//

Випромінювання від вишок 5G в Україні несе загрозу людям | ФЕЙК – Без Брехні

Випромінювання від вишок 5G в Україні несе загрозу людям | ФЕЙК

Нав’язаний тандем 5G і COVID-19 став особливо гострим у 2019-2020 роках, коли люди почали підписувати петиції, руйнувати та підпалювати вишки мобільних мереж. 5G вже звинувачували в поширені коронавірусу за допомогою його антен, негативному впливі на імунну систему та у змові проти людства з загрозою його знищення. Фактчекери  неодноразово спростовували фейки щодо 5G. Але в українському просторі нещодавно з’явився YouTube-канал, який поширює інфу про загрозу 5G і наочно показує виміри НВЧ-випромінювання поблизу антен. Одне з таких відео 18 липня 2020 року, набрало більше 80 тис. переглядів та повідомляло глядачам про «антени 5G на магазинах і їх вплив на людей» в місті Київ.  Чи є в цьому відео хоч частка правди або це все ті ж фейкмейкери, перевіримо. Але невеликий спойлер – взагалі то 5G  в Україні поки не існує…

 

МЕСЕДЖ 1: «Подходим к магазину АТБ с антеннами 5G. Вот в руках детектор микроволн, который показывает опаснейшие для здоровья волны, о которых люди даже не подозревают. Прибор зашкаливает»

По-перше. У відео показаний прилад детектор мікрохвильового (НВЧ) випромінювання HT-M2. Якщо перейти по лінку, яким автор поділився з користувачам в коментарях, можна побачити, що HT-M2 призначається для вимірювання побутових приладів, а саме мікрохвильових печей. Діапазон вимірювання детектора від 0 до 9,99 МВт /см2 (значення електромагнітного поля) та відкалібрований до 2450 МГц.

По-друге. У відповідь на електрону петицію «Заборонити впровадження 5G через вкрай негативне його впливання на здоров’я» Офіс Президента України від 20 липня 2020 року дав роз’яснення, що «допустимий рівень електромагнітного випромінювання в діапазоні частот до 300 ГГц, в межах якого застосовуються всі відомі радіотехнології, включаючи 3G, 4G, 5G, Wi-Fi, Bluetooth, супутниковий та радіорелейний зв’язок і багато інших. На сьогодні встановлено гранично допустимий рівень електромагнітного випромінювання для радіотехнічних об’єктів в діапазоні частот від 30 МГц до 300 ГГц».

Отже, прилад на відео, який вимірює лише до 2450 МГц, не зможе показати перевищення норми (більше 300 ГГц), адже він технічно обмежений у цьому. Меседж про те, що «прилад зашкалює» є дезінформацією.

У цій же відповіді президент України інформує, що «на сьогодні план заходів на 2019-2020 роки щодо впровадження в Україні у 2020 році системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління не затверджено».

По-третє. У своїх відповідях на коментарі й опис каналу, автор відео орієнтується на підозрілі сайти, в яких висвітлена антинаукова інформація про те, що 5G буде працювати разом з вакцинами від COVID-19, що 5G є змовою проти людства та після встановлення вишок з’являються симптоми як від COVID-19.

 

МЕСЕДЖ 2: «Зашкаливает, превышает все нормы, это находится возле магазина АТБ с антеннами 5G. Просто начинает давить на голову и на всё при этой антенне. Тут ходят люди, которые абсолютно ничего не подозревают и это в час пик включается, сейчас время около 7 часов вечера. Днем это все отключено, а включается в часы пик»

По-перше. «AIN.UA», український Інтернет-журнал, у статті Майі Ярової про можливості запуску 5G в Україні в 2020 році, надає різні оцінки операторів мобільного зв’язку. Представники «Lifecell» вважають, що «запуск технології 5G в Україні може бути успішним тільки після того, як буде сформована чітка державна стратегія розвитку 5G, з’явиться реальний попит бізнесу на сервіси і рішення, для яких необхідний 5G».

Олександр Когут, директор по регуляторному забезпечення «Київстар», 21 травня 2019 року в інтерв’ю зазначає: «Як показує міжнародний досвід, для 5G потрібні як низькі частоти − для забезпечення покриття, так і високі − для швидкості і ємності мереж. В Україні хорошим поєднанням таких частот можуть бути діапазони 700 МГц (Band 28) і 3,4 – 3,8ГГц (Band42-43). Таких вільних частот поки немає».

В інтерв’ю для «AIN.UA» Олександр Комаров, керівник «Київстар», від 2 червня 2020 року стверджує: «Я вважаю, що десь у 2022 році повинні пройти аукціони на частоти та ліцензії, і десь з 2023 року почнеться будівництво, точніше комерційна експлуатація мереж 5G. Я не дуже вірю в якесь масштабне, килимове будівництво 5G по Україні. Занадто низький купівельний попит, тобто об’єктивно, ми країна з найнижчим чеком в Європі від одного абонента. Нам буде складно інвестувати в новий напрямок».

Крім того, заступник міністра цифровий трансформації Олександр Шелест розповів в інтерв’ю UBR.ua у листопаді 2019 року, що запровадження 5G по Україні – це перспектива найближчих 3-х років не раніше.

Тобто фахівці самої галузі говорять про впровадження в Україні 5G у майбутньому і то з великим скептицизмом.

По-друге. Французька компанія «nPerf», яка спеціалізується на вимірюванні якості Інтернет з’єднання за допомогою картографування мобільних мереж, проаналізувала різних українських операторів («Київстар», «Vodafone», «Lifecell»). Компанія «nPerf» продемонструвала охоплення 2G, 3G, 4G і 5G мобільної мережі в місті Київ. За даними на скріншотах сайту, наразі у Києві 5G не має (скріншоти: Kyivstar, Vodafone, Lifecell).

Охоплення 2G, 3G, 4G і 5G Kyivstar

Охоплення 2G, 3G, 4G і 5G Vodafone

Охоплення 2G, 3G, 4G і 5G Lifecell

По-третє. ICNIRP, міжнародна комісія з захисту від іонізуючого випромінювання, вказує, що при дотриманні встановленого допустимого рівня електромагнітного випромінювання відсутня шкода здоров’ю людини від дії електромагнітних хвиль від 100 кГц до 300 ГГц незалежно від
радіотехнології, яка використовується, а саме відсутня шкода для: електричної активності мозку, нейроендокринної системи, серцево-судинної системи, нервової системи, терморегуляції, імунної системи, крові та відсутній вплив на можливий розвиток онкологічних захворювань.

ВОЗ ще 27 лютого 2020 року стверджувала, що після проведених численних досліджень не встановлено причинно-наслідкового зв’язку з впливом бездротових технологій на здоров’я. Відсутні будь-які докази, що підтверджують сприяння 5G у розповсюдженні COVID-19 або будь-якої іншої хвороби чи інфекції. На момент появи COVID-19 переважна більшість країн не мала 5G. Отже, вони навіть теоретично не могли сприяти розповсюдженню COVID-19.

 

Автор. Каріна Богодьорова

//
Exit mobile version