//

Сода лікує коронавірус | ФЕЙК від російського «світила медицини» – Без Брехні

Сода лікує коронавірус | ФЕЙК від російського «світила медицини»

«О Б Р А Щ Е Н И Е к вирусологам и людям планеты» – ось з таким заголовком запустили розсилку у месенджерах. Звісно ж, з Росії. Як зазвичай: фейкові поради і тези, приправлені «експертністю» такого собі Юдіна.   Насправді ж – знову патякають про боротьбу з коронавірусом за допомогою соди. Це фейк. Наразі немає жодної інформації, що сода позитивно впливає на профілактику, а тим паче – на лікування COVID-19. Проте слід розкласти все на молекули правди. 

 ВЕРДИКТ. ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

Знову нам намагаються «згодувати» чергове «свєтіло» російської науки. «Юдін Ґєннадій Васільєвічь, доктор медичних наук, професор — трансплантолог, Заслужений винахідник СРСР, 30 років керував двома кафедрами в медичній академії, маю тисячі учнів, колишніх студентів…» (тут і далі — переклад цитат із російської).

Про себе він каже так: «Я у вірусології невіглас. Але до медицини маю найбезпосередніше відношення». І що ж цей невіглас хоче нам нарадити? Розберімо все по черзі.

МЕСЕДЖ 1. Юдін пише: «Медики всіх країн змагаються між собою, хто зробив більше тестів. А навіщо їх робити? Ну, визначили, що хворий заражений коронавірусом, і що? Ви ж лікувати коронавірусні хвороби не вмієте: ліків немає, вакцини немає і невідомо, коли буде».

Справді, ліків з доведеною ефективністю та профілактики коронавірусу наразі не існує. Як і немає клінічно випробуваних вакцин. Лікування проводиться тільки симптоматично. Найкращий спосіб підтвердити наявність вірусу, що продукує захворювання COVID-19, — це лабораторний тест. Є швидкий, але він неточний. Найдостовірніший метод — полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Він фіксує вірус або його РНК в організмі людини.

Звісно, сам тест вас не вилікує і навіть не полегшить симптоми. Але він вкаже на хвору людину — відтак медики знатимуть, кого варто ізолювати від соціуму. Це потрібно для того, щоб вчасно зупинити поширення інфекції на інших людей. І особливо важливо для виявлення безсимптомних хворих. Як бачите — відповідь на питання «світила» елементарна.

МЕСЕДЖ 2. Юдін пише: «Поки вакцину готуватимуть, з’явиться мутант, який, можливо, виявиться до неї несприйнятливим. І ви, безпорадні, прирікаєте хворого на те, що вірус з носоглотки безперешкодно опускається в дихальні шляхи».

Дослідники дійсно виявили сотні мутацій вірусу. Попереднє дослідження показало, що одна конкретна мутація — D614G — стає домінуючою і може зробити захворювання більш заразним . Щоправда, результати цього дослідження ще не перевірили інші науковці і його офіційно не публікували.

До того ж, науковці не виявили, що люди з такою мутацією вірусу, хворіли тяжче або довше перебували в лікарні. Моніторинг невеликих змін у структурі вірусу важливий для розробки вакцин. Наприклад, вірус грипу мутує так швидко, що щороку доводиться коригувати вакцину. Багато вакцин COVID-19, які зараз розробляють, націлюють на характерні «шипи». Ідея в тому, що якщо організм навчиться розпізнавати їх, йому буде легше боротися з усіма типами вірусу. Але якщо цей «шип» зміниться, розроблена таким чином вакцина може стати менш ефективною.

 МЕСЕДЖ 3. Юдін пише: «Я пропоную: зруйнувати віруси ще до того, як вони потраплять всередину клітин, впливом температури + 80 + 90 градусів, попередньо розчинивши їхню оболонку содою: на 1 літр води — 1 столова ложка питної соди, доведіть до кипіння. Вдихайте пар протягом 15 хвилин. Сода розчиняє оболонку вірусу, а гаряча пара буквально варить голенькі віруси».

У рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я, які постійно оновлюються, наразі немає жодної інформації, що сода позитивно впливає на профілактику, а тим паче лікування COVID-19.

Вплив Сонця або температури вище 25°C градусів НЕ перешкоджає коронавірусному захворюванню. Ви можете “зловити” COVID-19, незалежно від того, наскільки сонячна чи спекотна погода. Прийом гарячої ванни чи парова інгаляція не захищає від інфікування. Нормальна температура тіла залишається сталою незалежно від навколишнього середовища. Ба більше — надто гаряча вода може ошпарити вас, а парова інгаляція спричинити опіки обличчя та дихальних шляхів .

Спростовують версію про те, що сода може вбити COVID-19, і висновки науковців Університету Гонконгу. Ще в березні вони опублікували дослідження, в якому виявили, що вірус COVID-19 екстремально стійкий до широкого діапазону значень pH за кімнатної температури. За даними науковців, вірус залишався активним протягом години при контакті з кислотами й лугами, які мають pH від трьох до десяти 

Найкращий захист від коронавірусу досі до банального простий — часто і ретельно мийте рук із милом, важливо не торкатися ними очей, рота та носа.

Автор.  Сергій Одарченко 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version