//

Спільні риси та відмінності Грипу і Covid-19 | Інфа для попередження фейків і маніпуляцій – Без Брехні

Спільні риси та відмінності Грипу і Covid-19 | Інфа для попередження фейків і маніпуляцій

Попри те, що у світі щодня сотні людей інфікуються та помирають від коронавірусу, серед прихильників «теорій змов» продовжують поширювати інформацію про те, що не такий вже страшний Covid-19. Один із аргументів –  грип і той більш жахливий.

Щоб розтавити всі крапки над “і” у цьому питанні і запобігти маніпуляцій і фейків, ми зібрали  перелік підтверджених медичних фактів про обидва захворювання. Що вони мають спільного і відмінного, чим небезпечні і які несуть наслідки для здоров’я.  

 

Who is who?

Грип – це гостра респіраторна інфекція, викликана вірусами грипу, які циркулюють у всьому світі вже тисячі років.

Коронавіруси – це велика сім’я вірусів, які можуть викликати захворювання у людей і тварин: від звичайної застуди до важкої респіраторної інфекції.

Covid-19 – це інфекційне захворювання, назву якому дала Всесвітня організація охорони здоров’я 11 лютого 2020 року. Захворювання спричинене коронавірусом SARS-CoV-2, який був невідомий науці раніше.

Як можна заразитися?

І Covid-19, і грип, за даними ВООЗ, розповсюджуються одним і тим же способом – через маленькі краплинки рідини з рота та носа хворого. Переважно через кашель, чхання або ж близький контакт.

Дрібні частинки під час кашлю можуть осідати на навколишніх предметах. Інші люди можуть підхопити вірус, торкаючись цих предметів, а потім торкаючись брудними руками обличчя – очей, носа, рота.

Репродуктивне число Ro – число осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина – для вірусу SARS-CoV-2 становить від 2 до 2,5, що вище, ніж для грипу. Вважається, що в середньому репродуктивне число сезонного грипу становить 1,3 (при цьому в залежності від сезону та місцевості воно може коливатися від 0,9 до 2,1).

Проте оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу дуже контекстні і специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння.

Групи ризику

Найбільш вразливі для грипу діти до п’яти років, люди старші 65 років, а також вагітні жінки, люди з хронічними хворобами (захворювання легень, астма, цукровий діабет, ожиріння) та особи з імунодефіцитом.

Для вірусу SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти інфікуються рідше, ніж дорослі, і частота випадків у віковій групі до 19 років є низькою. Серед хворих на коронавірус мало дітей. Попередні дані, отримані в КНР, показують, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки. Хоча підтверджених випадків захворювання коронавірусом серед дітей небагато, експерти підкреслюють, що говорити про наявність у дітей особливого імунітету проти коронавірусу не можна.

Для Covid-19 поточні дослідження свідчать, що у зоні ризику є люди старшого віку, медичні працівники, люди, які мають хронічні хвороби.

Швидкість поширення

Важливою відмінністю між двома вірусами є швидкість передачі. Зокрема, грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу Covid-19.

Послідовний інтервал для вірусу Covid-19 оцінюється в 5-6 днів, в той час як для вірусу грипу послідовний інтервал становить 3 дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж Covid-19.

Крім того, як зазначається, передача в перші 3-5 днів хвороби або потенційно передсимптомна передача (до появи симптомів) є основною причиною розповсюдження грипу. Хоча є дані про поширення коронавірусу SARS-CoV-2 за 24-48 годин до появи симптомів, зараз це не є основною причиною передачі.

У той же час китайські дослідники заявляють про випадки, коли інкубаційний період становив аж 27 днів. З першого дня інкубаційного періоду людина вже може заражати оточуючих.

Симптоми

Симптоми грипу: висока температура, яка тримається п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах і суглобах; загальна слабкість; кашель; нежить.

Найпоширенішими симптомами коронавірусу є висока температура, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникати ломота у м’язах і суглобах, нежить, біль у горлі, втрата смаку і запаху, висипання або діарея. Але деякі люди, які підхопили коронавірус, мали легкі симптоми (від 25% до 80%) або ж зовсім не мали симптомів. Перебіг хвороби без симптомів: людина може навіть не підозрювати, що хвора.

Як переноситься?

Головна відмінність коронавірусу від грипу полягає в тому, що Covid-19 викликає більш важке захворювання, ніж сезонний грип. Тоді як більшість населення в світі вже має імунітет до сезонних штамів грипу, китайський коронавірус є новим, тож до нього імунітету ще немає.

