//

У месенджерах поширюються фейкові повідомлення нібито від ТЦК, які прирівнюються до вручення повісток – Без Брехні

У месенджерах поширюються фейкові повідомлення нібито від ТЦК, які прирівнюються до вручення повісток

Днями ми підготували матеріал, у якому розвіяли чутки і плітки, про те, що нібито ось-ось буде прийнято рішення відповідними органами влади про розсилку повісток чоловікам для явки у ТЦК.

Нагадаємо, що у публікації Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив,  що на поточний момент розсилку повісток військовозобов’язаним через месенджери Viber чи Telegram здійснити неможливо – це технічно поки не доступна опція. http://surl.li/geehe

Проте, російську пропаганду це не зупинило. Днями користувачі соцмереж і месенджерів почали повідомляти про те, що якраз у Viber і Telegram почали поширюватися повідомлення нібито від ТЦК.

Чому це фейк – далі у матеріалі.

 

Повідомлення, що почали активно ширитися містили наступний текст: «Повістка №ТЕST. Шановний ТЕST ТЕST ТЕST! Згідно із частиною десятою статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» за частиною першою статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» відповідно до розпорядження ТЕST.

Пропонуємо вам прибути ТЕST.

Це повідомлення пройшло перевірку мобільним оператором і вважається прочитаним.

Ігнорування даного повідомлення розцінюється як ухилення від служби».

Як бачимо, текст достатньо дивний і по самі вінця наповнений протиріччями. Тому варто розглянути дві версії.

Перша. Така розсилка – психологічна лякалка з вектором на дискредитацію органів влади. Тобто фейкороби вловили, що поширилися чутки про начебто можливі рішення про розсилку повісток у месенджерах і вхопили хвилю. Навздогін чуткам, вони поширили вищевказане повідомлення, під виглядом ТЕSTу. Ідея зрозуміла – мовляв, тут вам влада розказує, що не буде ніяких розсилок, а сама вже тишком-нишком тестує систему.

Елемент залякування навіть у такому «тестовому» варіанті вже присутній – ігнорування сповіщення прирівнюється до ухилення від служби. Крім того, є ще інший зашморг – сказати, що повідомлення не бачив і не прочитав – людина теж не може. Бо є фраза, що воно верифіковане оператором зв’язау, а значить є таким, що вже вважається прочитаним. Тобто – не відвертишся!

Але не все так однозначно, як кажуть. Вірніше, все однозначно – така розсилка є фейком від початку до кінця. І це версія друга і остаточна.

Бо не зважаючи на те, що фейкороби пробують у повідомленні цитувати норми закону, роблять вони це абсолютно без будь-якої логіки – це просто перелік, причому написаний із помилками.

За нормами правопису, наприклад, цифри до десяти прийнято писати прописом, а від десяти – цифрами. А при переліку законів у фейкоробів в одному із місць все навпаки. Але є інша норма, яка стосується написання нумерації законів та правових актів – за її правилами, нумерація законів і статей пишеться тільки цифрами.

Ну і найцікавіше – судячи з контексту повідомлення, то виявляється не ТЦК, а мобільний оператор є контролюючим органом. Бо до його компетенцій, судячи із змісту повідомлення, належить не тільки доставка сповіщення, але і його верифікація на предмет прочитання і відповідно – відповідальність того, хто отримав повідомлення. От цікаво, а мобільні оператори про це знають?!

Тож ще раз наголошуємо – у разі отримання таких, чи подібних повідомлень, верифікуйте їх як фейк і неправду, бо на поточний момент є спростування від Міністра цифрової політики про неможливість функціонування даної системи сповіщення громадян. Інших офіційних заяв, про розробку, тестування, випробування таких алгоритмів – немає.

 

Матеріал підготовлено ресурсом “Вгору” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформацій

Ще по темі:

//
Exit mobile version