//

ЯК МАНІПУЛЮЄ НІМЕЧЧИНА, ВІДМОВЛЯЮЧІ УКРАЇНІ У ПОСТАЧАННІ 100 БМП MARDER – Без Брехні

ЯК МАНІПУЛЮЄ НІМЕЧЧИНА, ВІДМОВЛЯЮЧІ УКРАЇНІ У ПОСТАЧАННІ 100 БМП MARDER

Вчора Німеччина відмовила Україні у наданні їй 100 БМП Marder. Це була відмова на запит, який надсилало наше Міноборни листом, за підписом Міністра оборони Олексія Резнікова. Згодом міністерка оборони Крістін Ламбрехт вдалася до пояснень і виправдань такого кроку – бойові машини вони не можуть надані, оскільки таке рішення необхідно узгодити з членами НАТО. Як з’ясували фахівці видання Die Welt, міністерка відверто маніпулює. 

 

По-перше, для надання «Мардерів» потрібне лише рішення федерального уряду.

По-друге, ще кілька тижнів тому Ламбрехт пояснювала, що у Німеччини вичерпуються запаси озброєння, тому їм самим потрібні «Мардери». АЛЕ.

По-третє, Україна не просто так попросила в Німеччини ці бронемашини. Ще 28 лютого німецькі компанії оборонного комплексу, зокрема найбільший німецький концерн «Рейнметал», запропонував максимально швидко виробити ці машини й продати Україні чи надати їх німецьким збройним силам замість тих, які відправлять в Україну. Пропозиція за інформацією видання не була підтримана.

Натомість, або якось пом’якшити ситуацію, німецькі чиновники запропонували, новий пакет оборонної допомоги на 300 млн євро. Утім серед цієї допомоги окрім засобів захисту, наметів і боєприпасів також додані: датчики та радари для виявлення противника. Це фактично половина вартості усієї допомоги.

Міністр оборони України Резніков відповів, що, так – таке обладнання нам потрібне, але не у пріоритеті. Із дійсно значущого у цій допомозі лише міномети 120мм на суму 9 млні євро. Нагадаємо, що на поточний час  Німеччина дала згоду на передачу нам БМП ще радянського виробництва, як були поставлені Чехії.

Для розуміння того, що Україна не просила нічого надсучасного і вкрай необхідного для Німеччини, слід зрозуміти, що собою уявляє той «Marder».

Бойова машина піхоти «Marder» була розроблена у 1966—1969 роках німецькою фірмою Rheinmetall AG на замовлення Збройних сил тодішньої ФРН. Перший прототип «Marder» було зібрано наприкінці 1969 року, а саме виробництво тривало до 1975 року. Усього було збудовано близько 3 000 бойових машин. На час прийняття на озброєння «Marder» за своїми параметрами захищеності перевершувала відомі західні машини і мала високу швидкість руху по пересіченій місцевості, відповідне до класу бойових машин озброєння. Машин створювалася для доставки і супроводження піхоти на поле бою. Бойові властивості дозволяло їй діяти спільно з танками на полі бою у складі ударних груп.

Але з 2010 року на зміну «Marder» на озброєння збройних сил Німеччини стали поступово надходити нові більш сучасні БМП «Puma». Спершу було замовлено для постачання у війська 410 машин, але потім заказ було знижено до 350.

На поточний момент майже всі замовлені «Puma» були поставлені Бундесверу, а «Marder» Німеччина виводила з військ – утилізувала, продавала або ставила не зберігання.

Тобто, Україна просила у Німеччини ті БМП, які по факту (хоч ще і на папері стоять на озброєнні, як і будь-яка техніка – наприклад, у тій же росії такни часів Другої Світової війни і перших повоєнних років Т-34, були офіційно зняті з озброєння тільки на початку 90-х), але вже замінені на сучасні і навіть частково утилізуються!

Як то кажуть: хто хоче, шукаю можливості, хто не хоче – шукає причину.

Ще по темі:

//
Exit mobile version