//

В Україні найнижча ціна на газ за останні п’ять років | МАНІПУЛЯЦІЯ від прем’єр-міністра – Без Брехні

В Україні найнижча ціна на газ за останні п’ять років | МАНІПУЛЯЦІЯ від прем’єр-міністра

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що сьогодні в Україні найнижча ціна на газ за останні п’ять років. Опалювальний сезон – не за горами, «плюс», за даними Державної служби статистики, «комуналка» займає понад 13 % у структурі грошових витрат домогосподарств України, а отже позначається на бюджеті окремої української родини. Тож – тема актуальна, і варто перевірити заяву прем’єр-міністра.

ПЕРЕВІРКА

Українські ЗМІ пишуть з посиланням на прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, що на сьогодні в Україні найнижча ціна на газ за останні п’ять років. Джерелом вказують публікацію 8 вересня 2020 року на офіційному сайті Кабміну – Урядовому порталі.

«У нас рекордно заповнені сховища, ми зробили проривний крок, встановивши ринкові ціни на газ для населення. Тепер постачальники змагаються за побутових споживачів. Вже зараз можна зафіксувати ціну на газ та оплачувати її рівними частинами протягом року. При цьому у нас найнижча ціна на газ за останні п’ять років», – цитує пресслужба Кабміну слова Шмигаля.

Порахуємо, чи справді ціна на газ станом на вересень 2020-го є найдешевшою з 2015 року.

П’ять років тому газ для населення вартував в межах 1, 30 грн/м³- 4 грн/м³ в залежності від об’єму спожитого блакитного палива та наявності/відсутності лічильника.

У 2015-2016 роках – в межах 3, 7 грн/м³– 7, 20 грн/м³, в залежності від сезону – опалюваного чи неопалювального періоду.

Ціна на газ у 2016-2017 рр. та 2017-2018 роках була приблизно однаковою – в межах 7 грн/м³.

Із кінця 2018 року і до квітня 2019 року вартість газопостачання для населення зросла і становила 8, 5 грн/м³.

З 1 травня 2019 року НАК «Нафтогаз України» запровадив новий механізм визначення регульованої ціни на газ, яка протягом 2019 року змінювалась щомісяця і у різних регіонах вартувала по-різному, проте ця різниця була в межах 50 коп/м³.

З цього часу можна спостерігати зниження ціни на газ від 7, 80 грн/м³ – 8, 40 грн/м³ (залежно від регіону України) у травні до 5, 70 грн/м³  – 6,30 грн/м³  до кінця грудня 2019 року.

24 грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати доставки газу. Тому з 1 січня 2020 року послуги доставки виключені з загальної платіжки за газ.

Загалом що стосується 2020 року, то у цей період вартість блакитного газу не була стабільною, то зростаючи, то падаючи у ціні, то знову зростаючи.

Так, на початок року ціна на газ становила у різних постачальників в межах 6-8 гривень за 1 куб разом із доставкою. А вже у червні ціна на блакитне паливо була найнижчою у 2020 році: 3-4 грн/ м³  в залежності від постачальника.

Із липня 2020 року і до вересня знову спостерігаємо зростання вартості спожитого газу – від 4 грн/ м³  до понад 8 грн/ м³.

Тож, якщо проаналізувати всі цифри, то ціна за газ станом на вересень 2020 року не є найнижчою за останні п’ять років. Проте не зовсім правильно порівнювати вартість газу у 2015-му чи 2017-му з ціною зараз, як це робить прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Адже на ціну на газ впливає  вартість транспортування (магістральними трубами), націнка постачальника за його роботу, вартість доставки (або ж розподілу газу) тощо, які у різні роки відрізняються.

Окрім того, не достатнього просто порівняти вартість газу у різні періоди, бо це як порівнювати вартість, скажімо, хліба за останні п’ять років, а кожна сім’я його споживає щомісяця у різній кількості. До того ж варто було б враховувати і рівень мінімальної чи хоча б середньої зарплати українця, щоб вирахувати його платоспроможність під час купівлі хліба-газу. У різні роки у структурі грошових витрат кошти на ці потреби української родини також становитимуть різний відсоток.

ВИСНОВОК

Авторка: Світлана Величко

//
Exit mobile version