//

Вирок 8,5 років колонії «харошій руській» Марині Овсянніковій – правда, чи чергова ІПСО російської пропаганди? – Без Брехні

Вирок 8,5 років колонії «харошій руській» Марині Овсянніковій – правда, чи чергова ІПСО російської пропаганди?

Днями стало відомо, що так званій «харошій руській» колишній редакторці російського «Першого каналу» суд призначив покарання за її нібито антивоєнну діяльність – 8,5 років колонії. Новина привернула увагу своєю несподіванкою. Бо про персону Овсяннікової не було більш-менш значних згадок в інформаційному просторі фактично більше року – з літа 2022-го. Як то кажуть, ніколи не було і ось знову.

У минулому році, аналізуючи діяльність Овсяннікової після її перфоменсу з плакатом про «стоп війні» нібито у прямому ефірі, ми та інші фахівці дійшли до висновку, що тоді це було ІПСО кремля, мета якого – сформувати образ «хароших руських» і що «не все так адназначно» аби послабити антиросійські санкції.

Несподівана інформація із вироком Овсянніковій – може бути резонансним приводом знову розіграти цю карту, але вірогідно, з іншою метою. Тож далі у матеріалі про те, чи дійсно ситуація з вироком – правда, і кремль влаштував «гоніння» на редакторку, чи це все ж таки чергове ІПСО.

 

На поточний момент відомо, що російський суд заочно засудив колишню співробітницю «Первого канала» Марину Овсяннікову до 8,5 років колонії у справі щодо «фейків про армію». Пропагандистці також заборонено публікувати пости в інтернеті протягом чотирьох років. Ця інформація виринула несподівано – ніяких попередніх анонсів, що суд розглядає справу редакторки не було, що вже викликає підозру.

Як активістка, що нібито виступає проти війни і режиму путіна Овсяннікова стала відомою після того, як у березні 2022 року вийшла в нібито прямий ефір пропагандистського «Первого каналу» з «антивоєнним» плакатом з написом «стоп війні. Вам тут брешуть».

У фахівців, які займаються телевізійною справою, ще тоді виникли сумніви в тому, що це сталося у прямому ефірі, а сам перфоменс – не був зрежисованим.

Крім того, ми у своїх матеріалах аналізували життя Овсяннікової до війни і у перші її тижнні, не було помічено ніяких подій, які говорили б про те, що вона є громадською активісткою, приймає участь у антивоєнних заходах, засуджує путінських режим. Тобто Овсяннікова як активістка немає бекграунду від слова зовсім.

Зазначимо, що після «виступу» на російському телебаченні Овсяннікова вирішила звільнитися з каналу. За перфоменс її було затримано, відбувся суд, вона отримала штраф. Але – така ситуація ніяк не зашкодила Овсянніковій виїхати з росії до Німеччини. Там вона влаштувалася позаштатним кореспондентом видання Die Welt.

Овсяннікова розгорнула активну громадську діяльність, намагаючись просувати в європейському інформаційному середовищі поняття «хароших руських» – мовляв, від санкцій страждають і прості росіяни, які не підтримують війну. Проте, цей дискурс їй не вдалося нав’язати – не в останню чергу це сталося завдяки спротиву громадськості, журналістів та фактчекерів.

Напевно розуміючи, що операція на межі провалу, на Овсянніковій знову спробували зосередити увагу і знову в росії. Жінка повернулася до Росії та продовжувала брати участь у «антивоєнних» протестах. Три рази її було оштрафовано за статтею про «дискредитацію» армії РФ. Уже в серпні минулого року проти неї було порушено кримінальну справу «про фейки». Причиною цього став плакат, на якому були дані про кількість загиблих в Україні дітей через війну РФ. Тоді Овсяннікова вийшла на московську Софійську набережну з плакатом: «Путін – вбивця. Його солдати – фашисти. 352 дитини загинули. Скільки ще має загинути дітей, щоб ви зупинилися?».

Але як це не парадоксально і не фантастично, Овсяннікову після затримань відправили під домашній арешт, проте їй з донькою вдалося виїхати до Франції!

Крайня провокативна подія, яке не відбулася, але мала всі підстави статися – це анонс Овсяннікової про пресконференцією у Києві та лекції про пропаганду для студентів Університету Шевченко влітку 2022 року. Ці події була анонсовані, проте після громадського спротиву були скасовані. Однак, як з’ясувалося, не було жодного документального свідчення, що Овсяннікова перетинала кордон України. Тож анонс пресконференції був провокацією.

Після цих подій російську редакторку і псевдо антивоєнну активістку  внесли  у базі «Миротворця».

Тож, враховуючи всі вище згадані факти навколо цієї персони, можна констатувати, що з великою долею вірогідності інформація про її вирок у росії з’явилася в інфопросторі не просто так. Можливо це розгортання чергової ІПСО. Слідкуємо за ситуацією.

 

Матеріал підготовлено фахівцями проекту “ЕКСПЕРТ-КР” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version