//

Від відкриття посилки до походу в бар | ПРАВДА і МАНІПУЛЯЦІЯ про те, де можна підхопити COVID-19 – Без Брехні

Від відкриття посилки до походу в бар | ПРАВДА і МАНІПУЛЯЦІЯ про те, де можна підхопити COVID-19

У соцмережі поширюють світлину, на якій наведена шкала ризику інфікуватися коронавірусом, в залежності від виду діяльності: від найбезпечніших місць до місць із високою ймовірністю заразитися  COVID-19. Чи насправді ця шкала допомагає вберегтися від хвороби, перевіряли фактчекери.

ПЕРЕВІРКА:

Шкала «Оцінка ризиків зараження COVID-19» насправді не є вигадкою. Її упорядкувала Техаська медична асоціація і опублікувала для користування громадянами у липні 2020 року.

Рівні ризику, які можна побачити на графіку, включать майже 40 видів діяльності, і оцінені за шкалою від 1 до 9-ти, де 9 – діяльність із найвищим ризиком інфікуватися корона вірусом. За цим списком медики вважають, що перевірка пошти – це найменш ризикована справа, яку ви можете зробити, щоб заразитися COVID-19, а відвідування бару є найбільш ризикованою.

Згідно з веб-сайтом асоціації, рівні ризику базуються на даних Технічної медичної асоціації COVID-19 та Комітету з інфекційних хвороб. При цьому під час дослідження фахівці припускали, що, незалежно від діяльності, учасники дотримувалися якомога більше заходів безпеки, в тому числі носили захисні маски, часто мили руки, користувалися антисептиком і дотримувалися соціальної дистанції.

Окрім того, під час присвоєння певному виду діяльності місця на шкалі ризику, основні міркування медиків опиралися на те, чи діяльність відбувається на свіжому повітрі чи у закритому приміщенні, а також на кількість людей і тривалість самої події.

Тобто усі ці маркери є припущеннями і експериментального, тобто практичного чи наукового дослідження фахівці не проводили.

Більше того, спеціалісти асоціації резюмують, що навіть під час діяльності, яка по графіку входить до низького рівня інфікування, повністю усунути ризики зараження неможливо.

У ситуації з коронавірусом варто додати також позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка опікується боротьбою із пандемію  у світовому масштабі.  Про це у пості не згадується, а лише наводиться таблиця медичної асоціації. У ВООЗ не мають критеріїв оцінки місць перебування чи видів діяльності за рівнем можливості інфікуватися корона вірусом.

Щодо основних способів захистити себе, ВООЗ радить дотримуватися запобіжних заходів:  триматися на безпечній дистанції від оточуючих, носити маску, добре провітрювати  приміщення, уникати місць скупчення людей, мити руки і прикривати ніс і рот згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні. А також слідкувати за рекомендаціями для вашого населеного пункту і місця роботи.

ВИСНОВКИ:

Авторка: Світлана Величко

//
Exit mobile version