//

Вкиди пропаганди про ракетний удар у найближчі 48 годин, мета яких – поширення паніки і залякування – Без Брехні

Вкиди пропаганди про ракетний удар у найближчі 48 годин, мета яких – поширення паніки і залякування

Днями у месенджерах почав циркулювати допис, що нібито рф у найближчі 48 годин готує масовану ракетну атаку. Мовляв, літаки помиті і напоготові, «Калібри» – начищені, у підводних човнах – люки задраєні. Безумовно, ракетна загроза залишається дуже високою. Проте, варто звернути увагу на деталі даного вкиди, які говорять, що це чергова спроба кремлівської пропаганди залякати українських громадян.

 

Зміст повідомлення наступний: «У найближчі 48 годин очікується масований ракетний удар по всій території України. Про це попереджають українські військові. Наразі ворог готує стратегічні бомбардувальники Ту-95МС та Ту-160. Також у противника напоготові 6 кораблів та 2 підводні човни (сумарний залп – 56 калібрів)…»

По-перше – ми вже це бачили і не раз. У вкиді вказується нібито умовно чіткий часовий проміжок – «у найближчі 48 годин». Але немає головного – точки відліку. Від якого моменту пересічному українцю, який натрапив на такий допис відраховувати ці 48 годин – від моменту прочитання, від моменту розміщення у телеграм-каналі, чи з понеділка?

По-друге, меседж «про це попереджають українські військові» – умовна, розмита і не містить конкретики. Як правило, (якщо ми говоримо про військових) то інформацію про такі загрози повідомляють конкретні структури – ГУР МО, командування Повітряних сил, Генеральний штаб. Наразі на момент поширення вкиду подібних попереджень від вказаних вище структур не надходило.

По-третє, викликає сумнів у своїй коректності інформація про літаки, які нібито плануються до застосування. За досвідом минулорічних атак найчастіше ворог використовував бомбардувальники Ту-95МС та Ту-22М3. Використання Ту-160 – дуже рідкісне явище. За даними української розвідки офіційно у рф налічується 16 Ту-160, але реально боєздатних – не більше 8. Для порівняння –  Ту-22М3 налічується 60 одиниць, але боєздатних – 27-28 одиниць. Про це повідомляв очільник ГУР МО Кирило Буданов. http://surl.li/ncpbz

Четвертий момент – ракети і їх номенклатура. Особливо варто звернути увагу на ракети «Калібр». У вкиді «погрожують» залпом у 56 ракет. Але такої кількості саме цих ракет окупанти при атаках по Україні не застосовували.

Як повідомляв представник ГУР МО, генерал-майор Вадим Скібіцький, росія на поточний момент накопичила до 165 ракет «Калібр» http://surl.li/ncped. Теоретичний одноразовий запуск 56 ракет – це третина накопиченого запасу за 3 місяці. Бо за інформацією того ж Скібіцького, росія виготовляє до 20 калібрів на місяць. http://surl.li/ncpfk

ВИСНОВОК

Тож можемо констатувати, що даний вкид – поки що це лише вкид, направлений на залякування українських громадян та поширення у суспільстві панічних настроїв та страху.  

Безумовно, загроза масованих ракетних ударів по Україні існує. І вона висока. Проте варто зважувати тільки на інформацію із офіційних джерел, які мають повноваження і компетенцію цю інформацію оголошувати.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Вгору” 

//
Exit mobile version