//

Три найпоширеніші російські фейки про підрив Каховської ГЕС – Без Брехні

Три найпоширеніші російські фейки про підрив Каховської ГЕС

Підрив росіянами Каховської ГЕС став трагедією для сотень тисяч українців. Однак, російська пропаганда не спинялась на жодну мить у поширенні фейків про підрив греблі. Ми зібрали три найбільш гучних, на нашу думку, фейків та маніпулятивних повідомлень щодо ГЕС від росіян, зокрема з окупованого Лівобережжя Херсонщини.

Фейк 1: Підриву не було

Першою реакцією окупаційної влади Нової Каховки було повідомлення «очільника» від окупантів Волоидимира Леонтьєва, що це все фейки і ніхто нічого не підривав.

Скріншот Риа Новости про те, що підриву Каховської ГЕС не було

Вже за кілька хвилин риторика Леонтьєва змінюється — він коментує потребу в евакуації.

Автор: Скріншот Риа Новости про те, що Каховську ГЕС все ж таки підірвали

Але підрив стався — це зокрема рано-вранці 6 червня підтвердили і офіційні особи в Україні. Про необхідність евакуації людей на Херсонщині також говорили офіційні особи. А про те, що робити в результаті підриву, повідомляли ще в жовтні 2022 року.

 

Фейк 2: Каховську ГЕС підірвали українці в результаті обстрілу

Подібну заяву можна бачити на скріншоті вище: Леонтьєв казав про обстріл. А в РИА Новости також повідомляють про те, що «киевский режим» влаштував екоцид, знищивши ГЕС.

Власне, в цих повідомленнях росіяни розповідають про те, що вчинили самі. Росіянам також «підспівував» і американський псевдожурналіст Такер Карлсон, звільнений з телебачення, серед іншого, й за активну підтримку кривавого режиму кремлівського диктатора.

Головний інженер інституту «Укргідропроект» Микола Калінін в інтерв’ю Текстам повідомив: «Каховська ГЕС була спроєктована і побудована так, щоб витримати ядерний удар ззовні. Тому будь-які розмови, що вона могла якось сама зруйнуватися, не мають під собою жодних підстав. Це виключено. Ще раз – гребля розрахована на ядерний удар. Так, на Каховській греблі були зруйновані затвори на кількох прольотах, і вони пропускали воду. Близько п’яти затворів були відкриті, і через них постійно спускалася вода». Яким чином росіянам вдалось зруйнувати ГЕС і чому це зайвий раз доводить, що зруйнували саме вони, інженер також пояснює: «Це мало бути кілька вибухів, які були проведені одночасно. Скоріш за все була замінована сама гребля, якраз у тих прольотах, які були відкриті, і, можливо, трохи далі. Плюс була замінована сама будівля ГЕС, де встановлені гідроагрегати для генерування електроенергії. Звернімо увагу – замінована зсередини. Бо, як я казав вже вище, гребля була спроєктована і побудована так, щоб витримувати надпотужний удар ззовні. Але не підриви зсередини». Оскільки ГЕС від 24 лютого 2022 року знаходилась під контролем росіян і вони вже вдавались до провокацій, то окрім них, підірвати не було й кому. Микола Калінін додає: «Якщо грамотно закласти вибухівку, якщо хтось підказав, а ми знаємо, що там працювали робітники російської енергетичної структури, то можна, зрештою, отримати те, що ми й отримали. Те, що була підірвана саме будівля ГЕС, може свідчити й про те, що росіяни хотіли зруйнувати не лише греблю, а й всю ГЕС як енергооб’єкт загалом».

Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС обгрунтовує і австрійський військовий експерт Том КуперЯкщо коротко, то дамби такого типу є колосальними, величезними, масивними спорудами, вагою в сотні тисяч тонн. Ніяких «50 HIMARS-ів» не зможуть розбити таку масу матеріалів.

Отже, українцям знадобилися б неймовірні зусилля, щоб зруйнувати навіть цю «вразливу» частину дамби конвенційною зброєю. Це б не могло відбутись непоміченим. Навпаки, «найпростіший» і «найшвидший» спосіб зруйнувати таку конструкцію, як Каховська дамба, а тим більше “одним вибухом”, як повідомляють багато людей, що мешкають у цьому районі, – це зруйнувати її зсередини: розмістивши велику кількість вибухівки в машинних відділеннях (у цьому випадку в будівлі турбіни), тому що в дамбу під парапетом вбудована їхня величезна кількість. Судячи з наявних фотографій та відео, саме це і сталося.

В огляді Інституту вивчення війни також йдеться про те, що найбільш імовірно, що дамбу Каховської ГЕС підірвали саме росіяни. Там зокрема зауважили: Росія більше зацікавлена в підриві Каховської ГЕС, ніж Збройні сили України. Пояснення РФ про нібито підрив станції українцями в ISW вважають неправдоподібним.

Фейк 3: Усіх тварин з «Казкової діброви» врятували

Однією з найбільших трагедій підриву Каховської ГЕС росіянами стало знищення зоопарку «Казкова діброва» у Новій Каховці. Там у клітках загинули понад 200 тварин. Частину тварин вдалось врятувати: їх раніше забрали до себе місцеві волонтери, які протягом всієї окупації підгодовували та доглядали їх.

Втмі, російська пропаганда стверджувала протилежне: ніби тварин вони врятували і навіть доправили до зоопарку «Тайган» в Криму. Цю дезінформацію начебто розповсюдив так званий «мер Нової Каховки» Володимир Леонтьєв (так, той самий, який після підриву ГЕС говорив, що це все фейк). Так, він дійсно це говорив 7 червня 2023 року, принаймні на нього посилаються росіяни. І він дійсно казав про всіх тварин.

Але ще 6 червня РИА Новости писали, що директор кримського зоопарку Олег Зубков їм підвердив: більшість тварин вивезли ще у листопаді 2022 року.

 

Щоправда, майже одразу спростовує вивезення тварин з Нової Каховки — телефоном російським «журналістам»

Про те, що насправді відбулось в зоопарку в Новій Каховці, можна почитати на його сторінці у Фейсбук: тинць. Тут є чимало фото і відео, які підтверджують трагедію. Спочатку власники написали про загибель всіх тварин, згодом перепросили і поточнили: кілька тварин врятували волонтери раніше, а пташки зуміли вилетіти самі. Проте понад дві сотні тварин у клітках загинули.

Матеріал підготовлено виданням “Кавун.City” в рамках ініціативи Мережа проєкт з протидії дезінформації

//
Exit mobile version