//

Святослав Вакарчук про ринок землі і фінансовий стан українських фермерів: більше маніпуляцій ніж правди – Без Брехні

Святослав Вакарчук про ринок землі і фінансовий стан українських фермерів: більше маніпуляцій ніж правди

На сайті партії «Голос» 9 липня 2019 року з’явилась заява її лідера про те, що внаслідок відсутності ринку землі «сьогодні малі фермери не можуть розвивати свої господарства — купувати техніку, обробляти землю і вкладати гроші в розвиток села, бо це чужа земля, яку завтра можуть здати в оренду іншій людині».  

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними Держстату України у 2017-2018 роках сільськогосподарські підприємства активно купували різноманітну техніку, а також витрачали на обробку землі та соціальні заходи. Наприклад, сільхозтехніки різних специфікацій у 2018 році було куплено більше 3000 одиниць, тракторів (всіх типів) – майже 1500 одиниць. У 2017 році ці показники були ще вищі – майже 3800 і 1800 відповідно. Вакарчук маніпулює, говорячи про неможливість технічного оснащення фермерських господарств, узагальнюючи поняття.

Джерело: Держстат України.

Що стосується питання обороту коштів, то чистий прибуток вітчизняних сільськогосподарських підприємств у 2017-2018 роках тримався на рівні 67-69 млрд.грн., отже аграрії мають всі можливості для розвитку власних господарств. І це навіть в умовах відсутності вільного ринку землі.

Джерело: Держстат України.

Підсумовуючи, слід зазначити – питання вільного ринку землі має багато аспектів. До нього слід підходити виважено та комплексно, розглянувши всі можливі альтернативи, без маніпулятивних узагальнень та спрощень, до яких вдається Святослав Вакарчук.

 

Автор: Костянтин Денисов, кандидат економічних наук

//
Exit mobile version