//

Справа МН17 | Cтарі фейки від ЗМІ і нові докази причетності Росії до трагедії – Без Брехні

Справа МН17 | Cтарі фейки від ЗМІ і нові докази причетності Росії до трагедії

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Бук», з якого збили Boeing, належав бригаді протиповітряної оборони, що базується в російському місті Курськ

В Нідерландах 8 червня відновився судовий процес у справі про загибель літака Boeing, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Трагедія сталася в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року.

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) «Бук», з якого збили Boeing, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони, що базується в російському місті Курськ. Влада Росії заперечує свою причетність до збиття літака.

Експертизи, свідки, докази

З моменту катастрофи проведено безліч експертиз – міжнародних та приватних. Офіційні та неофіційні експертні групи, аналітики, журналісти-розвідувачі впродовж п’яти років публікували і продовжують публікувати різні версії катастрофи, оперуючи тими даними, які їм вдалося дістати. Проте серед дослідників трагедії є ті, хто керується не підтвердженими фактами, а політичними упередженнями, намагаючись створити «свою правду» з сфабрикованими даними. Наприклад, за інформацією проекту EUvsDisinfo, одна з тактик Кремля — дискредитувати роботу Міжнародної спільної слідчої групи у справі MH17. Також російські ЗМІ намагаються звинуватити у трагедії Україну.

Видання The Insider опублікувало матеріал, в якому автор Юрій Бершидський розмірковує над тим, хто і як намагається відродити російську версію про збиття пасажирського літака українським винищувачем.

Російське інформаційне агентство «Новини» випустило два матеріали, присвячених «альтернативній версії» цієї катастрофи. В першій публікації РІА під назвою “Був винищувач”. Опубліковано нове відео про аварію MH17», говориться:

«Основатели платформы для независимых журналистов Bonanza Media Яна Ерлашова и Макс ван дер Верфф нашли новых свидетелей авиакатастрофы малайзийскиого Boeing (рейс МН17) на Украине в 2014 году и опубликовали в YouTube видео с ними.

Свидетели сообщили о присутствии истребителей в небе при крушении MH17. Так, по словам жителя поселка Ольховчик, сначала были слышны хлопки, затем в сторону Дебальцево пролетел военный самолет.

„Видно было истребитель, как он уходил на западную сторону. Самого пассажирского я не видел… Вспышки, взрыва я не видел, я звук слышал, хлопки… и потом обломки, и истребитель пошел в сторону Дебальцево. Все, второго самолета я не видел. Как потом говорили, что был второй. Я не знаю, я видел один самолет… Мы (с женой — ред.) потом еще удивились, почему по новостям сказали, что сбили ракетой, а о самолетах вообще ничего не говорили”, — рассказал он».

У матеріалі згадуються ще два коментарі місцевих жителів, які нібито бачили військові літаки.

В іншій публікації РІА під заголовком «Свидетели видели истребители при крушении MH17. Учтет ли это суд?» наводиться заява політолога Максима Жарова в ефірі радіо «Супутник»:

«Суд очень условно можно назвать независимым, он действует по заранее запрограммированной программе, и приговор там не подлежит никакому сомнению. Это чисто пропагандистское мероприятие, которое к выяснению истины не имеет никакого отношения. Ведь свидетелей того, что было, достаточно много. В суде же они появляются в анонимном формате, и невозможно понять, свидетели ли это. Вот такого рода свидетельства стоят немного».

На думку автора Юрія Бершидського, суд дійсно може несерйозно поставитися до «нових свідчень», але не з тієї причини, про яку говорить Жаров. Перш за все, нічого нового в матеріалах Bonanza Media немає. «Нове відео» – не документальне свідчення загибелі літака, а всього лише звіт про прес-конференцію, яку влаштувала «платформа для незалежних журналістів» Bonanza Media. Як зазначено на сторінці платформи в Twitter, вона заснована російською громадянкою, колишньою співробітницею RT Яною Єрлашовою.

Займається Bonanza Media виключно справою MH17, публікуючи версії, що виправдовують Росію і незаконні військові формування на Донбасі.

