//

Виборчі злочини: Нацполіція переймає функції суду чи вводить в оману щодо санкцій? – Без Брехні

Виборчі злочини: Нацполіція переймає функції суду чи вводить в оману щодо санкцій?

ТЕЗА: Участь у скупці голосів передбачає кримінальну відповідальність ВИКЛЮЧНО у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

На офіційному сайті Національної поліції Чернігівської області в одній із статей міститься інформація про відкриття адміністративних та кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства. Окрім цього, публікація включає нагадування про те, що «участь в сумнівних схемах скупки голосів, згідно зі статтею 160 Кримінального кодексу України, передбачає покарання як для скупників голосів, так і для тих, хто продає голос. Першим загрожує до семи років ув’язнення, другим — обмеження волі на строк до двох років».

Однак, відповідно до ч. 1 ст. 160 ККУ, «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування – караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк». Таким чином, «не доброчесний виборець» може отримати один з видів покарань, а саме:

Так само, в публікації йдеться про найвищу міру покарання для «скупників голосів». Хоча ч. 2, 3, 4 ст. 160 ККУ передбачено конкретний перелік діянь та міра й межа покарань за них:

ч. 2 передбачає покарання за пропозицію, обіцянку або надання виборцю неправомірної вигоди – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років;

ч. 3 – здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Ч. 4 – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років за вчинення перелічених ч. 2 і 3 дій:

членом виборчої комісії, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі.

Втім, в публікації зазначено лише найвищу міру покарання у вигляді обмеження волі для тих, хто продає голос, а також позбавлення волі для так званих «скупників». Насправді ж, Нацполіція не має повноважень з призначення кримінальних видів покарань. Це здійснюється виключно судом, адже в інакшому випадку треба відмовитись від однієї з ознак правової держави, а саме – презумпції невинуватості. Отже, за підкуп виборця або прийняття відповідної пропозиції виборцем з «продажу» свого голосу залежно від характеру злочину передбачено один з видів покарань: штраф, виправні роботи, обмеженням волі або позбавлення волі.

 

Автор: Ольга Головко

//
Exit mobile version