//

ТОП-3 найбезглуздіших циклічних ФЕЙКІВ пропаганди про ЗСУ – Без Брехні

ТОП-3 найбезглуздіших циклічних ФЕЙКІВ пропаганди про ЗСУ

Коли у пропагандистів бракує фантазії щоб вигадувати нові фейки, так би мовити, настає криза брехливого жанру, вони витягають старий фейк, адаптують його до поточної ситуації, додають трохи нових деталей і – новий інформаційний фастфуд для ватанів готовий. Ніхто ж них навіть не запам’ятовує, що було учора.

Ми підібрали топ-3 найбезглуздіших фейків про Збройні сили України, які циркулюють в інформаційному просторі по третьому чи навіть четвертому колу.

 

ФЕЙК ПРО ЗАВАРЕНІ ЛЮКИ ТАНКІСТІВ

Днями ерефські Telegram-канали вчергове поширили вкид, що «нацисти ЗСУ заварюють люки танків, щоб екіпаж йшов у наступ і не мав змоги здатися в полон».

Ну тобто за логікою пропагандистів, екіпажи українських бойових машин виїздять на поле бою лише з однією думкою – як би здатися у полон.

Або інший варіант – у клятих укропів стільки багато танків, що бракує досвідчених екіпажів. То вони саджають у танк перших спійманих на полі трактористів, заварюють люки і відправляють цих камікадзе у бій. «Авось» когось та й встрелять, поки не згорять.

Або… Думаємо варто зупинитися, бо це тільки у викривленій логіці і збочених мізках кремлівських клонів соловйової/скабєєвої може бути подібна реальність.

І дивує навіть не те, що пропагандисти чудово знаючи, що Україні бракує важкої техніки, але вигадують такі найнеефективніші сценарії її використання. А в тому, що не усвідомлюють, що люки у бойових машинах використовуються не тільки для того, щоб зайти і вийти. Огляд місцевості, візуальне спостереження, завантаження боєкомплекту – це лиш частина незначна частина додаткових, але не менш важливих функцій люків. Але ж коли треба терміново склепати фейк – хіба до таких дрібниць.

До речі, цей фейк був запущений в інформаційний обіг ще навесні після відступу окупантів з Київщини і Чернігівщини. Потім був повтор після розгромної для агресорів операції ЗСУ на Харківщині. Третє коло – наприкінці листопада. Вкид знову пропаганда заносить в інфопростір тоді, коли на полі бою у їхніх горе-вояк все погано.

ФЕЙК ПРО «ЧОРНИХ ТРАНСПЛАНТОЛОГІВ» НА ПОЛІ БОЮ

Ворожі ЗМІ стверджують, що на Бахмутському напрямку ЗСУ вдаються до «чорної трансплантології»: «Українські військові через великі втрати замість медичної допомоги забирають органи у поранених та залишають їх помирати».

Схожі фейки поширювалися пропагандою активно навесні, коли машина брехні почала активно очорняти і дискредитувати ЗСУ. Дотичні за темою фейки про медичні експерименти над українськими військовими, про бойові наркотики, про те що азовці добивають своїх же поранених циркулювали у квітні-травні-червні.

З великою вірогідністю пропагандисти запустили зараз цей фейк знову, аби відволікти увагу від інформації про варварську жорстокість, так званих, вагнерівців, як до своїх же військових, не кажучи вже про українських. Ці факти все більше і більше стають відомими широкій аудиторії. Особливо на тлі відео з жорстокою публічною стратою чевекашника, який повернувся з українського полону.

ФЕЙК ПРО 44 ЗНИЩЕНІ HIMARS

Це напевно улюблений фейк пропагандистів, бо вони знищують пачками HIMARS ще тільки вони з’явилися в Україні. Від тоді буквально кожен виступ говорячої голови міноборни рф конашенкова  Супроводжується «пабєдною» статистикою про знищені РСЗО.

Так ще у вересні міноборони рф прозвітували про 13 РСЗВ HIMARS та їх аналогів, які вдалося уразити тільки протягом 2 днів. При цьому загальна кількість знищеного озброєння цього типу, сягає вже 44 одиниць.

І це при тому, що на початок грудня Україні було передано всього 37 таких систем! При тому саме HIMARS з них всього – 20! Решта – 17 це старші і потужніші його брати установки М270. І якщо HIMARS нам постачали США, то М270 нам передавали протягом червня-жовтня Великобританія, Норвегія, Німеччина, Франція.

Можна спрогнозувати, що під Новий рік аби потішити ватну публіку пропаганда «намалює» ще з десяток вигаданих перемог над невловимими РСЗО. Бо станом на початок грудня ні українська сторона, ні західні аналітики не підтверджують факту ураження хоча б однієї такої установки. Це при тому, що статистика втрат, наприклад, західних гаубиць чи САУ є у публічному доступі.

 

 

//
Exit mobile version