//

Вакарчук насправді пропустив 16% засідань ВРУ, коли вперше став депутатом, але сам співак нарахував значно менше «прогулів» – Без Брехні

Вакарчук насправді пропустив 16% засідань ВРУ, коли вперше став депутатом, але сам співак нарахував значно менше «прогулів»

Лідер партії «Голос» співак Святослав Вакарчук у програмі «Рандеву» вирішив спростувати звинувачення в тому, що прогуляв багато засідань, поки був народним депутатом.

ТЕЗА 1: «11 вересня 2008 року я офіційно написав заяву про складення мандату. І вважав за потрібне з того моменту більше не приходити в парламент. Яценюк, тодішній Голова Верховної Ради підписав її. І я абсолютно свідомо сказав: більше я в парламент ходити не буду. Не хотіли вони мене голосувати за виключення, за зняття статусу депутата. Чому? Тому шо їм моя карточка була потрібна. Три місяці вони мене не відпускали. Тільки після одного скандалу, який був, коли мене буквально силою заставляли голосувати. Я казав, що пішов з парламенту три місяці тому. Нарешті терпець коаліції урвався. Вони проголосували. І всі ці три місяці офіційно я числився депутатом» (14:53).

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Святослав Вакарчук став народним депутатом наприкінці 2007 року. До Верховної Ради він пройшов як 15-й номер у списку блоку “Наша Україна – Народна самооборона”. Ті вибори дозволили блоку провести до Ради близько 80 депутатів.

Проте, депутат Вакарчук не відзначився занадто великою активністю під час свого депутатства. Показники діяльності Святослава Вакарчука як народного депутата наступні:

Про рішення скласти повноваження Вакарчук, як повідомляють медіа, оголосив на прес-конференції 12 вересня 2008 року. Заяву депутат подав спікерові Арсенієві Яценюку.

Парламент проголосував за позбавлення Вакарчука мандата аж 16 грудня, коли ВРУ вже очолював Володимир Литвин.

 

ТЕЗА 2: «І коли ми порахували скільки ж реально то час, коли я справді був депутатом, я прогулював, або, точніше, не приходив, виявилося, що це було 10% часу» (15:43)

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Реєстрація народних депутатів на робочому місці в сесійній залі парламенту через електронну систему «Рада» показує, чи картка народного депутата наявна на початку засідання.

За даними цієї електронної реєстрації, Святослав Вакарчук перестав відвідувати засідання парламенту після 2 вересня 2008 року, тобто за 10 днів до того, як оголосив про своє бажання припинити депутатську діяльність.

З часу обрання Вакарчука депутатом до оголошення про складення ним мандату відбулося 83 засідання Верховної Ради.

Вакарчук був досить дисциплінованим депутатом і пропустив лише 13 із них. Але все одно, був відсутній не на 10% засідань, а на 16%.

Якщо рахувати формально –  весь період, поки з Вакарчука не зняли повноважень (але він вже за власним бажанням не відвідував сесійну залу), то співак-депутат був відсутній  ледь не на половині засідань – на 57 із 127. Проте, зазначимо ще раз, це формальна цифра.

 

Автор: Олексій Півторак

//
Exit mobile version