//

Як медіа поширили ФЕЙК і записали у мери-колаборанти не того депутата – Без Брехні

Як медіа поширили ФЕЙК і записали у мери-колаборанти не того депутата

25 квітня 2022 року з’явилась інформація про те, що в Херсоні захопили будівлю Херсонської міської ради, всім тамтешнім працівникам дали змогу поїхати додому, а вже 26 квітня представили окупаційну «владу». Гауляйтером області призначили ексмера Херсона Володимира Сальдо, а незаконно призначеним «мером» Херсона став Олександр Кобець. І тут почалось…http://surl.li/bwbhp

 

ЗАКИДИ І СПРОСТУВАННЯ

Одразу спростував свою причетність до гауляйтера один із відомих херсонських діячів, якого звуть Олександр Кобець. http://surl.li/bwbfn

В медіа стали поширювати інформацію про те, що йдеться ніби про Кобця Олександра Дмитровича, який свого часу балотувався до Херсонської міської ради від партії «Голос».Одразу кажемо: це ФЕЙК. Але його масово без попередньої перевірки розмістили навіть всеукраїнські медіа:http://surl.li/bwbfr

Українська правда (подаємо архівну копію першої статті): https://archive.is/yqG27

Еспрессо (написали спростування за кілька годин): http://surl.li/bwbfu

Час.Ньюз (виправили): http://surl.li/bwbfy. Телебачення Торонто: http://surl.li/bwbga

Таких прикладів ще багато. Херсонські телеграм-канали так само підхопили фейк саме про Кобця з «Голосу»: потім так само масово видаляли, але ми встигли зробити скріншоти.

ГАУЛЯЙТЕР — КОЛИШНІЙ ВОДІЙ НИНІШНЬОГО МЕРА

Деякі медіа особиво «відзначились»: взагалі написали, що новопризначений гауляйтер Кобець в Херсоні — це колишній водій нинішнього міського голови Ігоря Колихаєва. Звідки вони взяли таку інформацію, взагалі невідомо, але про це написали навіть… Українська правда та ТСН! Ось два скріншоти — з ТСН та херсонського пабліку (посилання на Українську правду було вище).

А ДЕ ДЖЕРЕЛО?

За часом публікацій і за власними спостереженнями ми виявили, що джерелом інформації про гауляйтера з «Голосу» став телеграм-канал «Константин Рыженко Журналист Херсон»: там публікація про Кобця з’явилась о 15.44, в інших каналах — вже пізніше.

Він доволі швидко видалив цей пост, а згодом надав спростування і вибачення:

Проте медіа та телеграм-канали з великим охопленням передрукували як є, деякі виправили інформацію, деякі просто видалили. Найбільш прикро, що чимало всеукраїнських медіа не перевірили інформацію і подали зі слів блогера. Хоча причетність до партії «Голос» перевірити можна, але для цього потрібен певний час: куди скоріше подати новину без перевірки, яка отримає свою порцію «лайків».

ЩО Ж НАСПРАВДІ

Отже, Херсонський міський голова Ігор Колихаєв на своїй сторінці у Фейсбук розмістив звернення до херсонців, де зазначив, що йдеться про Кобця Олександра Юрійовича (різні по-батькові з Кобцем, якого «призначили» телеграм-канали): http://surl.li/bwbhi

.Також можна подивитись і відеозвернення чинного мера: http://surl.li/bwbhk

Спростували фейк і колеги Олександра Дмитровича Кобця з партії «Голос» Наталя Бімбірайте, Марина Войтенко та Марина Єлісєєва. Ось їхнє звернення: «Звертаємось до всіх журналістів, блогерів та дописувачів, які мають здоровий глузд і розуміють відповідальність за поширення неправдивої інформації.

Офіційно заявляємо, що Олександр Кобець, який йшов з нами в списку від «Голосу» на виборах 2020, не має жодного стосунку до цієї афери і взагалі до окупаційної влади та їх «призначень». Уявіть, яку шкоду людині може нанести неправдива інформація про співпрацю з окупантами. Навіть першокурсник журфаку має вміти перевіряти факти перед публікацією. Ви ставите під сумнів усі свої дописи».

Наша редакція також поточнила у представників херсонскього «Голосу» — вони підтвердили, що Олександр Дмитрович стосунку до гауляйтерів не має. Та і власне законно обраний міський голова Ігор Колихаєв написав, що йдеться про Олександра Юрійовича — вже не співпадає.

ТАК ХТО СТАВ ГАУЛЯЙТЕРОМ ХЕРСОНА?

Про новопризначеного гауляйтера Херсона майже нічого невідомо. У коментарі «Новинам Приазов’я» чинний начальник Херсонської ОВА Геннадій Лагута повідомив, шо все, що про нього знають, це те, що він старший за 60 років (Кобець з «Голосу» молодший — він 1979 року народження) і до 1991 року проживав в Херсоні. Більше наразі нічого. http://surl.li/bwbhl

ЯК ВИСНОВОК

Звертаємось до всіх наших колег: з Херсона та поза межами міста. Кількість фейків і маніпуляцій була величезною до широкомасштабного вторгнення, а сьогодні стала шаленою. Той факт, що ви не перевіряєте інформацію і пишете зі слів блогера, не лише ставить під сумнів вашу компетентність, а ще й несе суттєву загрозу і репутації людини, і навіть її життю. Ситуація в Херсоні та на Херсонщині така, що люди перебувають у стані шаленого стресу через окупацію та блокування регіону росією. Місцеві виходять на мітинги за Україну попри шалений тиск росіян: мародерство, викрадання, знущання, згвалтування, блокування проїзду, гуманітарні кризи і стрільбу. Отже, росіян тут ненавидять дуже багато людей. Звістка про гауляйтера викликає ненависть до нього у мешканців міста та області. І одна помилка в особі людини може коштувати цій людині дуже дорого.

Ми всі помиляємось — це нормально: блогер, який розмістив фейк, вибачився. Але ті хто перепостив інформацію з його слів, мали витратити час на перевірку і поточнення. Так, це забирає час, але цей час може вартувати без перебільшення навіть життя людини. Ми маємо бути відповідальними за ту інформацію, яку поширюємо.

 

Матеріал підготовлено партнером Мережі з протидії дезінформації – ресурсом Кавун.City

Ще по темі:

//
Exit mobile version