Пізніше Єрлашова продовжила розробляти тему провини України в загибелі MH17 разом з колишнім дизайнером і торговцем велосипедами з Нідерландів Максом ван дер Верффом. Разом вони створили фільм під назвою «Катастрофа MH17: чекаємо справедливого розслідування», де йдеться про те, що вся справа про катастрофу – це змова Заходу проти Росії. Нідерландські журналісти Роберт ван Нордау і Коен ван де Вен з’ясували, що ван дер Верфф пов’язаний з російською владою і донецькими сепаратистами.

Грубі фейки і роспропаганда

На прес-конференції, де з чужих слів розповідали про український винищувач, який нібито збив лайнер, ван дер Верффа не було, а Єрлашова була присутня лише віддалено. Хедлайнером виявився німецький незалежний репортер Біллі Сікс, який побував на місці трагедії, де записав кілька історій місцевих жителів. У 2017 році він випустив фільм «MH17. Історія Біллі Сікса».

Про деякі особливі відносини Сікса з російською державою говорить такий епізод: восени 2018 року німецького репортера заарештували в Венесуелі, куди він приїхав, не домовившись попередньо з режимом Мадуро, але навесні наступного року відпустили. Сікс пізніше визнав, що його відпустили після втручання міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Інший учасник прес-конференції – нідерландський конспіролог Кес ван дер Пайл, автор книги «Катастрофа літака МН17, Україна і нова “холодна війна”». За його версією, малайзійський лайнер був збитий спеціально, щоб звинуватити в цьому Росію. Ніяких доказів цієї версії в книзі ван дер Пайла немає. Авіаційний експерт Вадим Лукашевич вказує, що презентацію книги в Москві організував колишній глава Держнаркоконтролю Віктор Іванов, який входив свого часу в найближче оточення Володимира Путіна.

Також в прес-конференції брав участь нідерландський незалежний репортер Ерік ван де Бек, який не раз звинувачував західні ЗМІ в упередженості по відношенню до Росії – на тій підставі, що вони приділяють мало уваги версіям загибелі MH17 про український винищувач. 

До таких версій всерйоз не ставиться навіть офіційна Росія: нідерландське слідство зібрало ґрунтовні докази того, що MH17 був збитий ракетою зенітного комплексу «Бук». Це і вражаючі елементи, однозначно вказують на тип ракети, і свідоцтва з численних джерел, які підтверджують факт переміщення «Бука» поблизу місця трагедії. Після цього російська сторона намагалася представити докази, що вказують на те, що зенітна ракета належала Збройним силам України. Один з таких доказів виявився грубим фейком: нібито виявлений на контрольованій сепаратистами території фрагмент ракети з «українським» номером не був схожий на залишок ракети, що вибухнула. За оцінками експертів, ракету швидше випустили без боєголовки в ході навчальної стрільби.

Суд і підроблені факти

В Окружному суді Гааги під час судового засідання днями звинувачення навело кілька прикладів того, як Росія відверто підробляла докази. 8 червня сторона обвинувачування надала суддям результати ряду експериментів, які остаточно спростували версію Кремля, згідно з якою пасажирський літак був збитий з українського «Бука» з контрольованою України території.

Експертиза ушкоджень підтвердила, що вони могли бути зроблені тільки ракетою «Бука». Під час судового засідання були продемонстровані докази, що стріляли саме з території поблизу міста Сніжне. Кремль, змінивши кілька версій події, погодився, нарешті, що літак був збитий з «Бука», але став наполягати, що цей «Бук» український і що стріляв він з території села Зарощінське.

На підтвердження того, що ці «Буки» українські, Кремль показав супутникові знімки української бази. На знімку від 14 липня, як повідомляється, «Бук» є, на другому, від 17 липня – вже немає. 

Проте, коли JIT запросив супутниковий знімок української військової бази у Європейського космічного агентства, виявилося, що з бази нічого не зникало.

Більш того, і зникнути нічого не могло, тому що єдиний на базі «Бук» був не в робочому стані.

