//

Стерилізація – панацея від бідності | Чи дійсно, як сказала депутатка Третьякова, Тетчер і Лі Куан Ю таке практикували? – Без Брехні

Стерилізація – панацея від бідності | Чи дійсно, як сказала депутатка Третьякова, Тетчер і Лі Куан Ю таке практикували?

Депутатка від «Слуги народу» і голова парламентського комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зробила заяву, яка обурила частину українського населення. Держслужбовець заявила, що у родинах, які потребують матеріальної допомоги, народжуються діти «дуже низької якості».

Відео з конференції з участю Третьякової у Facebook було записано ще в травні. Широкого розголосу воно набуло днями. На виступ політика вже відреагувала Рада Федерації профспілок України: жінку вимагають звільнити.  Не в наших правилах аналізувати етичну сторону виступу Третьякової. Нас цікавлять тільки факти. Точніше, аргументи, якими голова комітету підкірпила свою думку.  Слід зауважати, що ЗМІ залишили за лаштунками саме аспект достовірності аргументів. А ми ні! 

ТЕЗА: «Хочу сказати, що дуже часто Лі Куана Ю згадують, що там дуже хороший Сінгапур. Лі Куан Ю стерилізував жінок, у яких не було вищої освіти».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Насправді стерилізація у Сингапурі дійсно існувала. Проте, вона була добровільною. Це була одна з програм стимулювання, а не примусу. Але й Третьякова нічого про примусову стерилізацію не казала. Вона просто не зазначила деталі сінгапурського «економічного дива».

Екс-прем’єр Сінгапуру, якого називають авторитарним батьком економічного успіху крани, Лі Куан Ю розробив декілька стратегій розвитку суспільства. В крані після Другої світової війни запровадили кампанію «Зупинись на двох», щоб стримати бебі-бум.

Чи Сун Хуан, лідер Сінгапурської демократичної партії, в свій книзі «Нація обдурила» описав політику планування родини авторства Лі Куана Ю як таку, що стримувала народжуваність більше двох дітей. Наприклад, цивільні працівники не отримували оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами після народження другої дитини, лікарняні збори були вище після народження другої дитини, вибір кращих шкіл надавався тільки дітям з батьками, які були стерилізовані до 40 років та інше.

Зі слів Чи Сун Хуана, тодішній прем’єр «вважав, що впровадження системи стримуючих дій уряду зупинить “безвідповідальних соціальних правопорушників” від думки, що наявність більшої кількості дітей дасть їм право на більшу кількість наданих державою соціальних послуг».

Сам Лі Куан Ю багато розмірковував над освітою жінок та чоловіків і тим, як зробити населення заможним.  

У великому інтерв’ю під назвою «Суворі істини в ім’я руху Сінгапуру вперед» (Lee Kuan Yew: Hard Truths To Keep Singapore Going) він зазначив:  

«Ось проблема для уряду: як підтримувати єдність в суспільстві, якщо нижчі верстви не можуть наздогнати? Тому ми запропонували нижчим верствам: якщо ви зробите стерилізацію після народження двох дітей, ми дамо вам квартиру безкоштовно. Ніхто не погодився. Чому? Тому що, якщо жінка зробить стерилізацію, а чоловік піде, вона буде шукати іншого чоловіка, але без дітей вона не зможе його прив’язати. Тому вони народжують нових дітей. Якщо так буде продовжуватися, у нас буде все більше і більше голодранців, а всьому суспільству доведеться їх утримувати. Ніхто не хоче говорити про цю важку правду».

Починаючи з 1980-х років в Сингапурі стали заохочувати батьків мати більше дітей, тому що чисельність народжень впала нижче рівня відтворення. Проте влада не стала  заохочувати сім’ї з низьким доходом до народження дітей.

Вона пропагувала шлюби і романтичні відносини між освіченими людьми. І виявилося, що «високоосвічені жінки погіршували наші проблеми, народжуючи набагато менше дітей, ніж менш освічені жінки».

В книзі «Сінгапурська історія: 1965-2000. З третього світу – в перший» наведені такі слова Лі Куана Ю:

«… я надав спеціальні податкові пільги заміжнім жінкам. На цей раз пільги поширювалися на жінок з вищою освітою, середньою спеціальною освітою, а також на жінок, які закінчили вищу і загальноосвітню школу, збільшивши, таким чином, кількість тих, хто користувався пільгами і пом’якшивши відчуття елітизму. Жінки отримали право на значне зменшення прибуткового податку на свій дохід або дохід їхніх чоловіків після народження третьої і четвертої дитини. В результаті, сімей з трьома і чотирма дітьми стало більше».

Лі Куан Ю також писав про те, що діти з небагатих сімей можуть домогтися успіху при належній підтримці держави:

«Я чесно кажу людям: Бог зробив вас такими. Я не Бог, я не можу вас переробити. Можу дати вам освіту, найкраще оточення, але великої користі від цього не буде. Ваші сусіди з великими здібностями також будуть просуватися вгору. Тому розрив ніколи не зникне. Іі все ж ми намагаємося, ми завжди намагаємося: дати додаткову освіту, увагу, підтримати їх. Тому коли я отримую гонорари за свої виступи, я віддаю гроші на стипендії і премії вихідцям з низів, щоб заохочувати їх підніматися і вчитися в інституті технічної освіти або політехнікумах. Деяким це вдається».

Висновок:

А тепер перейдемо до слів Третьякової про висловлювання екс-прем’єрки Великої Британії Маргарет Тетчер.

ТЕЗА 2:  «Коли ми демографічно надаємо кошти, які використовуються родиною не для того, щоб надати дитині рівні права, освіту, а народжують дитину, щоб отримати матеріальну допомогу. То ми отримуємо, я скажу так жорстко, дітей дуже низької якості, які теж сідають на публічні кошти. Це теж Маргарет Тетчер говорила колись».

«Британія у цьому плані дуже жорстока до тих, хто не працює і не захищає… В них навіть був заступник  міністра соціальної політики,  лорд один, який казав, що той, хто сідає і хоче отримати соціальну пособіє, його потрібно стерилізувати».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Чи дійсно «залізна леді» або невідомий заступник міністра соціальної політики висловлювалися за стерилізацію бідних прошарків населення або про «дітей низької якості»? Відкриті джерела не знають таких висловлювань. Проте  можна ознайомитися безпосередньо з діяльністю британських консерваторів та програмами, які декларувала Тетчер і її партія.

В боротьбі з безробіттям уряд Тетчер переглянув систему соціальної допомоги – її зменшили.

Ці дії протирічили деяким ідеям про соціальне забезпечення в маніфесті виборів 1979 року від Консервативної партії. Деякі з них не були озвучені. «Залізна леді» в 1980-1981 роках наполягла на великомасштабному скороченні державних витрат на житлове будівництво, комунальне та дорожнє господарство, культуру, освіту. Різке зниження витрат на соціальну сферу викликало обурення у населення.

Висновки:

//
Exit mobile version