//

Як політтехнологи створили фейк про ЛГБТ-прайд в Слов’янську напередодні виборів – Без Брехні

Як політтехнологи створили фейк про ЛГБТ-прайд в Слов’янську напередодні виборів

З середини липня тема ЛГБТ-прайду підняла шквал емоцій серед активістів, чиновників, політиків та жителів Слов’янська (Донецька область). Напередодні парламентських виборів у соцмережах та на паперових оголошеннях міста розповсюджувалась фейкова інформація про наміри місцевої влади провести в містах Слов’янську і Святогірську перший в області ЛГБТ-фестиваль. Місцеві чиновники спростували анонси, проте ці фейки стали елементом передвиборчої боротьби серед кандидатів у депутати. Експерти «БезБ» розповідають, як з’явився фейк, як можна самостійно встановити, що це неправдива інформація і як вона стала елементом «чорного піару».   

 

ВЕРДИКТ: ФЕЙК / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

16 липня на сторінці Громадської ради при виконкомі Слов’янська в Facebook з’явилася заява про те, що її члени не толерують ЛГБТ-прайд, запит на проведення якого був надісланий від організації Rainbow House. Анонс прайду – 23 липня. Громадська рада опублікувала фото листа від цієї організації, але у дуже неякісному вигляді, захищаючи тим самим персональні дані заявника. Мережа інтернет не знає ані такої європейської організації, ані людини Wugo de Conge, чиє ім’я можна розгледіти на листі.

18 липня на сайті міськради було опубліковано спростування інформації, але мова вже йшла про неіснуючий ЛГБТ-прайд від організації «ЛГБТ Актив Украина», яка заявила про проведення фестивалю в зовсім інші дати – 25 і 26 серпня. Це було спростування посту у Facebook, який, до речі, досі не видалений з соцмережі. Це фейкове повідомлення довелося декілька разів спростовувати особисто меру Слов’янська Вадиму Ляху, тому що за проведення прайду дякували саме йому. Проте Лях – не просто мер міста, він ще й був кандидатом в нардепи від Опозиційного блоку.

Отже інформація спростована чиновниками і політиками. Ми не будемо в цьому матеріалі розмірковувати про те, що «чорний піар» був побудований не просто на брехні, а на образливій, дискримінуючій інформації та неоднозначній, місцями гомофобній реакції чиновників.

Звернемо увагу, як звичайній людині розпізнати фейк. Критичне мислення допоможе впізнати в сторінці «ЛГБТ Актив Украина» фейкову організацію, перш за все, тому, що адміністратор групи у Facebook публікує виключно лінки за ЛГБТ-тематикою всуміш з політичними постами або лінками на політичні новини. Політичні лозунги або критика нетипові для організацій, які займаються захистом рівних прав людей, якщо тільки ці політичні заяви їх прямо не стосуються.  До того ж, провокуючим є сам текст анонсу. Наприклад, глузування і несерйозність  ховається у цьому реченні (орфографія авторів збережена): «Там відбудуться семінари по беспечному сексу, квести, україньскі вечорниці та финальна дискотека з фейверком, буде влаштовано лабиринт з темними кімнатами».

19 липня в місті почали з’являтися «агітаційні» матеріали про те, що «гей-парад» підтримав кандидат у нардепи від «Опозиційної платформи За життя» Юрій Солод.

Він був одним з десяти конкурентів Ляха в одномандатному 47-му окрузі. В прес-службі Солода теж спростували інформацію, назвавши її дискредитуючою.

 

Автор: Аліна Хованська

 

//
Exit mobile version