//

Відверта брехня міноборони рф про обстріл ТРЦ у Кременчуці – Без Брехні

Відверта брехня міноборони рф про обстріл ТРЦ у Кременчуці

Понад 20 людей загинули, 56 поранено, ще 36 шукають, станом на ранок 28 червня. Це наслідки обстрілу торгового центру «Амстор» у Кременчуці напередодні. Поки весь світ нажахано дивився на пожежу в ТРЦ, в росії офіційно мовчали. Адже відбілити аж такий цинічний крок не так вже й просто. Але як виявилося, ні. Наступного дня, 28 червня, речник російської міноборони ігор конашенков, довго описуючи «звитяги» росіян у Кременчуці, про торговий центр сказав коротко: «він не функціонував».

Дуже схоже на стандартну історію російської пропаганди про «іхтамнєт». Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський наголосив, що на момент обстрілу на території ТРЦ було близько 1 000 відвідувачів.

 

«Не функціонував»

Отож 28 червня у міноборони нарешті знайшли, що сказати щодо ТРЦ «Амстор». Так, за словами конашенкова, це вкотре був високоточний удар по складах із західною зброєю. А пожежа виникла внаслідок детонації боєприпасів, розміщених власне на складі.

Далі даємо пряму мову:  «Збройні сили рф продовжують завдавати ударів по воєнних об’єктах на території України.  27 червня в місті Кременчук Полтавської області повітряно-космічні сили росії завдали удар високоточною зброєю повітряного базування по ангарах з отриманими від США та європейських країн зброєю та боєприпасами в районі Кременчуцького заводу дорожніх машин. В результаті високоточного удару  зброя та боєприпаси західного виробництва, розміщені на складській території для подальшого постачання українському групуванню військ на Донбасі, уражені. Детонація боєприпасів, що були розміщені там, викликала пожежу в розміщеному поруч із територією заводу торговому центрі, що не функціонував».

 

Фотодокази російської брехні

28 червня очільник обласної військової адміністрації Полтавської області Дмитро Лунін показав, який вигляд має ТРЦ після обстрілу. На фото чітко видно одяг, іграшки, що їх продавали у відділах супермаркету та їжу, що продавалася у Сільпо
Сільпо також ще вчора офіційно підтвердило інформацію про поранення своїх співробітників.

Зрештою в інстаграмі люди, які до цього відвідували ТРЦ, масово спростовують заяву конашенкова про те, що там вже нічого не працювало. За тегом #амстор можна знайти чимало дописів про це. Наприклад Марина Дугова (@marinadoohova) публікує повідомлення про те, що 25 червня вона відвідувала торговий центр і може надати чеки звідти.

До слова, одна із двох ракет, випущених 27 червня по Кременчуку, таки поцілила в завод «Кредмаш», про це розповіли на самомузаводі. Однак, за словами очільника заводу, там з 1989 року не випускають військових машин, лише авто для цивільних.

***

Нагадаємо, чи не кожне попадання ракет на снарядів рф у цивільну інфраструктуру потім пояснюють як високоточне попадання. Однак чомусь багатоквартирні будинки та дитсадки в уяві росіян завжди перетворюються на склади із наданою Заходом воєнною технікою.

Так, наприклад, було з обстрілом містаЧортків на Тернопільщині. Дещо інше вигадали про попадання ракети устоличну багатоповерхівку, внаслідок чого загинув чоловік, а його дружина та донька отримали травми. В росії кажуть, мовляв, стріляли вони по цехах заводу «Артем», і всі ракети влучили в ціль. А ракета, що зруйнувала верхні поверхи багатоповерхівки, – це робота ЗСУ, нею начебто хотіли збити ракети російські. Тобто, згідно з російською пропагандою, «самі собі винні». Про обстріл київського дитсадка, на подвір’ї якого тепер яма діаметром в кілька метрів, – теж мовчать. В уяві міноборони росії є лише бойові цілі, а «цивільна структура в результаті використання високоточної зброї не постраждала». А якщо й постраждала, то завжди можна сказати, що вона не функціонувала і жертв немає.

Матеріал підготовлено партнерами Мережі – ресурсом Тернопільський Медіа Центр

Ще по темі:

//
Exit mobile version