//

Старомар’ївка: переляк, МАНІПУЛЯЦІЇ ТА ФЕЙКОВІ відео росіян після успішної роботи байрактара – Без Брехні

Старомар’ївка: переляк, МАНІПУЛЯЦІЇ ТА ФЕЙКОВІ відео росіян після успішної роботи байрактара

Фейкова новина про те, що «ЗСУ повернули під контроль с. Старомар’ївка, розташоване в “сірій зоні”, і таким чином, Україна вийшла з Мінських угод» була бурхливо поширена на місцевих донбаських ресурсах та російських ЗМІ. І на жаль, саме звідти, а не з офіційних джерел, цю викривлену інформацію поширили більшість українських ЗМІ, підігруючи ворогу.

А успішне застосування під Гранітним «Байрактара» по ворожій артилерії викликало справжню істерику в офіційних колах Росії та «гібридне занепокоєння» Німеччини та Франції. Маніпулятивність їх реакції ми розбирали тут https://bit.ly/3CAH6a7.

У відповідь на успіхи України роспропаганда миттєво запустила інформаційно-психологічну операцію з використання фейкового сайту Міноборони та спеціально знятими фейковими відео з «українськими військовими», яких «кинули» в Старомар’ївці. Розберімо де правда, а де маніпуляції.

МЕСЕДЖ 1: «Збройні сили України захопили село Старомар’ївка в донецькій області, яке перебуває в «сірій» зоні. цим фактично Україна вийшла з Мінських угод»

СПРОСТУВАННЯ

«Командування Об’єднаних сил заявляє, що ця інформація є неправдивою. Це чергова спроба незаконних збройних формувань РФ дискредитувати та звинуватити Україну у порушенні лінії розмежування», – говориться на сайті Міноборони https://bit.ly/3GISDXo.Дмитро Брижинський, командир 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр», пояснив, що відбувалося насправді.

«До керівництва бригади звернувся голова ВЦА з метою забезпечення режиму тиші та безпеки в районі пункту Гранітного та с. Старомар’ївка для проведення гуманітарної акції, а саме для надання допомоги місцевим жителям, які на даний час перебувають на непідконтрольній території. Протягом доби ми ввели розвідку, спостерігали за підступами до Старомар’ївки, потім зайняли спостережні пости, чим забезпечили умови для роботи ВЦА. Після того, як група цивільних відпрацювала, вночі підрозділи призначені для охорони залишили райони навколо села і зайняли свої стаціонарні позиції. Ніякого захоплення, ніякого бажання просунутись вперед ніхто не проявляв, тому все це фейк і надумки наших опонентів».  https://bit.ly/3GUpkkS

Після того, як російсько-терористичні угруповання ідентифікували наших військових та цивільних представників влади в Старомар’ївці, вони почали артилерійський обстріл Гранітного та позицій ЗСУ поруч з ним.

Голова Мирненської селищної ВЦА Володимир Веселкін на своїй Facebook- сторінці повідомив, що «намагання української влади вирішити гуманітарні питання, а це − вакцинація громадян, забезпечення твердим паливом домогосподарств для обігріву взимку, доставка продуктів харчування та ліків у с. Старомар’ївка, викликало звірячій гнів російсько-окупаційних військ, які вже декілька діб обстрілюють з артилерії сусіднє с. Гранітне

ОБСЄ у щоденному звіті підтвердили, що камера СММ у Гранітному 26.10.21 зафіксувала 15 вибухів. Внаслідок обстрілів під Гранітним було поранено двох військових, один за яких загинув, на вимогу, передану через СММ ОБСЄ, припинити вогонь бойовики не відреагувати.

“З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом Головнокомандувача ЗСУ було застосовано «Байрактар». Він не перетинав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися”.

Отже, українські військові зайшли в Старомар’ївку на один день задля допомоги голові ВЦА в гуманітарній місії та для забезпечення їх захисту, а вночі покинули село та повернулися на свої позиції. Але бойовики вирішили, що це такий «акт повернення територій» та застосували артилерію, обстрілявши Гранітне. В результаті цієї «помсти» загинув один український військовослужбовець та ще двох було поранено.

МЕСЕДЖ 2: «Ми знаходимося в Старомар’ївці, в низині. Через це ми зазнали великих втрат. Вночі нам обіцяли надіслати підтримку − вона так і не прийшла. ми будемо думати, як звідси виходити. пан Зеленський, не сприймайте нас, як зрадників, але ваші понти не варті наших життів»

СПРОСТУВАННЯ

Вдале застосування «Байрактару» для придушення ворожої артилерії і взагалі саме ухвалення рішення керівництвом ООС про перше застосування бойового безпілотника викликало хвилю схвалення та піднесення у суспільстві, та ще більше – у війську.

