//

Стипендія для батька Зеленського | Інформаційна бульбашка роздута ЗМІ чи міністерські маніпуляції? – Без Брехні

Стипендія для батька Зеленського | Інформаційна бульбашка роздута ЗМІ чи міністерські маніпуляції?

Лише лінивий не написав сьогодні у ЗМІ та соцмережах, що Зеленський (Уряд Зеленського) хотів призначити довічну стипендію Зеленському-батьку, але в останній момент злякався розголосу і Указ зняли з розгляду Кабміну. Прямо на засіданні. 

Проте, окрім цитування один одного та посилань на сайт Уряду, детально у подробицях інциденту майже ніхто не розбирався. В результаті роздутого в медіа “скандалу” стипендії не отримали і інші чотири кандидати, серед яких і проста сімдесятитрьохрічна вчителька української мови з Сум.

Залишимо без оцінки саму суму стипендії 2 568 грн на місяць і чи вартувала вона такого скандалу, але спробуємо докопатися до суті: хто, за які заслуги та коли подав Зеленського Володимира Семеновича на отримання стипендії.

Фрагмент проєкту Указу Президента України/ Сайт Кабміну

 

МЕСЕДЖ. “Батько Зеленського потрапив в Указ за результатами відбору, згідно з рішенням Комісії МОН щодо кандидатів на отримання державних премій”. 

Перевірити за відкритими джерелами неможливо

ПЕРЕВІРКА

Ухвалення Указу Президента про призначення державних стипендій має певну процедуру і терміни: 

Спробуємо перевірити чи був дотриманий порядок. 

Оголошення про початок приймання пропозицій на отримання стипендій на сайті МОН є. Хоча воно не містить дати, але зі змісту зрозуміло, що видавалося для всього року. 

Скріншот оголошення про прийняття пропозицій щодо кандидатів на стипендії /Сайт МОН

 

Олександр Семенович Зеленський працює в Криворізькому економічному інституті ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Отже, висувати його повинна була Вчена Рада цього  підрозділу ВНЗ.

Скріншот сторінки ВНЗ, де працює Олександр Зеленський/ duet.edu.ua

 

Протокол засідання Вченої Ради цього ВНЗ, де мало ухвалюватися рішення про подання Зеленського на отримання довічної стипендії на сайті в архівах рішень відсутній

В планах роботи, порядках денних Вченої Ради за 2019-2020 роки немає такого питання, ані в основних питаннях, ані в пункті “Різне”. 

До речі, Олександр Зеленський є членом цієї Вченої Ради і якщо рішення справді ухвалювалося за правилами, то він не міг про це не знати. Це щодо теорії, про те, що це хтось вирішив догодити президенту і таємно подав кандидатуру його батька.

UPD.3 вересня Олександр Зеленський в коментарі  страна.юей підтвердив, що знав про висунення його “трудовим колективом” на стипендію і зовсім не збирається від неї відмовлятися.

 

 

Діяльність Комісії МОН повністю закрита. Ні на сайті Міністерства освіти, ні на жодному іншому немає відомостей про склад Комісії, розклад засідань чи прийняті рішення. Тому перевірити чи подавалися документи на Олександра Семеновича Зеленського і коли розглядалася його кандидатура – неможливо. Єдине, що згідно з Порядком проведення конкурсного відбору це рішення мало бути ухвалене не пізніше першого липня.

Пояснювальна записка до Проєкту Указу Президента датована 25 липня 2020 року, тобто на той момент кандидатури вже були узгоджені і Олександр Зеленський там був. 

Жодних пояснень про причини зняття цього питання з розгляду Уряду в.о. міністра освіти Шкарлет не надав, він лише озвучив, що пункт 2.3 просить зняти з розгляду. На відео видно, що прем’єр-міністр не здивований і знає про що йдеться (28 хв. 20 сек.). 

Якщо з поданням все було гаразд і Олександр Семенович Зеленський заслуговував стипендію за віком та науковими досягненнями, то чому було так похапцем знімати питання з розгляду.

 

//
Exit mobile version