//

Як фейк про поїздку Зеленського на G20 “для зустрічі з путіним” налякав Кремль – Без Брехні

Як фейк про поїздку Зеленського на G20 “для зустрічі з путіним” налякав Кремль

Подоляк в інтерв’ю BBC використав невдале дієслово, змі не дочитали відповідь до кінця та все перекрутили аж так, що пєсков у кремлі почав перелякано це коментувати.

 

Михайло Подоляк, відповідаючи на запитання, чи поїде Зеленський на саміт G20, повідомив, що позиція президента – лишатися в країні під час війни, до саміту можна долучитися і онлайн, але за умови, що там НЕ БУДЕ путіна. Тому що присутність путіна буде означати, що учасники визнають нормальним напад росії на Україну. А мали б якнайшвидше визнати рф країною-агресором. Це визнання обмежило б присутність росії на подібних саммітах та переговорах. Щоправда, озвучив це політтехнолог дещо кострубато – на “політичній” мові. 

Наведемо пряму цитату, яка ввела в оману змі:

“Але є третє – якщо (на саміті) буде присутній Путін, то безумовно, треба буде думати про необхідність нашої присутності. Тому що присутність Путіна будь-де, на будь-якому саміті опосередковано означає, що організатори саміту легітимізують позицію Росії, яка напала на суверенну державу…

Я вважаю, що, на жаль, світ занадто консервативний. Він має швидше приймати ключові і принципові рішення…а принципове рішення – Російська Федерація… має отримати юридичний статус або “країни-спонсора тероризму”, або “країни-терориста”. Це суттєво обмежить можливості для формальної присутності Росії на будь-яких самітах і на будь-яких переговорах

Всі, абсолютно всі ЗМІ розтиражували лише речення “якщо (на саміті) буде присутній Путін, то безумовно, треба буде думати про необхідність нашої присутності”. Слово “необхідність” тут очевидно варто розуміти в значенні “неприпустимість/неможливість”. Адже саме так випливає з контексту: “Зеленський не приїде на зібрання, де буде путін-терорист”. Проте одне видання (першим було Еспресо) “зрозуміло” навпаки і далі почалися вже змагання журналістів за найабсурдніший заголовок. Так, до прикладу, у УНІАН та Еспресо Зеленський ще “може поїхати”, якщо там буде путін, а в РБК він уже точно “поїде”. 

Далі в фейк підхопили росіяни і перетворили на “якщо путін поїде на G20, то і зеленський поїде” та навіть  “зеленський поїде на G20 для зустрічі з путіним”

Нарешті на цей фейк, як на справжню заяву офісу президента України, поспішив відреагувати пєсков. Він заперечив можливість перемовин путіна з Зеленським, тому що “нема передумов”.

Наші змі натомість не забарилися з дошкульним заголовком: “Передумов нема”: у кремлі злякалися ймовірної зустрічі путіна і Зеленського на саміті G20”.

І хоч щодо ймовірної зустрічі вони повторюють фейк, але щодо переляку кремля влучили точно

Така миттєва реакція кремля на саму лише можливість зустрічі і перемовин Зеленського з путіним дуже показова. Вона повністю руйнує завуальовану пропозицію росії про перемовини, яку так старанно закидала росія останнім часом: то через Орбана, то через Шрьодера, і зрештою, вже відкрито, через Ердогана. Окрім меседжу, що у війні росію не перемогти, тому потрібні перемовини, закидалася також теза, що це саме Україна не хоче миру, тому не йде на переговори.  А тепер кремль сам визнав, що це путін не готовий до жодних перемовин, тим паче на чужому майданчику на несвоїх умовах.

Якби новина про можливість приїзду Зеленського до путіна не була помилкою прочитання, то це можна було б назвати вдалою інформаційною операцією Подоляка по викриттю чергової брехні кремля.

Нагадаємо, що минулого разу росія намагалася так маніпулювати вивозом зерна, переконуючи світ, що це Україна блокує перемовини. Росіяни справді не очікували, що Україна погодиться, вписували абсурдні умови про розмінування всіх портів та пляжів, супроводження російськими військовими кораблями тощо. Але Україна з ООН та Туреччиною дотиснули нейтральний варіант і важіль шантажу росії було зруйновано. Більше не покричиш на всіх політичних майданчиках, що “Україна морить голодом Африку”. 

//
Exit mobile version