//

ТГ-канали поширюють фейкові “новини” про війну задля реклами – Без Брехні

ТГ-канали поширюють фейкові “новини” про війну задля реклами

ТГ-КАНАЛИ – ЦЕ НЕ ПРО ПРАВДИВІ НОВИНИ, А ПРО ЗАРОБІТКИ

Ми давно спостерігаємо за ринком продажу рекламних оголошень у ТГ-каналах за рахунок фейкових шокуючих заголовків. Починалося все з безневинного шахрайства “вам призначено субсидію, перейдіть на канал, щоб взнати подробиці”.

Другим способом розігнати підписку на цілу мережу каналів є запрошення підписатися на новини своєї області.

Тепер же в хід ідуть “новини” про “зґвалтованих дівчат Херсонщини” чи “відео катувань нашого військового”. Суть всіх цих сотень “новинних” каналів проста – набити хоча б 50 тисяч підписників і брати гроші за приховану рекламу таких же каналів. Тариф – від 3000 грн за одну рекламу. Цілими мережами каналів керують одні й ті ж люди, які перекидають користувачів з одного каналу на інший, для накрутки популярності. Про об’єктивність чи перевірку змісту “новин” чи відповідальність не йдеться. Яскравий приклад тому сьогоднішній “Офіційний наступ на Херсон”

МЕСЕДЖ: “Офіційний наступ на Херсон”

На цій фейковій заяві заступника голови Одеської ОВА поспішили хайпонути всі.


Наприклад такий собі топ-блогер “Лачен пише” повідомляє оперативну (неперевірену) інформацію задля хайпу і підтримки свого іміджу наближеного до джерел. У нього монетизація не пряма, він свою популярність наразі використовує для збору коштів на допомогу військовим. Це дасть йому статус відомого волонтера.
Він, як і інші бездумно поширив фейкове повідомлення

“Офіційно. Почались бої за місто Херсон!”, – повідомив заступник начальника Одеської ОВА Олексій Мацулевич”.

 

І те, що у нас немає ніяких начальників ОВА, а Голова його не засмутило.  Лачен оригінального повідомлення того не бачив і в телеграмі самого Мацулевича не був, бо в останнього посада не вказана, і тоді б довелося гуглити, що він заступник голови. Так само Лачен не замислювався, що Одеська ОВА коментувати наступ на Херсонщині має таке ж право, як і Дніпро, Кропивницький чи Вінниця. Тобто жодних повноважень!

Отже, Лачен тупо скопіював повідомлення десь, а саме з ТГ-каналу Обозрєвателя, не замислюючись над правдивістю.Він просто ретранслятор таких же “новин” з тг-каналів.
Щоправда, коли Мацулевич, як ні в чому не бувало, видалив своє повідомлення, Лачен про це повідомив, ще й наголосив (певно собі), “Таку інформацію повинні писати тільки військові”. Вибачень звісно ж ніяких не було.


Та це був приклад лише звичайного хайпожера, який дезінформує читачів, тому що й сам споживає такі ж “новини з тг-каналів”.

А тепер про чисто комерційні проєкти, що називають себе каналами новин і з будь-якої події роблять фейкову рекламу за гроші.

 

МЕСЕДЖ 2: РЕКЛАМА НА НОВИНАХ ПРО ВІЙНУ

На каналі STOP RUSSIAN WAR, який називає себе “Військовий радар Та найкращий український Інсайдер” та обіцяє “лише найцікавіші та достовірні новини!” регулярно з’являються рекламні оголошення у вигляді неправдивих новин, де треба попросити підписати вас на якийсь канал, щоб дізнатися “жахливі подробиці”, або долучитися до “прямого ефіру наступу” чи “найшвидшого радара прильотів і тривог”. Численні приклади будуть розміщені у повній версії матеріалу на нашому сайті. Тут розкажемо лише ж про “Офіційний наступ на Херсон”.

 

Отже, підхопивши те ж “офіційне повідомлення” фейкарі швидко склепали картинку та відповідний ШОК-КОНТЕНТУ рекламний текст. “Прямо в Херсоні – котел для ворога” кричить текст на картинці. Офіційно, почалися бої за місто Херсон, повторюють фейк рекламісти. А далі пропонують дивитися трансляцію боїв, які ОФІЦІЙНО транслює інший канал. Ну і звісно ж дітей просять (не) дивитися, бо контент 18+. Все по методичці рекламних оголошень. Посилання в тексті веде на сайт у якого більше мільйона підписників, тобто має викликати довіру. Проте ми знаємо, що ніякого офіційного наступу на Херсон немає, про жоден котел чи казан не йдеться, а офіційні трансляції боїв у нас не продаються навіть за підписку на офіційний акаунт Залужного. (Канал Залужного – це ще один фейк, на який повелися тг-канали та навіть виробники карти війни. Про нього в наступному матеріалі).

Коли стало зрозуміло, що “офіційна трансляція котла” скасовуються і більше не набере переходів “новину” просто видалили.

Та на темі заробляти не припинили. Наступна реклама про Херcон вийшла буквально за чотири хвилини. Тут уже інша картинка з мапою наступу і фото Зеленського. Тобто знову “все офіційно”. В тексті, щоправда, слова цього не використовують. Просто “Україна починає наступ на Херсон, противник відступає по всій лінії фронту! ЗСУ протягом години можуть увійти в місто, орки хаотично відводять свої війська з першої лінії оборони”. Тепер пропонують читати текстову трансляцію з Херсонського напрямку від “друзів каналу”. І знову посилання на канал мільйонник.

Однак найцинічнішою є “трансляція” від чортів з іншої тг-помийки. Там прямо на картинці зображені чорти і напис “Херсон. Прямий ефір від ЗСУ!”

Висновок:
ТГ-канали навіть від офіційних ЗМІ іноді постять фейки. А для самозванців “новинних” тг-каналів питання об’єктивності не стоїть взагалі – єдина мета існування всіх цих “оперативних інсайдерів” отримання грошей від реклами. Чим більше підписників, тим дорожче буде реклама на цьому каналі.

//
Exit mobile version