//

УПЦ маніпулює своєю волонтерською діяльністю – Без Брехні

УПЦ маніпулює своєю волонтерською діяльністю

Ой хто-хто Миколая любить…Улюбленою багатьма історія з життя Святого Миколая, яка і послужила основою для подарункової традиції, є історія про те, як він АНОНІМНО закинув мішечок з золотими монетами (тричі) бідній родині. Щоб дівчата не пішли в блудниці. В цій історії головне – ТАЄМНІСТЬ. Тобто Миколай творив милостиню суворо дотримуючись настанов Христа:

Стережіться, не творіть милостині вашої перед людьми для того, щоб вони бачили вас: інакше не буде вам нагороди від Отця вашого Небесного. У тебе ж, як твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить правиця твоя, щоб милостиня твоя була потаємною; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно. (Євангеліє від Матфея, 6, 1-13). 

До чого це ми? А до того, що УПЦ хоче показати, що милостиню робить не заради нагороди від Отця Небесного. Принаймні адміністративна верхівка УПЦ зараз намагається отримати підтримку чи хоча б виправдання суспільства, прикриваючись своїми благодійними справами. 

Після того як СБУ почала перевірки служителів УПЦ щодо співпраці з ворогом, керівництво церкви почало інформаційну кампанію, щоб показати що вони патріоти, допомагають армії, а віряни упц теж воюють за Україну. 

Відео з військовими УПЦ вже були і ми їх розбирали, тепер в хід пішла волонтерська діяльність. Єпархіям була розіслана вказівка надати в Київ “інформацію про гуманітарну та волонтерську допомогу УПЦ Збройним силам України, вимушеним переселенцям і всім постраждалим від військової агресії”. Помітили, що від чиєї “військової агресії” постраждалі, в назві документа боягузливо не вказали?

Отже вказати треба все: від грошей та автомобілів, якщо такі передавалися ЗСУ, до амуніції, харчів та свічок. В гривнях, штуках, кілограмах, банках. До 16-30 грудня.

Надалі про це планують трубити київські митрополити як про всієї чесноти усієї УПЦ. І це попри те, що саме про таких застерігав Христос: “Отже, коли твориш милостиню, не сурми перед собою, як роблять лицеміри в синагогах і на вулицях, щоб прославляли їх люди. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою”.

Чому це маніпуляція та лицемірство?

 

По-перше, розділімо поняття церкви як зібрання віруючих громадян та церкви, як адміністративної структури з єпархій та митрополій. Так от, саме громадяни збирали і збирають всю ту гуманітарну допомогу, всі ті харчі та одяг, тепловізори та бронежилети. Люди збирали для людей. Це не була благодійна допомога від юридичної особи – “єпархії такої то УПЦ”. Не перераховували єпархії свої кошти з особового рахунку на закупівлю дрона чи автомобіля. Та й які можуть бути “свої” кошти у єпархій, якщо це неприбуткова організація. Всі гроші які є у попів в єпархії їм пожертвували люди. А прибутки з бізнесу з продажу свічок-ікон в податкову не показуються, тож вказати, що за ці кошти була здійснена гуманітарна допомога – теж неможливо. 

 

По-друге, з відсутності обліку та звітності, неоформленості належним чином публічних зборів благодійних пожертв, виникне проблема неможливості перевірити правдивість вказаних у інформації цифр. Ті єпархії, які не особливо допомагали війську, легко напишуть потрібні цифри, а ті громади, які допомагали, у разі чого не зможуть довести це документально. Адже ніхто ті сала-м`яса та консервацію на справжній облік не брав і, відповідно, як благодійну пожертву не оформлював. Акти приймання-передачі, якщо й є, то лише для себе годяться.

 

А ще є окреме питання допомоги закордонних церков. Православні та й просто християнські церкви з усього світу передавали ЧЕРЕЗ УПЦ багато гуманітарної допомоги переселенцям. Те що єпархії цю допомогу видавали, не робить їх благодійниками. Але у звіт підуть ті тони продуктових наборів, як гуманітарна допомога від, наприклад, Чернівецької єпархії, а не Румунської православної церкви.

 

Ще варто згадати про такий спосіб «співпраці» коли Фонд Новинського передавав автомобілі чи гумдопомогу «разом» з УПЦ. Зараз це зарахують теж в копілку Київській митрополії. 

 

Висновок:

немає жодних сумнівів, що віряни УПЦ, які і всі інші громадяни України, збирали гуманітарну допомогу для ЗСУ та переселенців

не юридичні особи з назвою “Єпархія УПЦ” жертвували ту гуманітарну допомогу – благодійниками були люди в Україні та за кордоном

єпископ та священники з єпархії можуть звітувати лише про свої особисті кошти, які вони пожертвували на ЗСУ

одна юридична особа “Київська митрополія УПЦ” хоче зарахувати собі в заслугу всю волонтерську та гуманітарну діяльність тисяч релігійних громад, які здійснювали цю діяльність не для неї

хвалитися чи прикриватися благодійністю – ницість не те що для християн, а для кожної нормальної людини.

вся наша підтримка ЗСУ лише для того, щоб вони довше змогли воювати замість нас

 

//
Exit mobile version