//

В Україні будуть штрафувати за плагіат дисертацій і курсових | МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

В Україні будуть штрафувати за плагіат дисертацій і курсових | МАНІПУЛЯЦІЯ

У час доступності інформації та використання методу копіювання, написання будь-якої курсової роботи або дисертації не є складним процесом. Приємним бонусом також є відсутність грошового покарання за плагіат. Але ці часи минули. Про це стверджує Telegram-канал «Political.ua», в якому розмістили новину про те, що «в Україні хочуть карати штрафом за продаж і купівлю курсових робіт, а також дисертацій». Правда це чи чергова маніпуляція, розберемося.

МЕСЕДЖ 1: «В Украине хотят наказывать штрафом за продажу и покупку курсовых работ, а также диссертаций. Это связано с тем что по статистике, треть всех диссертаций и курсовых работ содержит плагиат»

ПЕРЕВІРКА

По-перше. Згідно з Законом України «Про освіту» ст. 42 «Академічна доброчесність» у п. 6 вказано:

«За порушення академічної доброчесності здобувачі освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

1) повторне проходження оцінювання (контрольна робота, іспит, залік тощо);

2) повторне проходження відповідного освітнього компонента освітньої програми;

3) відрахування із закладу освіти (крім осіб, які здобувають загальну середню освіту);

4) позбавлення академічної стипендії;

5) позбавлення наданих закладом освіти пільг з оплати навчання».

Пункту про встановлення штрафу (розмір використаного плагіату за який стягується штраф, сума штрафу за купівлю та продаж матеріалу, вимоги щодо виявлення правопорушника, термін сплати) за порушення академічної доброчесності в певному законі не визначено.

По-друге. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності наразі все ще залишається не прийнятим. Законопроект надано для ознайомлення ще 2 липня 2020 року, а текст та супровідні документи були створені 30 червня 2020 року. У пояснювальній записці вказано, що проект розроблено з метою «включення двох видів порушення академічної доброчесності − написання академічного тексту на замовлення та присвоєння авторства на академічний текст». Законопроект надає лише трактування цих двох видів порушення, але система внесення штрафів у законопроекті не затверджена.

По-третє. Андрій Сідляренко, голова онлайн-сервісу з пошуку плагіату в компанії «Unicheck Україна», в інтерв’ю для «Освіта.UA» зазначає, що «в Україні у 2018 році середній показник текстових збігів у перевірених системою роботах сягнув 33,16%». Вислів автора повідомлення про те, що «третина всіх дисертацій і курсових робіт містить плагіат» є вірним на 2018 рік.

 

МЕСЕДЖ 2: «Добавим, что недавно независимые эксперты проанализировали докторскую диссертацию министра образования Сергея Шкарлета и выявилии, что там более 87% работы – плагиат»

ПЕРЕВІРКА

Для більш вдалої маніпуляції автор публікації використав інформацію про Сергія Шкарлета та його плагіат у докторській дисертація. Згідно з розпорядженням КМУ від 25 червня 2020 року № 761-р Сергія Шкарлета було назначено тимчасово виконуючим обов’язки Міністра освіти і науки України. На сайті про «Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях» освітлені статті Сергія Шкарлети, які лягли в основу докторської дисертації та містять плагіат − 87,5% .

Автора Telegram-каналу в пості змішує реальні факти з дезінформацією, адже штраф за плагіат в курсових роботах і дисертаціях законодавчо ще не введені.

 

Автор. Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version