//

Як медіа створили фейкову інформаційну бульбашку з приводу втрати Україною позицій у рейтингу паспортів – Без Брехні

Як медіа створили фейкову інформаційну бульбашку з приводу втрати Україною позицій у рейтингу паспортів

«Безвізовий скандал» прокотився по українських ЗМІ минулого тижня. Так, саме медіа стали причиною створення тимчасової інформаційної бульбашки з приводу «погіршення» позиції України у Рейтингу (індексі) паспортів від компанії Henley & Partners. Щоб хайпонути на актуальній темі видання і телеканали, серед яких і топові, вдалися до маніпуляцій, як у заголовках, так і в контексті повідомлення. «БезБ» розібрало «безвізову» маніпуляцію по поличках.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

До поширення гучного повідомлення долучилося чимало топових медіа (видно на скріншоті). Першим маніпулятивним елементом традиційно стали заголовки. Практично всі медіа вдалися до розповсюдженого маніпулятивного прийму – «неповна інформація». В заголовках не вказано з якими саме країнами втрачено безвіз, що, з одного боку, викликає у читача зайву зацікавленість – «може втрачено безвіз з тією країною, куди я завтра зібрався у відпустку». З другого – вводить його в оману, щодо реального перебігу подій з цією втратою.

Деяки медіа нівелювали цю маніпуляцію пояснювальним підзаголовком, деякі – лише констатацією назв країн – африканські Джибуті і Бенін – у контексті новини.

Проте, прояснення ситуації для громадян-читачів – на цьому і закінчилося. До тлумачення самого рейтингу і його визнаності, рівня джерела рейтингу, причин втрати позицій – у медійників руки не дійшли. Це також можна вважати маніпулятивним прийомом – «обмеження інформації».

Що то за рейтинг?

Автор рейтингу – Henley & Partners. Це приватна консалтингова компанія міжнародного рівня із штаб-квартирою у Швейцарії. Структура спеціалізується на розробці державних програм надання громадянства і посвідки на проживання через інвестиції, а також на наданні послуг в цій галузі приватним особам. З 2006 року Henley & Partners започаткувала спільно з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту зараз вже відомий Індексу візових обмежень, або просто кажучи Індекс/рейтинг паспортів. На сьогодні до нього входять 200 країн. По великому рахунку, якраз саме завдяки даному рейтингу компанія і стала відомою широкому загалу. До того часу її більше визнавали у різних міжнародних структурах – так з 2015 року Henley & Partners почала співпрацю з ООН.

Тобто по великому рахунку, даний рейтинг є неофіційним бо запроваджений приватною компанією, хоч і визнаною на міжнародному рівні. До того ж, подібно цій компанії інших бізнес-структур в даному сегменті – чимало. Наприклад, прямий конкурент Henley & Partners – компания Arton Capital – навіть судилася з нею у 2013 році. І, наприклад, ніхто не заважає Arton Capital скласти свій рейтинг паспортів.

Ситуація з Індексом паспортів подібна до ситуації з міжнародними військовими рейтингами потужності армій світу. Найбільш відомий –  від мілітарного проеткту Global Firepower. Проте аналогічні рейтинги роблять і поширюють фахівці не менш відомих проектів, таких як We Are The Mighty і Business Insider . Але всі вони є неофіційними.

Чому втрата позицій у рейтингу – не «зрада»?

Другий манупілятивний момент якого уникали медіа в повідомленні про Індекс паспортів – втрата позицій, це не завжди погіршення ситуації в самій країні, чи у відносинах між країнами. Причина може полягати у посиленні позицій інших країн, які просто «витісняють» найближчих конкурентів.

Як доказ, який оминув українські медіа – повідомлення про аналогічний рейтинг але періоду весни 2019 року.

Так, агенція УНІАН 26 березня повідомляла, «за перші три місяці 2019 року Україна піднялася в рейтингу паспортів світу з 41-го на 40-е місце, але водночас кількість безвізових країн залишилося колишньою – 128. Про це свідчать дані опублікованого 8 січня 2019 року компанією Henley & Partners оновленого Індексу паспортів, який відображає останні зміни в безвізовому режимі всіх країн світу. Згідно з оновленим рейтингом, 40-у сходинку з Україною ділять Нікарагуа і Тувалу.

Ключовий момент в цій інформації – піднялася у рейтингу, але кількість безвізових країн для України залишилась незмінною. Тобто, якась країна з тих чи інших причин втратила позицію.

Що стосується липневого корегування, то так – ми втратили безвізовий режим з такими країнами як африканські Джибуті і Бенін. Але в той же час, ніде не зазначена інформація, що втрата сталася в наслідок погіршення відносин з цими країнами чи з інших негативних причин. Є вирогідність того, що подібні корегування пов’язані із певними змінами у цих самих країнах. Наприклад, це можуть бути зміни у внутрішньому законодавстві, фінансовій, політичний ситуації або накладанні / прийнятті певних міжнародних чи регіональних зобов’язань.

Проте цих та інших пояснень жодне медіа не надало, що можна вважати маніпуляцією інформацією.

 

Автор: Олександр Довгодько 

//
Exit mobile version