//

Як Гройсман «підловив» Тимошенко – ЮВТ виграла суд по зниженню тарифів на газ для населення, відмінивши постанову Уряду, яка вже не діє півроку – Без Брехні

Як Гройсман «підловив» Тимошенко – ЮВТ виграла суд по зниженню тарифів на газ для населення, відмінивши постанову Уряду, яка вже не діє півроку

Словесні батли між політичними опонентами стають вже доброю традицією передвиборчих перегонів. Так лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко посперечалась з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом на тему цін на газ під час 15 липня ефіру «Свобода слова» на каналі ICTV. Тимошенко заявила, що в неї є рішення суду, яке визнало, що український уряд встановив завищені ціни на газ для населення

ТИМОШЕНКО: «Наша команда подала позов до суду для того, щоб визначити підвищення цін на газ незаконними… Зараз в мене в руках два рішення суду – це перше рішення – перша інстанція і друга інстанція – це апеляційна. Це за нашим позовом суд розглянув, наскільки законна встановлення цін на газ, наскільки вони завищені, наскільки їх треба знижувати. І суд прийняв рішення про незаконність таких цін на газ і вони визнали певні постанови уряду незаконними і такими, що не існують з моменту їх підписання».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Тимошенко не назвала конкретних номерів рішень та не вказала, що саме за постанови маються на увазі. Проте мова йде про рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який 4 березня 2019 року повідомив, що нарешті завершив розгляд справи № 826/9665/16 про визнання протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України, якою, в тому числі, визначався порядок формування ціни на природний газ для потреб населення.

«Таким чином, суд вважає, що граничні роздрібні ціни на природний газ для споживачів на єдиному рівні у розмірі 6  879 гривні за 1000 куб. метрів, визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758» є економічно необґрунтованими і не можуть встановлюватись КМУ лише на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ без врахування всіх обставин, що мали значення для прийняття оскаржуваного рішення, у т.ч. економічного характеру, та існуючого правового регулювання процедури прийняття такого роду актів», – говориться у рішенні суду.

8 липня Шостий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення судді Окружного адміністративного суду Євгена Аблова за позовом Юлії Тимошенко до Кабміну та Нафтогазу. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

«Тобто рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 04.03.2019 набрало законної сили 08.07.2019, а відтак постанова Кабінету міністрів України №315 від 27 квітня 2016 року «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 1 жовтня 2015 року №758» є протиправною та нечинною з 27.04.2016», – пише видання.

Проте правда, яку сказала Юлія Тимошенко використана задля маніпуляції, тому що рішення суду, якого добилася команда «Батьківщини», суттєво не впливає на реальний стан подій. Якщо взяти до уваги висновки постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.01.2019 у справі №757/31606/15-ц, споживачі послуг, яким такі послуги надавалися згідно з тарифами, визначеними рішенням, що у подальшому скасоване судом, мають право на здійснення перерахунку платежів.

 

Контраргументи Гройсмана

Коментуючи слова Тимошенко, Володимир Гройсман погодився, що рішення суду є, але скасована постанова КМУ вже недійсна.

ГРОЙСМАН: «Рішення суду дійсно є на постанову уряду, яка втратила свою чинність ще півтора року назад і тому вона сьогодні скасована судом як неіснуюча».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Постанова втратила чинність у зв’язку з прийняттям іншої постанови від 19 жовтня 2018 року № 867. Тоді, на позачерговому засіданні уряду Кабмін підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Отже тепер Юлії Тимошенко для досягнення реального результату вочевидь доведеться скасовувати нову постанову Кабміну, доводячи в суді, що і це підвищення необґрунтоване. Проте чи встигне? Адже ця постанова діє до 1 травня 2020 року. До речі, саме після прийняття постанови № 867 Міжнародний валютний фонд оприлюднив заяву про те, що дійшов згоди з урядом України про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-By взамін програми розширеного фінансування EFF. Ця програма завершиться в березні 2020 року.

Нагадаємо, що у квітні 2018 року, детективи Національного антикорупційного бюро заявили, що проводять досудове розслідування схваленої Кабінетом міністрів формули формування ціни на газ у кримінальній справі щодо зловживання владою або службовим становищем.

Останньою новиною у «газовому питанні» було повідомлення «Нафтогазу» від 15 липня про зниження вартості газу для населення за липень на 11,7%

 

Автор: Аліна Хованська

 

//
Exit mobile version