//

Топ-фактів про добровольців в Україні – Без Брехні

Топ-фактів про добровольців в Україні

14 березня відмічається День Добровольця і Україні. Український добровольчий рух став для росіян сенсацією у 2014 році, коли сотні і тисячі чоловіків проявили організованість та стали на захист України. Саме добровольчий рух став кістяком опору у подіях на Сході України у війні 2014-2015 роках. Чимало добробатів згодом стали регулярними частинами і зараз у складі ЗСУ захищають державу. Далі у матеріалі, топ-фактів про українських добровольців.

 

ФАКТ1.

Початок історії добровольчого руху, стався 14 березня 2014 року. Саме тоді перші 500 бійців Самооборони Майдану прибули на полігон Нацгвардії у Нових Петрівцях на Київщині. З них було сформовано перший добровольчий батальйон, на базі якого потім виник Перший батальйон оперативного призначення НГУ ім. Кульчицького.

5 квітня 300 резервістів склали присягу. Після цього вони відбули на схід, спершу до Павлограда (Дніпропетровська область) а потім, — на бойове чергування до району Ізюм — Слов’янськ.

Незабаром до резервістів приєднався і генерал Кульчицький, який опікувався підрозділом до своєї трагічної загибелі 29 травня на горі Карачун у Слов’янську..

ФАКТ 2.

Одним з центрів добровольчого руху став у той період Дніпро, де також були спроби влаштувати силові проросійські акції.

Батальйон Дніпро-1 почали створювати 14 квітня 2014 року. Перші добровольці записувалися до батальйону у будівлі Дніпропетровської облдерджадміністрації.

24 травня підрозділи батальйону прибули до Красноармійська та взяли під охорону будівлю окружної виборчої комісії. В Україні тоді відбувалися вибори президента.

30 травня батальйон «Дніпро-1» разом з батальйоном територіальної оборони Дніпропетровщини взяв під контроль залізничні станції Просяна, Слов’янка, Добропілля, Дачна та усі станції на межі Дніпропетровщини та Донеччини.

6 червня перша рота батальйону після прийняття присяги відбула у зону проведення АТО. У липні частина підрозділів батальйону базувалася у Маріуполі.

ФАКТ 3.

Батальйон територіальної оборони “Айдар” був створений у травні 2014 року. Першим комбатом “Айдару” став сотник Самооборони Євромайдану, підполковник Сергій Мельничук.

22 травня в Старобільську відбулася перша операція батальйону. Група добровольців з Луганська, Ровеньків, Антрацита і з інших регіонів країни полонила російських найманців, які блокували пересування української військової техніки в бік Луганська.

Батальйон передусім брав участь у боях за північні і центральні райони Луганщини. Наприклад, 14 червня під повний контроль української влади перейшло місто Щастя. У визволенні міста брав участь батальйон «Айдар».

ФАКТ 4.

Батальйон “Азов” був створений 5 травня 2014 року у Бердянську. Його основу склали учасники Автомайдану та “Патріоту України”. 20 травня було оголошено про набір бійців до батальйону.

На початку травня бійці батальйону провели кілька боїв з диверсійними групами у околицях Маріуполя. 13 червня бійці батальйону “Азов” за підтримки Нацгвардії, батальйону “Дніпро-1” та ЗСУ звільнили Маріуполь від окупантів.

17 вересня наказом Авакова батальйон “Азов” було розширено до складу полку. Командиром полку залишився Андрій Білецький.

ФАКТ 5.

Частиною добровольчого руху став Добровольчий український корпус, який створили активісти Правого сектора. Рішення про створення корпусу було ухвалено в червні 2014 року. Назву “Добровольчий український корпус”(ДУК) для нового формування ухвалила нарада командирів організації. 15 липня лідер Правого сектора Дмитро Ярош оголосив про формування корпусу. Офіційним днем створення ДУК вважається 17 липня.

ФАКТ 6.

Важливою частиною добровольчого руху були грузинський та чеченський батальйони.

Грузинський національний легіон був заснований 2014 року добровольцями-грузинами. З 24 лютого 2016 року батальйон воює у складі Збройних Сил. Після включення до складу 54-ї бригади він став називатися 25-й батальйон “Київська Русь”. В Україні це був перший випадок, коли до складу Збройних сил офіційно прийняли іноземців.

Батальйон імені Джохара Дудаєва було створено на початку березня 2014 року в Данії. Ініціатором його створення стала діаспорна організація «Вільний Кавказ», яку з 2006 року працювала в Данії.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Реальна газета” 

//
Exit mobile version