//

Чи маніпулює керівництво НАФТОГАЗу ринковими цінами на газ? (оновлено) – Без Брехні

Чи маніпулює керівництво НАФТОГАЗу ринковими цінами на газ? (оновлено)

11 серпня 2019 року з’явилась стаття комерційного директора НАК «НАФТОГАЗ України» Юрія Вітренко «Ціна на газ та Ротердам+». У ній автор намагається спростувати маніпуляції довкола ціни на природний газ та пояснити наявність ринку газу в Україні.

Згодом ця стаття була передрукована на сайті видання НВАналіз заяви Юрія Вітренка на предмет її відповідності юридичним і економічним законам показав – якраз вона і є маніпулятивною.

 

ТЕЗА 1: «За законодавством України ні у Кабміну, ні у НКРЕКП (Регулятор), ні у будь-якого іншого органу державної влади наразі немає ні зобов’язань, ні повноважень встановлювати «справедливу» ціну на газ».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА  з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Кабмін і НКРЕКП не зможуть встановити справедливу ціну бо такого поняття просто не існує в українському законодавстві – Законі України «Про ринок природного газу», Податковому та Господарському кодексах. У Законі України «Про ціни і ціноутворення» наведено виключний перелік – «ціна», «гранична ціна», «фіксована ціна».

Юрій Вітренко говорить правду, але при цьому маніпулює.

Нагадаємо – маніпулятивне поняття «справедлива ціна» зустрічалось зокрема у законопроекті президента Володимира Зеленського щодо зниження вартості електричної енергії.

 

ТЕЗА 2: «З 2015 року в Україні ціноутворення на газ є ринковим…..Насправді є достатньо доказів того, що ринок газу в Україні є, і на ньому встановлюється ринкова ціна».

ВЕРДИКТ:  ФАКТИЧНА ПОМИЛКА – некоректність трактування даних, особисті судження

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Стаття 2 Закону України «Про ринок природного газу» зазначає, що його правовою основою є зокрема Закон України «Про природні монополії».

Відповідно до статті 1 Закону «Про природні монополії», «природна монополія – стан товарного ринку, при якому…товари (послуги), що виробляються суб’єктами природних монополій, не можуть бути замінені у споживанні іншими товарами (послугами)….».

Тобто, у природного монополіста ні за яких умов не буде конкурентів.

До природних монополій відноситься  розподіл природного газу трубопроводами (стаття 5 Закону України «Про природні монополії»).

Підприємства з розподілу газу, т.зв. «облгази», всі без жодних виключень внесені до переліку суб’єктів господарювання – природних монополій. Цей перелік складається Антимонопольним комітетом України та публікується на його офіційному сайті.

Джерело: офіційний сайт Антимонопольного комітету України.

Ціни (тарифи) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій підлягають державному регулюванню (стаття 8 Закону України «Про природні монополії»).

Діючі ціни (тарифи) на природний газ в Україні регулюються на підставі постанов Кабінету міністрів України. Від 01.06.2019 року такою є постанова від 03.04.2019 № 293 (зі змінами).

Крім того, Кабінет міністрів України своє постановою від 19 жовтня 2018 р. № 867 визначив єдиних постачальників (продавців) газу населенню по регіонах до 01.05.2020 року.

Таке рішення – приклад класичної адміністративної монополії – продавця призначає держава.

Джерело: Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В.Д. Базилевича.— 6-те вид., перероб. і доп. — К.:3нання-Прес, 2007. — 719 с.

Регульована державою ціна не може бути ні ринковою ні справедливою.

 

Автор: Костянтин Денисов, кандидат економічних наук

 

//
Exit mobile version