//

«Цеглина у стіні пропаганди». Як кремль використовує співзасновник рок-гурту Pink Floyd Роджера Вотерса – Без Брехні

«Цеглина у стіні пропаганди». Як кремль використовує співзасновник рок-гурту Pink Floyd Роджера Вотерса

Російська пропаганда 8 лютого ініціювала чергове беззмістовне засідання Радбезу ООН для розгляду питання «постачання зброї Україні». Ця ініціатива фактологічно немає під собою нікого ґрунту, проте мета недофедерації полягала зовсім в іншому – створити чергову потрібну для пропаганди картинку, показати, що «шановні люди на Заході» теж підтримують росію. Саме з цією метою представники ерефії запросили вже скандально відомого своїми проросійськими заявами  співзасновника рок-гурту Pink Floyd Роджера Вотерса. Він виступив по відед зв’язку.

Які пропагандистські наративи оголошував Вотерс з віртуальної трибуни ООН та як провалися ця чергова пропагандистська вакханалія – далі у матеріалі.

 

ПРОВАЛ ПРОПАГАНДИ

Вотерс з’явився на запрошення росії, яка ініціювала засідання Радбезу для розгляду питання постачання зброї Україні. У своєму зверненні він стверджував, що виступає від імені «приблизно чотирьох мільярдів братів і сестер», а також мільйонів учасників міжнародного антивоєнного руху, які «становлять величезну групу виборців».

Незважаючи на те, що Вотерс був запрошеним росією, він засудив вторгнення росії в Україну, але це російські пропагандистські ресурси у свої репортажах не показали і не поширили. Водночас – і саме це очікували у кремлі, запрошуючи відомого музиканта – він заявив, що росію на це нібито «спровокували», але хто саме він не уточнив (далі – пряма мова):

«Вторгнення російської федерації в Україну було незаконним. Я засуджую це найрішучішим чином. Крім того, російське вторгнення в Україну не було неспровокованим, тому я також рішуче засуджую провокаторів… Єдиний розумний курс дій сьогодні – закликати до негайного припинення вогню в Україні» http://surl.li/euaau

Посол України в ООН Сергій Кислиця у відповідь згадав слова однієї з найвідоміших пісень Pink Floyd – Another Brick in the Wall.

«Як сумно його колишнім шанувальникам бачити, як він погоджується на роль просто цеглини в стіні російської дезінформації та пропаганди», – сказав Кислиця.

Посол також згадав гігантську надувну рожеву свиню, яка фігурувала на багатьох концертах рок-гурту. Кислиця сказав, що здивований тим, що Вотерс не зробив так, аби ця свиня плавала в залі Ради безпеки ООН.

«Що це могло бути цього разу, містере Вотерс? Свині зі свастиками та серпом і молотом?», – спитав Кислиця.

Заступник посла США в ООН Річард Міллз визнав здобутки Вотерса як музиканта, але заявив, що він не компетентний говорити про контроль над озброєннями чи європейську безпеку.

Посол Албанії в ООН Феріт Ходжа також засудила музиканта, заявивши, що Вотерсу «пощастило опинитися в Нью-Йорку де він міг висловити свою думку, зокрема про російську агресію та про те, наскільки це неправильно». За його словами, якби він був у росії, «за те, що він сказав, він міг би вже бути під арештом».

ЦЕ НЕ «ПЕРШИЙ КАМІНЬ»

Слід нагадати, що Роджер Вотерс не просто так попав у поле зору російської пропаганди, яка активно використовує відомого музиканта, як авторитета для нібито демонстрації «своєї підтримки» на заході. Історія тягнеться ще з 2018 року.

У серпні 2018 року Вотерс заявив, що окупований Севастополь «дуже важливий для Росії і росіян», і Росія нібито «має права на це місто згідно із безліччю договорів і паперів». Він також назвав Революцію гідності «зміною влади в Україні, спланованою Вашингтоном» http://surl.li/euacz

Вірогідно з того часу музикант і попав у поле зору і на гачок російських пропагандистів.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, Роджер Вотерс теж відзначився чисельними скандальними діями і заявами про війну.

У серпні 2022 року музикант хайопнув на критиці Байденв, звинувативши його у розпалюванні війни в Україін. Під час свого турне по США з шоу «This Is Not A Drill» Вотерс  показав знімки «військових злочинців». На одному з фото було зображено силует Байдена з підписом «Це лише початок». Ведучий CNN спитав у музиканта, що він мав на увазі. Він відповів: «Ну, він розпалює війну в Україні, по перше – це величезний злочин…» http://surl.li/euaha

Вже у вересні 2022 року, Роджер Вотерс написав відкритого листа, в якому заявив, що Захід «має припинити постачати зброю Києву». Як реакція на цей закид польське місто Краків оголосило його персоною нон-грата, і концерти Вотерса там були скасовані. http://surl.li/euaem

Того ж місяця він написав лист-повідомлення Олені Зеленські повідомлення, в якому закликав до «припинення бійні» в Україні, зокрема, розкритикувавши надання Заходом зброї українській армії. Вотер закликав зупинити «громадянську війну на сході» та визнати «автономію» Донецька й Луганська (вочевидь, маючи на увазі незаконні збройні угруповання «ЛНР» і «ДНР»). http://surl.li/euafn

У відповідь дружина президента вказала на те, що це росія почала повномасштабну агресію проти України і що в Україні зовнішня агресія, а не громадянська війна.

Але і на цьому Роджер Вотерс не вгамувався – на своїй сторінці у Facebook музикант оприлюднив лист-звернення до володимира путіна Він ще й написав відкритий лист путіну: «Мене все частіше просять написати вам, тож ось. По-перше, чи хотіли б ви, щоб ця війна закінчилася? Якби ви відповіли і сказали: «Так, будь ласка». Це одразу значно полегшить роботу. Якби ви вийшли і сказали: «російська федерація також не має жодних територіальних інтересів, крім безпеки російськомовного населення Криму, Донецька та Луганська». Це теж допомогло б…»

ВИСНОВОК

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Запорізкий центр розслідувань” 

//
Exit mobile version