//

Україна тепер визнає «атестати Л-ДНР»? Хибне судження екс-міністерки – Без Брехні

Україна тепер визнає «атестати Л-ДНР»? Хибне судження екс-міністерки

Президент України Володимир Зеленський 10 липня підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей».  Верховна Рада ухвалила закон тиждень тому – 3 липня.

Це рішення викликало неабиякі суперечки як між політиками, правозахисниками, чиновниками, так і серед  користувачів соціальних мереж.

Колишня очільниця міністерства освіти й науки України Лілія Гриневич заявила в етері програми «Великий ефір Василя Зими» на Еспресо.TV, що ухваливши закон, Україна фактично визнає свідоцтва про середню освіту, які незаконні угрупування «Л-ДНР» видають на окупованих територіях Донбасу.

ЦИТАТА: «На мою думку, він (закон – ред.) матиме певні негативні ефекти. Цей законопроект вилучає поняття про те, що випускники, які здобували середню освіту в ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей, – ред.), мають складати нашу державну підсумкову атестацію та отримувати тут українське свідоцтво про середню освіту… Що це означає? Це виглядає так, що ми тепер будемо визнавати середню освіту, отриману на окупованих територіях».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ПЕРЕВІРКА

Відразу зазначимо, ми розуміємо, що Гриневич висловила особисту думку. Проте з її прогнозом можна посперечатися.

Закон розширює права вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та населених пунктів, що перебувають на лінії зіткнення. Українська влада наразі декларує невизнання так званих документів про шкільну освіту, що видані на території окремих районів Луганської та Донецької областей. Абітурієнти з ТОТ, які бажають вступити до українського вишу, ще з 2016 року користуються спрощеною процедурою вступу. Теж без складання зовнішнього незалежного тестування. Проте вступ до вишу передбачав і передбачає досі отримання випускником українського документа про середню освіту.

Механізм отримання такого документу:

Випускник може пройти державну підсумкову атестацію за його заявою у українському закладі середньої освіти без складання ЗНО. Для цього він повинен звернутися до освітнього центру «Донбас-Україна», де обрати школу, в якій складатиме іспити. Людина з окупованих територій, яка хоче вступити до українського вишу без складання ЗНО, повинна скласти три іспити. З них два – в рамках державної підсумкової атестації (ДПА) у закладі середньої освіти (українська мова та історія) і фаховий іспит у виші.  

За новим законом, вступники з ОРДЛО зможуть вступити до будь-якого закладу вищої освіти за квотою, розмір якої визначає міністерство освіти і науки України. Раніше перелік уповноважених вишів, де діяла така квота,  був обмежений. Приміром, на 2020 вступний рік квота-2, за якою вступають особи, що проживають на ТОТ, становить 20% від бюджетних місць і поширюється на 99 вишів з усієї України.

Для абітурієнтів вступ відбуватиметься на конкурсних умовах за результатами вступних іспитів або на основі ЗНО – за власним вибором.

Стосовно прийнятого закону у політиків і аналітиків є побоювання, як, наприклад, корупційні ризики під час вступу абітурієнтів. Проте до ряду цих побоювань не слід відносити визнання Україною «документів Л-ДНР». Тому що діти отримують українські документи.  

//
Exit mobile version