Для Covid-19 поточні дослідження свідчать, що старший вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку тяжкої інфекції.

Фахівці припускають, що 80% випадків коронавірусної інфекції Covid-19 мають легкий чи безсимптомний перебіг, 15% є тяжкими і вимагають кисневої терапії, а 5% є критичними випадками, які потребують штучної вентиляції легень. Ці важкі й критичні випадки Covid-19 серйозніші, ніж під час грипу.

Найчастіше грип розповсюджується в осінній та зимовий період. Covid-19 не стійкий до високих температур і спекотної погоди.

Період одужання

Як стверджує Всесвітня організація охорони здоров’я, люди, у яких COVID-19  протікає в легкій формі, можуть одужати протягом двох тижнів, тоді як у решти одужання може тривати від трьох до шести-восьми тижнів.

Якщо грип перебігає без ускладнень, то повне одужання настає через 7 днів. Після перенесеного захворювання протягом 2-3 тижнів може зберігатися так звана постінфекційна астенія: втомлюваність, слабкість, головний біль, роздратованість, безсоння тощо.

Ускладнення

Ускладнення, які може викликати грип, часто є більш небезпечними, ніж саме захворювання. Так, при тяжкому перебігу хвороби нерідко виникають незворотні зміни у функціонуванні серцево-судинної системи, органів дихання, центральної нервової системи. Найпоширеніші ускладнення, які може спровокувати грип — гайморити, фронтити (запалення придаткових пазух носа), отити (запалення вух), пневмонії (запалення легень), бронхіти (запалення бронхів), менінгоенцефаліти (запалення мозку та його оболонок) та інші.

Тим часом, згідно з твердженнями лікарів, новий вірус Covid-19 може проникати в клітини багатьох важливих органів, зокрема серце, нирки, мозок і навіть кровоносні судини, тож зараження коронавірусом може стати причиною проблем зі здоров’ям, пов’язані з пошкодженням легень, серця, а також проблеми з нервовою системою та інтелектом. А днями італійські вчені повідомили про перший випадок захворювання щитовидної залози внаслідок захворювання вірусом SARS-CoV-2.

Рівень летальності

Смертність від Covid-19 вища, ніж від грипу, особливо від сезонного грипу.

Хоча для повного розуміння справжньої картини летальних випадків від Covid-19 буде потрібен якийсь час, наявні дані показують, для сезонного грипу летальність зазвичай значно нижча і становить 0,1%.

Однак відзначимо, що летальність значною мірою визначається доступністю та рівнем надання медичної допомоги.

Гарвардські вчені встановили, що смертність від коронавірусу під час піку (а може, ще й не піку) в 10-40 разів вища за смертність під час піку сезону грипу, і в 20 разів вища за середню смертність під час піків різних сезонів грипу.

Оперуючи статистикою в США, можна дійти висновку, що у середньому за 2013-2020 роки найсмертельніший тиждень епідемії грипу забрав 752 життів. У тиждень 14-21 квітня, коли був зафіксований один з найвищих показників летальних випадків від коронавірусу, епідемія Covid-19 забрала 15 455 життів.

Чи виробляється імунітет?

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила про відсутність доказів вироблення імунітету у перехворілих на коронавірус Covid-19 і застерегла країни від введення «імунних паспортів». Немає ніяких доказів того, що люди, які перехворіли на Covid-19, не можуть заразитися коронавірусом ще раз.

В організації також вважають, що експрес-тести на антитіла, які стають все більш поширеними, вимагають додаткових перевірок. На думку експертів, вони можуть плутати антитіла до шести відомих коронавірусів, чотири з яких  викликають симптоми застуди і активно поширювалися в минулому.

Вчені також не знають, як довго антитіла зберігаються в організмі і чи виробляється імунітет при легкому перебігу хвороби. Раніше також глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус повідомив під час прес-конференції, що тільки 2-3% людей мають антитіла до коронавірусу COVID-19.

Щодо грипу, то імунітет після перенесеної хвороби дуже нестійкий, можливі повторні захворювання навіть упродовж одного року.

Лікування

Ліцензованих вакцин або терапевтичних засобів для Covid-19 поки що немає. Водночас існують противірусні препарати і вакцини для захисту від грипу. Щорічна вакцинація є доведеним ефективним засобом попередження грипу і його ускладнень. Вакцина проти грипу не ефективна проти Covid-19.

Автор: Світлана Величко

//
Exit mobile version