//

Як маніпулюють статистикою летальності від COVID-19 та інших захворювань і причин смерті людей | МАНІПУЛЯЦІЯ, НЕПРАВДА – Без Брехні

Як маніпулюють статистикою летальності від COVID-19 та інших захворювань і причин смерті людей | МАНІПУЛЯЦІЯ, НЕПРАВДА

Жонглювання цифрами – один з розповсюджених прийомів фейків, що побудовані на маніпуляціях. Кричущі пости, про те, що від інших хвороб помирає у рази більше людей ніж від коронавірусу, а вся офіційна статистика – суцільна теорія «змови» – саме цього ґатунку. Такі маніпулятивні вірусні публікації, начебто «викриваючи зраду і змову», насправді наражають на реальну небезпеку людей, просуваючи ідею нехтування епідемічними правилами безпеки. Розбираємо черговий такий випадок, який поширився у Facebook.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ / НЕПРАВДА

СПРОСТУВАННЯ

Зразу заспойлеримо головний базис на якому побудовано цей фейк начебто щомісячна статистика.  ВООЗ не фіксує щомісячну статистику. Тільки річну! А тепер все за порядком.

Перше, що привертає увагу –  як і багато подібних маніпулятивних і фейкових повідомлень, які ми аналізували раніше, даний пост написаний російською мовою. Це один із «дзвіночків» – наш досвід спростувань говорить, про те, що значна частина фейків подібного ґатунку «заходить» до нас з російського фейкотворчого сегменту.

По-друге, пост не містить жодної додаткової інформації, крім вже згаданого зображення із набором цифр – ні часового проміжку чи конкретного періоду, за який було взято показники. Тобто пересічний читач має повірити «на слово».

Щодо самого тексту посту, то його творці вдалися до маніпуляції ще в тому, що  розмістили цифрові показники по спадаючій: від найбільшого – до найменшого, де найменша величина – це кількість смертей від коронавірусу. Тим самим підштовхуючи нас до потрібної думки – від COVID-19 смертність набагато нижча.

Щодо самих цифр і їх достовірності. Офіційна статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я по всім пунктах, на які вказано у публікації є у відкритому доступі на офіційному сайті організації у розділі «Дані».

Загальна річна статистика по всіх 194 країнах, які співпрацюють з ВООЗ оновлюється  раз на рік (втім, по деяких показниках є і «періодичні» оновлення).

Найсвіжіші дані опубліковані у звітах наприкінці 2019 року та містять зведені показники за 2018 рік. По окремих причинах смерті є дані лише за 2017-ий чи 2016-ий рік. Окрім того, ВООЗ не по всіх категоріях надає узагальнені цифри по світу, часто це конкретна інформація по кожній країні-учасниці, як у випадку туберкульозу, дитячої смертності чи СНІДу.

Захворювання туберкульозом. Мал.1

Рівень дитячої смертності. Мал.2

Рівень смертності від СНІДу. Мал.3

Також є різниця у методології підрахунку –  наприклад, дані рівня смертності від забрудненої води чи від раку подаються з розрахунку на 100 тисяч населення.

Рівень смертності від вживання забрудненої води. Мал.4

Рівень смертності від раку. Мал.5

Річні звіти мають статистику по смертністю під час пологів.

 

Тобто головна маніпуляція і неправдивість вірусного посту полягає в тому, що в узагальнену таблицю зведені начебто дані ВООЗ із щомісячними показниками. Проте, по-перше, таку статистику організація не фіксує. По-друге, різні показники смертності мають різні алгоритми і формати підрахунку (як, наприклад, на 100 тис. населення) і співставляти їх не можливо без уточнень методології підрахунку. Це маніпуляція.

Щодо даних по коронавірусу, то станом на 12 квітня (дата публікації посту) летальних випадків було понад 119 тисяч.

Тобто аж ніяк не 12 500 тис – цифра применшена майже у 10 разів. Що стосується грипу, то ще на початку березня у ВООЗ завило, що смертність від нового коронавірусу (SARS-CoV-2) становить в середньому 3,4%, а від сезонного грипу – менше 1%.

Підсумовуючи, вкотре наголошуємо: не вірте усьому, що поширюють у соцмережах, опирайтеся на інформацію з офіційних та перевірених джерел.

Автор: Світлана Величко

//
Exit mobile version