//

ТИСЯЧА ЗА ВАКЦИНАЦІЮ: ШАХРАЙСТВА ВЖЕ ПОЧАЛИСЯ – Без Брехні

ТИСЯЧА ЗА ВАКЦИНАЦІЮ: ШАХРАЙСТВА ВЖЕ ПОЧАЛИСЯ

Володимир Зеленський у цьому році, мабуть, хоче “попрацювати” Святим Миколаєм, адже саме на 19 грудня пообіцяв старт виплат 1000 грн громадянам, які були вакциновані двома дозами від коронавірусу. Чим ближче ця дата, тим більше з’являється шахрайських схем пов’язаних з цими грошима. Цього разу повідомлення від шахраїв масово надходили користувачам у месенджерах. Також маленька деталь − текст SMS був російською мовою, що зразу повинно насторожувати. Ми вже описували іншу схему з цими виплатами, але шахраї щоразу вигадують нові способи обману, в яких ми допоможемо розібратися.   

МЕСЕДЖ: «ВАМ ДОСТУПНА ВИПЛАТА COVID-19. СУМА ВИПЛАТИ 1000 UAH. 5.12.2021 ПІДТВЕРДИТИ ПЕРЕКАЗ»

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я, ще 6 грудня 2021 року попередив, що «шахраями від імені МОЗ надсилають інформацію з проханням надіслати номер карти та інші персональні дані для отримання 1000 грн. за повний курс щеплення, а на ділі виманюють гроші…МОЗ жодних виплат не проводить».

Ні ці, а ні жодні інші СМС не могли бути справжніми з двох причин: був відсутній сам законний  порядок виплат і ви ще не замовляли жодних виплат.

 Володимир Зеленський 8.12.2021 підписав зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо надання допомоги в рамках програми єПідтримка. Порядок виплати, тобто саму програму Кабмін повинен був затвердити в триденний термін.

Сьогодні на засіданні Уряду прем’єр-міністр Шмигаль анонсував затвердження Порядку виплат і старт з понеділка бета-тестування. І одразу ж запрацював сайт, присвячений виплатам, а представники Мінцифри дали брифінг щодо роботи системи. Проте ані на сайті Кабміну ні Верховної Ради Порядку ще немає.

На новому сайті у розділі “якими НПА регулюється єПідтримка” стоять красномовні знаки питання.

Тобто поки що все це ще законодавчо не затверджено. Сподіваємося, що анонсоване вголос прем’єром, міністром та описане на сайті не відрізнятиметься від справжнього Порядку виплат. Наразі ж видається, що порядок виплат буде наступним.

Хто зможе отримати?

Отримати допомогу зможуть лише повнолітні громадяни України :

  – які мають «зелений» COVID-сертифікат у застосунку Дія. Прикметно, що сертифікат, отриманий у лікаря або на порталі Дія не вважається підтвердженням для виплати.

– оформили спеціальну банківську картку єПідтримка (поки що віртуальну) в одному з банків партнерів. Наразі з державних банків у списку партнерів лише Укргазбанк. Є також популярний Монобанк. Відкриття рахунку та обслуговування обіцяють бути безоплатними. Це спеціальний рахунок, з якого зняти чи переказати кошти на інший рахунок буде неможливо.

 

Куди можна витратити?

Розрахуватись тисячею можна лише за певну категорію товарів з певними МСС-кодами (зазначаються в чеку), а саме можна буде придбати: 

– абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, 

– відвідати кінотеатр, театр, музей, виставкові центри

– купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси

– придбати книжки. 

Оплата не пройде, якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, наприклад, ви зможете придбати книжки в книжковому магазині, але не зможете придбати їх в продуктовому або на заправці.

Важливо: кошти даються на чотири місяці, якщо не встигли витратити – повернуться до держави

 

Порядок замовлення коштів наступний

Крок 1. Оформіть спеціальну картку єПідтримка в застосунку банку або офлайн-відділенні

Крок 2. Завантажте застосунок Дія та авторизуйтесь у ньому

Крок 3. Переконайтесь, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат

Крок 4. Зайдіть у розділ Послуги

Крок 5. Знайдіть послугу єПідтримка

Крок 6. Виберіть для виплати картку єПідтримка

Крок 7. Очікуйте зарахування грошей від Мінекономіки

Висновок: 

Пильнуйте! Зараз почнеться шквал дзвінків та повідомлень з нібито підтвердженням “нарахування виплати” чи “списання коштів”.

Єдине повідомлення, яке вам може надійти  — це повідомлення від Міністерства економіки про успішну реєстрацію заяви. Звісно ж без жодних вимог перейти за посиланням. Таке повідомлення може прийти лише після особистого замовлення Вами коштів у Дії на попередньо відкриту Вами карту єПідтримка. Тобто, будь-які  повідомлення, якщо ви не відкривали рахунку і не подавали заяву – шахрайські. Як і будь-які додаткові застосунки, які пропонуватимуть для отримання коштів, окрім Дії та онлайн-банкінгу.

 

Автори: Олекса Шарабура та Каріна Богодьорова

Ще по темі:

//
Exit mobile version