Міністерство оборони РФ на своїй прес-конференції в 2014 році продемонструвало фотографію, де нібито видно українські «Буки» в районі селища Зарощенське. Проблема тільки в тому, що, згідно з офіційними даними метеорологічних служб, в той день було настільки хмарно, що зробити такий знімок було б технічно неможливо. Незважаючи на те, що JIT неодноразово протягом декількох років звертався до Росії з проханням надати вихідні цих фото, Москва так нічого і не прислала, а потім заявила що вихідні «не збереглися».

Але навіть якщо б російські супутники могли фотографувати крізь хмари, це б мало допомогло, тому що село Зарощенське в ті дні перебувало під контролем бойовиків «ДНР». Про це говорять не тільки численні свідки, а й перехоплення переговорів бойовиків.

Як росіяни “докази” малювали

До речі, російський виробник «Буків» – держкорпорація «Алмаз-Антей» стверджує, що постріл був зроблений з території на південь від села Зарощінське. Корпорація надала дані своїх досліджень міжнародним експертам, але коли Бельгійська військова академія вивчила ці дані і провела на їх основі свої обчислення точки запуску ракети, вони також виявили, що «Бук» повинен був знаходитися в районі Сніжного. Ці дані тепер також долучені до матеріалів справи.

Сторона звинувачення продемонструвала відео пошуків металевих фрагментів в тілах жертв катастрофи. Експертиза показала, що залишки шрапнелі в тілах відповідають тим же залишкам, які були надані з місця катастрофи свідками – і це шрапнель від ракети «Бука».

Крім того, слідство порівняло шрапнель російської боєголовки «Бук-М1» (9M3M1) і шрапнель ракет більш ранніх модифікацій «Бука» та виявили, що вона ідентична. У тому числі обидві боєголовки містять шрапнель, що залишає сліди у формі метелика.

Раніше «Алмаз-Антей» стверджував, що такі сліди можуть залишати тільки старі модифікації ракет, і намагався цим доводити непричетність Росії, але існують фото і відео-докази того, що в 2014 році комплекси «Бук-М-1» не тільки перебували на озброєнні Росії, але і були помічені на кордоні з Україною.

Дослідники та журналісти неодноразово вказували, що Міністерство оборони Росії фабрикує докази. Ось ще один приклад. Одним з важливих доказів є відео «Бука» без однієї ракети, який рухається в районі окупованого Луганська.

У Міноборони раніше демонстрували це відео, стверджуючи, що адреса на рекламному плакаті – місто Красноармійськ, який тоді перебував під контролем України.

З цим відео у Міноборони вийшов дуже неприємний казус, вже через день після прес-конференції цей плакат вдалося знайти в Луганську і сфотографувати його чітко – там цієї вулиці не значиться.

Більш того, JIT вдалося отримати метадані відео, що підтвердили: воно зняте в Луганську.

Коли JIT звернулося до Міноборони з проханням надати відомі дані з цього відео, в міністерстві відповіли, що воно … фейкове! Очевидно, про те, що вони самі використовували його на прес-конференції, у відомстві забули.

Експертами сторони  обвинувачення було проведено 4 експерименти з вибухами ракет «Бука». Один з них був проведений у Фінляндії, де вивчалися як характеристики польоту ракети, так і те, як розлітається шрапнель. Це дозволило провести зворотний інжиніринг катастрофи за наявними слідами на відновлених фрагментах, пише The Insider.

Експерти змогли обчислити місце запуску. Розрахунки підтвердили, що «Бук» розташовувався в районі селища Сніжне в радіусі 75 км, саме на цій території слід від пострілу «Бук» раніше виявив Bellingcat.

До того ж, сторона обвинувачення нагадала, що людина, який видавав себе за «іспанського диспетчера Карлоса» і нібито повідомляв російським ЗМІ про українські літаки поруч з «Боїнгом», був знайдений. Він зізнався, що не є диспетчером, а за брехню йому заплатили.

Інакше кажучи, прокурор у суді нагадав чи не усі фейли, в які потрапили ЗМІ та Міноборони, намагаючись виправдати Росію та незаконні озброєні формування, яких вона підтримує на Донбасі.

Чергова сесія судового процесу у справі МН17 триватиме в Нідерландах до 3 липня.

//
Exit mobile version