//

Україна без ядерної зброї, але з ракетами!? Як маніпулює Росія аби стримати український ракетний потенціал – Без Брехні

Україна без ядерної зброї, але з ракетами!? Як маніпулює Росія аби стримати український ракетний потенціал

Держдума РФ 18 червня прийняла законопроект про призупинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Про це повідомляє сайт нижньої палати російського парламенту. РФ пояснила цей крок «необхідністю захистити національні інтереси країни».

ДРСМД був підписаний в 1987 році. Відповідно до нього США і СРСР відмовилися випускати, випробовувати і розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої дальності (від 1000 до 5500 км) і малої дальності (від 500 до 1000 км), а також пускові установки для них.

У грудні 2018 року між Росією та США виникла суперечка. США стверджували, що російська ракета 9М729 за своїми показниками порушує ДРСМД. Кремль з цією тезою не погодився. І вже на початку 2019 року Сполучені Штати припинили свої зобов’язання за Договором. Таким чином американська сторона застосувала статтю XV Договору. Остаточно вийти з Договору США зможуть вже у липні 2019 року. Це відбудеться за умови, якщо Росія не виконає вимогу Штатів по знищенню ракети. Поки це не відбулося. Ситуація лише загострилася.  

Водночас в російському МЗС вважають, що після припинення дії ДРСМД Україна залишиться державою, яка є стороною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Про це під час форуму в Москві «Примаковські читання» заявив заступник очільника МЗС Росії Сергій Рябков, передає УНІАН.

«Навіть з урахуванням неминучого припинення дії та існування Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 2 серпня і, відповідно, зі зникненням зобов’язань, які на себе взяла Україна, ставши стороною цього договору після розпаду СРСР, навіть після цього Україна залишиться державою, яка є стороною договору про нерозповсюдження ядерної зброї», – сказав Рябков. Тобто РФ, фактично, вийшовши з договору ДРСМД намагається «втримати» в його рамках Україну!

Де прихована маніпуляція, розбирались експерти «БезБ».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА з прихованою МАНІПУЛЯЦІЄЮ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

По суті Сергій Рябков, з одного боку сказав правду, проте зманіпулював, об’єднавши у своєму виступі мову про два різних договори.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї зобов’язав Україну втратити ядерний статус ще 2 червня 1996 року. Зокрема Будапештський меморандум повинен боронити Україну від будь-яких проявів агресії Росії, Великої Британії і США. Питання стає дедалі спірним в контексті останніх п’яти років озброєної агресії Росії проти України. Повертаючись до слів Рябкова, можна сказати лише те, що Україна дійсно залишається державою, яка є стороною договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Проте мова про ракетне озброєння йде у іншому договорі – про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Проте, як зазначили у МЗС України, країна «залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у тому числі відповідне ракетне озброєння». Про це ідеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

«Оскільки Верховна Рада України ніколи не ратифікувала зазначену угоду, Україна неухильно дотримувалась положень ДРСМД фактично на добровільній основі».

Правда, поки що Україна на офіційному рівні не робили заяв-уточнень про те, чи здатні вітчизняні стратегічні ракети нести ядерні боєзаряди.

До того ж, як правильно зазначив Рябков, Договір дійсно припиняє свою дію, тому що з нього вийшли сторони-підписанти.

 

Автор: Аліна Хованська

//
Exit mobile version