//

Як Порошенко суперечить сам собі, говорячи, що у 2014 році «прийняв країну з небоєздатною армією» – Без Брехні

Як Порошенко суперечить сам собі, говорячи, що у 2014 році «прийняв країну з небоєздатною армією»

Президент Порошенко неодноразово підкреслював, що за його каденції була створена сучасна боєздатна армія. Так, під час травневих урочистостей на своїй сторінці у Facebook гаран в черговий раз підкреслив здобудки української армії за часи його президентства. Безумовно, за період 2014-2019 років армія змінилась кардинально, рівень її забезпечення збільшився у рази, перебудова торкнулася всіх ланок і галузей. В той же час, Порошенко для ілюстрування досягнень у військовій сфері, посилається на міжнародні рейтинги – спираючись на їх дані, зокрема він говорить, що «прийняв країну без боєздатної армії у 2014 році».  «БезБ» перевірили наскільки небоєздатною була армія п’ять років тому за рейтингами, на які спирається Порошенко.

ТЕЗА 1: «П’ять років тому я прийняв країну без боєздатної армії»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними міжнародних аналітиків Global Firepower, на яких глава країни не раз посилатиметься у доповідях і заявах, станом на 2014 рік Україна посідала 21 місце у світі за потужністю озброєних сил. Таку позицію нашої країни підтверджувало й американське видання Business Insider, яке робить подібний рейтинг.

Слід зазначити, що при складанні даних рейтингів, фахівці враховують декілька десятків параметрів – від розміру бюджетного фінансування, до вишкілу і оснащення.

Оскільки пан Порошенко наголошує саме на відсутності боєздатності армії, його твердження є маніпулятивним, бо 21 місце, яке займала українська армія у 2014 році у рейтингу із 130 армій світу, не вказує на її небоєздатність.

Цікаво те, що у 2019 році Україна опустилася на 29 позицію у тих же рейтингах. Проте, це стільки пов’язано з погіршенням рівня ЗСУ (хоча й це не виключено), скільки з можливим покращенням стану збройних сил у інших країнах.

 

ТЕЗА 2: «Сьогодні ЗСУ одна з найсильніших армій європейського континенту»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, за даними вже згаданих рейтингів, на поточний момент українська армія займає 8 позицію у списку найпотужніших армій Європи. Враховуючи те, що в рейтингу представлені армії з 34 європейських країн, можна стверджувати, що теза Порошенко відповідає реальним аналітичним даним і займає лідерські позиції в «старому світі».

 

Автор: Артем Листопад 

Ще по темі:

//
Exit mobile version