//

ЯК МАНІПУЛЯЦІЯ недоречника Арестовича про «не уверен в победе Украины» – підіграла російській пропаганді – Без Брехні

ЯК МАНІПУЛЯЦІЯ недоречника Арестовича про «не уверен в победе Украины» – підіграла російській пропаганді

Не встиг вщухнути скандал із заявою вже колишнього позаштатного недоречника Офісу Президента Олексія Арестовича, про те, що будинок у Дніпрі був зруйнований уламками збитої українським ППО ракети. Ще не висохли чорнила на заяві про звільнення, як Арестович знову видав провокаційну і маніпулятивну заяву, що мовляв, «після 14 січня має сумнів у перемозі України у війні». Ця маніпулятивність вочевидь зіграла на руку російській пропаганді, яка миттєво підхопила меседж. І це вже вдруге за останні дев’ять днів. «Савпадение?» Перевіримо.

 

Але почнемо не стільки з самого Арестовича, скільки з хижих до хайпу деяких українських медіа, які підхопили маніпулятивну заяву, винесли її ключову іде у заголовок, посприявши роздмухуванню інформаційної спекуляції. Серед тих хто відзначився:

І це при тому, що інтерв’ю журналісту Юрію Романенко, з якого і була висмикнута теза, триває 2 години 12 хвилин. І у тих «роздумах недоречника» (якщо прослухати їх повністю, в чому маємо сумнів з огляду на те, на чому акцентували увагу видання), то там ще чимало цікаво, що можна було винести в заголовок з менш провокаційним сенсом. http://surl.li/enfas

Щодо самого меседжу. Дослівно вона звучить так: «Если все думают, что мы гарантированно выиграем войну, то очень непохоже… с 14 числа уже перестало быть на это похоже… Вы что думаете, оценка от президента Дуды…И не только он сказал про решающие месяцы… О том, что неизвестно, выживет ли Украина в ближайшие месяцы или нет – она просто так была сказана? Или он на основе какой-то информации говорит об этом?» (35 хвилина розмови).

Що ж такого сказав Президент Польщі Анджей Дуда? Заява очільника польської держави пролунала не 14-го, а 18-го січня – саме в ці дні проходив Всесвітній економічний Форум у Давосі. Тож Арестович помилився у датах.

«Я боюся, що наразі, може протягом декількох місяців, може тижнів, буде вирішальний момент цієї війни. І цей момент відповідь на запитання: виживе Україна чи ні», – сказав Дуда http://surl.li/enfbz

Він наголосив, що наданої Україні зброї все ще не вистачає, оскільки російська армія продовжує накопичувати сили, і, ймовірно, готується до нового наступу. Зокрема, Дуда наголосив на необхідності надання українській армії сучасних танків та ракет.

«Тому це є критично важливим наразі – відправити додаткову військову підтримку…»

Тож заява Дуди пролунала в контексті інформації про можливий ще один широкомасштабний наступ, який вірогідно готує росія. Натяку на те, що це  дані розвідки – у словах Президента Польщі немає. Більше того, якщо оцінювати заяву саме з точки зору потенційного російського наступу, то, по великому рахунку, це «секрет полішинеля».

Ще 15 грудня 2022 року у інтерв’ю The Economist Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив: «Росія стягує людей і зброю для нового наступу. Вже в січні, але найімовірніше навесні, вона може розпочати великий наступ із Донбасу на сході, з півдня або навіть з Білорусі. Російські війська будуть прагнути відтіснити українські сили і навіть можуть здійснити другу спробу взяти Київ» http://surl.li/ebmce

У другій половині грудня Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своїй аналітиці повідомив про ознаки того, що рф може готуватися до нового широкомасштабного наступу на Україну в найближчі місяці, але закликає не переоцінювати здатність російських військ до успішного проведення такого наступу. http://surl.li/enfci

Далі цю інформацію активно коментували на різних майданчиках і у тому складі і міжнародних. По мірі накопичення інформації корегувалися потенційні дати, напрямки, можливі сили. Тобто, про це не говорив лише лінивий! І в контексті цієї парадигми готувалися і нові пакети військової допомоги від Союзників України, і проходила крайня зустріч у Рамштайні.

Тому меседж Арестовича, що Дуда має якісь інші надсекретні дані розвідки і на основі цього робив свою заяву – є припущенням недоречника. Припущення носить відверто маніпулятивний характер. У своїй маніпуляції Арестович використав декілька прийомів – і апеляція до авторитету, і частковість інформації, і фрагментальне акцентування уваги, і висмикування меседжу із загального контексту.

А тепер щодо «совпадений» і російської пропаганди. Саме цей меседж Арестовича активно поширили російські медіа:

Як можна зробити висновок – це одні з основних російських новинних агрегаторів і ресурсів. Тобто у форматі копірайту ця новина розійдеться ще сотнями менших і регіональних медіа. Прекрасний резонанс, чи не правда?

Фактично в унісон Арестовичу так званий спікер президента недофедерації пєсков заявив наступне: «[Конфликт] развивается по восходящей спирали. Мы видим растущую косвенную, а иногда и прямую вовлеченность НАТО. Мы слышим заявления, свидетельствующие о доминировании политической воли на продолжение роста этой вовлечённости. Мы видим склонность к драматической ошибке о возможности Украины иметь успех на поле боя…» http://surl.li/enfem

І це ще не всі «совпадения». Агресивний пропагандист кремля соловйов у своєму телеграм-каналі розміщує і цитує саме цей фрагмент з усього двогодинного інтрев’ю недоречника. І відповідно коментує: «СМИ разное выделили в заявлениях Арестовича. Обращу внимание на то, что он правильно акцентируется на вопросе: а высказывания Дуды, это выводы из оперативной информации польской разведки?  Результаты разведывательной работы в публикациях в последнее время начинают преобладать. Потому что информационный пузырь, в котором держали мир, лопается. Западу нужен сейчас единственный выход: успешные переговоры с Россией по окончанию войны, только они помогут им «выиграть» и списать все катастрофические просчеты и  потери…»

Тобто, соловйова все у словах Арестовича влаштовує – всі акценти там розставлені правильно! Ай да, Арестович, ай да молодец!..

Пізніше, у вже притаманній манері, недоречник у своєму телеграм-каналі спробував пом’якшити ситуацію з провокативною заявою (аналогічно вчинив і після Дніпра). Він написав: «Мы войну не проигрываем. Но выиграть ее стало труднее, потому что рф предпринимает отчаянные усилия, чтобы не проиграть…»

Але цього ні російські медіа, ні соловйов вже не процитують…

Ще по темі:

//
Exit mobile version