За словами Дмитра Брижинського, застосування «Байрактара» дуже підняло моральний дух особового складу, коли вони побачили ефективність і що це було блискавичне рішення.

“Піднесення неймовірне, це зовсім інше сприйняття театру війни, характеру сучасного бою. Я та особовий склад бригади дуже вдячний керівництву ВОЗ, керівництву ЗСУ, усім головнокомандувачам, що було швидко прийняте рішення на застосування «Байрактара». Ми дуже раді, що зараз керівництво ЗСУ бере на себе відповідальність, несе відповідальність і готове підставити в тяжкий момент будь-якому командиру та будь-якому підрозділу плече».

Вдале застосування «Байрактару» для придушення ворожої артилерії і взагалі саме ухвалення рішення керівництвом ООС про перше застосування бойового безпілотника викликало хвилю схвалення та піднесення у суспільстві, та ще більше – у війську.

За словами Дмитра Брижинського, застосування «Байрактара» дуже підняло моральний дух особового складу, коли вони побачили ефективність і що це було блискавичне рішення.

В інформпросторі, в тому числі на окупованих територіях, швидко почала поширюватися інформація, що викривала беззахисність російських військ перед Байрактаром та головне рішучість командування ООС в захисті своїх бійців.

Роспропагандисти здійснили спробу перебити цю позитивну інформхвилю, викривити інформацію і дискредитувати війська та президента України.

Для цього було використано створений завчасно фейковий сайт «Проєктного Офісу Реформ Міністерства оборони України» (civilian.defence-reforms.in.ua) зі схожою адресою, дизайном, та навіть наповненням «новинами» та відео. Справжній сайт був розташований на іншому домені та ще 11 квітня 2020 року припинив свою діяльність.

На фейковому сайті було опубліковано декілька свіжостворених відео з людьми, які видавали себе за українських військових:

В першому відео вони зображують нібито «покинутих напризволяще» в Старомар’ївці українських військових, які вже понесли втрати вбитим і пораненими «через понти Зеленського» і заявляють про свій намір відступати. Нагадаємо, що бойові втрати внаслідок артобстрілу того дня були в Гранітному, в Старомар’їнці бойових зіткнень, обстрілів і втрат не було.

В другому відео якісь люди, нібито з метою помсти за двох загиблих українських воїнів (у Гранітному загиблий був один), обстрілюють з міномета, з їхніх слів, Донецьк.

Відео були залиті 28 жовтня 2021 року на YouTube на акаунти під назвами «Егор» та «Виктор». Судячи з пустої сторінки у вкладці «Головне», відсутності підписників, невеликої кількості переглядів відео (208 та 17 переглядів) та вподобань − ці акаунти були зроблені нещодавно спеціально для поширення фейкових відео. Відео і сайт встигли зафіксувати на каналі UkrainianMilitaryYouTube:

Наразі відео та сайт вже видалені, бо мету виконано: їх перепостили в телеграм-каналах, а потім російські ЗМІ активно почали використовувати їх в своїх програмах, як офіційні відео Міноборони.

 

Метою цих відео було звинуватити ЗСУ у «захопленні» Старомар’ївки та виправдати обстріли Гранітного у відповідь на фейкові «обстріли» Донецька.

А для українського глядача просувається давно відома деморалізаційна теза «патріотів зливають у котлах», проте тепер в новій обкладинці: нібито війна йде заради «понтів Зеленського» і військові більше не хочуть за це воювати. Тут пропагандисти хибно використали російський погляд на президента як царя і самодержця, якому підкоряються безумовно.

Звісно ж така чужа теза просто не була сприйнята суспільством, адже держава Україна та війна за її цілісність не ототожнюється у нас з персональними бажаннями президента Зеленського чи будь-кого іншого. Тому широкого розголосу ці фейкові відео в українському інформпросторі не набули.

ВИСНОВОК:

  • Російська пропаганда систематично і агресивно використовує всі методи інформаційної війни
  • На будь-які дії (навіть захист) чи слова з боку України, роспропаганда завжди відповідає фейком чи маніпуляцією, які дискредитують Україну та українських військових
  • Гідна відповідь на військову агресію російських бойовиків викликає у них паніку та одразу заяви про зрив Мінських домовленостей.

 

Автори: Каріна Богодьорова, Олекса Шарабура

//
Exit mobile version