//

«УВАГА! З понеділка 21.09. всі школи переводять на дистанційне навчання» | ФЕЙК, що поширюється телеграм-каналами – Без Брехні

«УВАГА! З понеділка 21.09. всі школи переводять на дистанційне навчання» | ФЕЙК, що поширюється телеграм-каналами

Ситуація щодо збільшення випадків коронавірусу в Україні набирає оборотів, особливо з початку навчального року в школах. Станом на 15 вересня 2020 року за даними Київської обласної державної адміністрації лише у Київський області на самоізоляції знаходиться 90 окремих класів у 57 закладах освіти (2 945 учнів), а повністю переведено на дистанційну форму навчання 25 закладів (11 140 учнів) загальної середньої освіти. На фоні цієї ситуації на українських платформах з’являються новини про те, що «з понеділка (21.09) всі школи переводять на дистанційне навчання» передає Telegram-канал «Universe News» або «після виборів школярів можуть перевести на дистанційку» інформує Telegram-канал «Україна Times». Чи є в цьому правда, або це чергова актуальна тема для дезінформації, перевіримо.

Спочатку розберемо новину з Telegram-каналу «Universe News», яку вже поширили різні Telegram-канали.

 

МЕСЕДЖ 1: «УВАГА! З понеділка- 21.09 всі школи переводять на дистанційне навчання»

По-перше. «Universe News» надає користувачам лінк на неперевірене  джерело − Telegram-канал «Новини UA» для отримання подальшої інформації. На цьому каналі інформації про те, що «всі школи переводять на дистанційне навчання» не має.

По-друге. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, на брифінгу від 17 вересня 2020 року інформує, що рішення про заборону роботи освітніх закладів на територіях із «червоним» рівнем епідемічної небезпеки буде прийматися лише спільно державною та регіональною комісіями з питань ТЕБ та НС. У адміністративних одиницях із «помаранчевим», «жовтим» та «зеленим» рівнями заборонено роботу шкіл у разі, коли на самоізоляцію відправлено понад 50% класів.

Проаналізуємо одну з областей, яка знаходиться в «червоній» зоні:

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА в області станом на 15 вересня тимчасово зупинено освітній процес та організовано дистанційне навчання для 14177 учнів у 61 школі. У «червоній» карантинній зоні опинилися 57 шкіл з Ніжина, Бобровицького та Носівського районів. На дистанційне навчання перешли чотири школи, у працівників яких підтвердився діагноз Covid-19: Лосинівська школа, Чемерська школа, Талалаївська школа Городищенський НВК. А також учні чотирьох класів Деснянського НВК.

Але згідно з Управлінням освіти і науки Чернігівської ОДА у  2019/2020 навчальному році закладів повної загальної середньої освіти в області функціонує 476 закладів, а кількість учнів − 95,4 тис. осіб. Серед закладів загальної середньої освіти – 19 шкіл І ступеня, 110 – І-ІІ ступенів, 347 – І-ІІІ ступенів. Отже, інші 415 шкіл та 81,2 тисячі учнів зможуть відвідувати навчальні заклади, якщо на самоізоляцію через Covid-19 не буде відправлено понад 50% класів у певній школі.

По-третє. МОЗ від 10 вересня 2020 року стверджує, що «червоний» рівень епідемічної небезпеки наразі у 37 адміністративних одиницях, тому там забороняється відвідувати заклади освіти, але є й інші рівні, в яких навчання все ще не заборонено (фото 1).

 

МЕСЕДЖ 2: «У столичних школах ходять чутки, що після місцевих виборів, призначених на 25 жовтня, учнів переведуть на дистанційне навчання. Про це “Країні” стало відомо від однієї зі співробітниць школи в Шевченківському районі Києва. Повідомляється, що вчителям вже дали завдання попередньо підготувати розклад для дистанційного навчання після виборів».

Далі розберемо повідомлення у Telegram-канал «Україна Times».

По-перше. Першоджерелом поширення новини було Інтернет-видання «Страна.ua». Чутки не є достовірним джерелом, тому не слід довіряти цієї інформації. Для отримання офіційних даних краще звернутися до достовірних джерел: МОЗ, МОН, Центр громадського здоров’я України, певної обласної держадміністрації.

По-друге. 15 вересня 2020 року в ефірі Сніданку з 1+1 в.о. міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначає, що «перехід до дистанційного навчання буде залежати від того, в якій зоні буде опинятися та чи інша адміністративно-територіальна одиниця. Якщо це буде «червона» зона, звісно, передбачається навчання виключно в дистанційному форматі». На запитання про дистанційне навчання з листопада, Сергій Шкарлет відповів: «Я не готовий сказати, чи саме з листопада, чи з жовтня або з грудня. Потрібно враховувати те, як люди будуть дотримуватися санітарних норм карантину, дистанції, безпеки».

Наразі інформація з непідтверджених джерел (Telegram-каналів) вводить в оману директорів освітніх закладів, школярів та їх батьків. Інформація щодо статусу певних навчальних закладів змінюються кожного дня в залежності від кількості зростання хворих. В даний момент ні на офіційному сайті МОН та його інших платформах не надана інформація щодо переведення всіх шкіл на дистанційну форму навчання з 21 вересня чи після місцевих виборів − 25 жовтня.

 

Автор. Крістіна Богодьорова

//
Exit mobile version