підписання закону № 720-IX, за яким відповідальність за водіння напідпитку поверталася зі статусу кримінальних проступків до Кодексу про адміністративні правопорушення. Були аргументи, що кримінальний порядок паралізує роботу, адже процедура документування кримінального проступку є значно складнішою та потребує більше часу. Повинен бути знайдений інший підхід».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Навіть у первісному вигляді кримінальна відповідальність була штрафом, тобто ні про яке обмеження чи позбавлення волі і не йшлося.  Так, це кримінальне провадження, судимість, яка обмежує обрання чи зайняття певної посади. Але покарання все ж матеріальне. Проте МВС, посилаючись на неспроможність виконувати свою роботу – «документувати злочин складно», просить виключити п’яне водіння з переліку кримінальних правопорушень.

Водіння у стані сп’яніння вважалося не злочином, а кримінальним проступком – нетяжким правопорушенням, за який не передбачено позбавлення чи обмеження волі. Це давало широкі можливості для уникнення покарання: можна за щире каяття звільнити від відбування, взяти на поруки, амністувати. Отже, нікого «садити» і не збиралися, а зараз повернули ще й «більш просте» адміністративне судочинство. З точки зору покарання був штраф і залишився штраф.

ТЕЗА 2: «Новим законом має бути посилена відповідальність: за дрібні правопорушення в 5-10 разів, за інше – кримінальна відповідальність»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Законопроєкт, який поспіхом прийняли за основу депутати «на вимогу Зеленського», не лише про посилення відповідальності за керування автівкою у п’яному стані. Вірніше, він зовсім не про це. І з’явився він не як реакція на останню ДТП. У ньому не збільшується штраф за керування в стані сп’яніння, лише за повторне та третє встановлюється нове альтернативне покарання – адміністративний арешт 10-15 діб. Та вводиться додаткова кваліфікація за тяжкі тілесні ушкодження і смерть  в результаті «п’яної їзди». Тепер це позбавлення волі від 8 до 12 років.  Ці зміни не з’явилися у законопроєкті після вимоги Зеленського про «довічне», а були там з самого початку. Проте, посилення відповідальності за їзду в стані сп’яніння не головне у цьому законопроект. Прикриваючись п’яним ДТП вкотре намагаються протягнути старі та нові елементи поліцейської держави. Так за основу вже проголосували за: 

Окрім того значно збільшуються штрафи:

//
Exit mobile version