//

Усунення з поста діючого Голови Конституційного Суду України – чи може це стати перешкодою інавгурації новообраного президента держави? – Без Брехні

Усунення з поста діючого Голови Конституційного Суду України – чи може це стати перешкодою інавгурації новообраного президента держави?

Інавгурація новообраного Президента України є однією з найбільш обговорюваних подій після проведення голосування та офіційного оголошення результатів виборів.

В медіа та соціальних мережах обговорюється можливість усунення з поста діючого Голови Конституційного Суду України, що в свою чергу стане перешкодою до приведення до присяги новообраного Президента України.

На 14 травня 2019 року в Конституційному Суді України на спеціальному засіданні буде вирішуватися питання щодо усунення Голови Суду з посади.

Актуальність та важливість вказаного питання обумовлюють необхідність проведення  фактчекінгу вказаних обставин з точки зору чинного закону

 

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Відповідно до частини другої статті 104 Конституції України Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України.

Крім Конституції України повноваження Голови КСУ визначаються спеціальним Законом України «Про Конституційний Суд України», зокрема, стаття 33 вказаного закону передбачає певний ряд обов’язків.

Встановлено, що за відсутності Голови Суду його обов’язки виконує заступник Голови Суду, а за відсутності обох – старший за віком Суддя.

Проте, у вказаному законі відсутній такий обов’язок Голови Конституційного Суду України, як приведення Президента України до присяги.

Крім того відповідно до преамбули, тобто тієї частини закону, що відповідає за коло врегульованих відносин, закон визначає порядок організації та діяльності Конституційного Суду України, статус суддів Конституційного Суду України, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ і виконання його рішень.

Тобто закон не регулює повноваження Голови КСУ, що на нього покладені Конституцію України, а тому, якщо читати закон системно, норму про те, що за відсутності Голови Суду його обов’язки виконує заступник Голови Суду застосовувати до процедури приведення Президента України до присяги не можна.

Процедура інавгурації відбувається в порядку визначеному статтями 163-166 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», в яких вказано, що виключно особа, яка займає пост Голови КСУ приводить новообраного Президента України до присяги.

У разі усунення Голови КСУ з поста та приведення до присяги Президента України Заступником Голови КСУ подальша діяльність такого Президента ставитиметься під сумнів з точки зору конституційності, законності та легітимності.

 

Автор: Олександр Владикін

Ще по темі:

//
Exit mobile version