//

Як Президент обіцяв скандального депутата за день примусити скласти мандат і збрехав – Без Брехні

Як Президент обіцяв скандального депутата за день примусити скласти мандат і збрехав

20 листопада 2019 року, Очаків, Президент Володимир Зеленський. : «Всі пишуть з приводу одного з депутатів партії Слуга народу. Я прочитав, що там є скандал.  Завтра у мене будуть реальні дані, я хочу розібратися…Якщо завтра буде хоч один факт, хоч щось, то завтра ця людина, я вимушу цю людину покласти мандат і піти з партії «Слуга народу»…».

На момент виступу Президента Зеленського в Очакові минуло вже дві доби з часу оприлюднення документів про судимість депутата Іванісова та й Генеральний прокурор вдень 20 листопада уже підтвердив факт наявності погашеної судимості. Проте, або президент цього не читав, або для нього генпрокурор — ненадійне джерело, то ж пан Зеленський взяв ще одну добу, щоб розібратися. Зрештою ці «реальні дані» з’явилися у суспільства через ЗМІ та телеграм-канали швидше, ніж у президента від спецслужб. 

 Впевнені, що більшість слідкувала за скандалом з депутатом Іванісовим, який мав судимість за зґвалтування. Та все ж, нагадаємо хронологію подій:

  18 листопада о 22:05 Ігор Мосійчук (нардеп 8 скликання від Радикальної партії Ляшка) на своєму телеграм каналі оприлюднив документи, що підтверджують перебування депутата від СН Іванісова у Маріупольській виправно-трудовій колонії для неповнолітніх. В обліковій картці зазначено статті, за якими було засуджено Романа Іванісова 117, 118 – замах на зґвалтування групою осіб і зґвалтування неприроднім шляхом.

Реакція Іванісова була швидкою: вже о 23:56 він пише розлогий пост у ФБ про те, що ця інформація – дороге замовлення проти нього з Сан-Франциско, через Російські «інтернет-сміттєзбірники».

20 листопада на прес-конференції Генпрокурор  Рябошапка підтвердив, що в Іванісова є погашена судимість. Оскільки судимість погашена, то вважається, що людина не є судимою на цей момент.

З невідомих але, певно, вагомих причин за кілька годин по тому прес-служба Генеральної прокуратури заперечила слова свого керівника. За їх повідомленням  «підтвердження не підтвердилося» і перевірка триває.

 20 листопада о 19:14 з’являється новий пост  Іванісова з заявою, що він призупиняє членство у фракції (щоб не порочити честь партії) на час перевірки і стверджує, що Р.Рябошапку ввели в оману і тому підтвердженням є спростування від ГПУ.

(Зауважимо, що призупинити членство у фракції чи партії неможливо — це не передбачено законодавством, лише вихід).

 Голова фракції Слуги Народу Д.Арахамія (20 листопада 19:56) підтримав Іванісова щодо призупинення членства : “Як лідер фракції я вважаю, що йому потрібно призупинити членство в партії Слуга Народу та фракції на час проведення всебічної перевірки та з‘ясування всіх обставин даного інциденту.”  В коментарях Арахамія пояснив, що мова йде все-таки про вихід з фракції на час перевірки.

 Після того, як сталося  дивне «спростування після підтвердження» від ГПУ і Президент взяв ще добу на «отримання реальних даних» Андрій Портнов 21 листопада о 16:03 оприлюднив у себе в телеграм каналі фото Указу Президента Кучми про помилування Іванісова ( цей Указ про помилування у відкритому доступі відсутній.)

Одночасно ТСН  зробило ціле відеорозслідування і прямо в Пологівському суді Запорізької області відзняло вирок , зв’язалося з вихователем Іванісова в колонії, та навіть поспілкувалося з потерпілою.

Лише тоді Давид Арахамія «повірив» і пообіцяв чинити громадський тиск на депутата, щоб він окрім виходу з фракції ще й склав повноваження. Заяву про вихід з фракції (який назвали призупиненням) Іванісов уже й так анонсував.

 (21.11.2019 – 19:08) Арахамія: “Зараз немає сумнівів, що ця інформація вірна. Тому що вона йде з декількох ЗМІ. Якщо вона вірна, то будемо наполягати .. будемо на нього чинити якийсь громадський тиск. Законного механізму немає, щоб він склав мандат. Але думка всіх однопартійців – він повинен здати мандат…З фракції ми його точно виключаємо. Тут не може бути жодних додаткових умов”.

Отже, інформація підтвердилася, та чи може президент або фракція примусити депутата скласти повноваження.

 

ТЕЗА 1: «Якщо завтра буде хоч один факт, хоч щось, то завтра ця людина, я вимушу цю людину покласти мандат»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Примітка. Всі наші аргументи стосуються правової держави і законних способів примусу з застосуванням повноважень Президента.

Так ось, законних способів позбавити мандата депутата Іванісова не існує. Ні ст.81 Конституції України, а ні ст.4 Закону України Про статус народного депутата   не містять  такої підстави для припинення повноважень як «погашена судимість». Довідка про несудимість, яку надав депутат до ЦВК була справжньою.

Згідно з Кримінальним кодексом особа вважається такою, що не має судимості після відбуття покарання і погашення судимості, тобто якщо скількись років після звільнення вона  не вчиняла злочинів знову.

У випадку, якби Іванісов був обраний по багатомандатному виборчому округу по списку політичної партії «Слуга народу», то у разі виключення його з фракції та партії (в неминучості чого вже запевнив Д.Арахамія) повноваження депутата  було б припинені достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії. Проте він обирався по одномандатному виборчому округу як безпартійний хоч і від партії “Слуга народу”, тому виключення його з фракції не тягне за собою жодних наслідків. 

Отже, перед законом депутат  Роман Іванісов «чистий», моральне право  бути депутатом ми не досліджуємо.

Весь вплив колишньої фракції та партії обмежується, як заявив Давид Арахамія,  громадським тиском. Двоє депутатів вже висловили вимогу до Іванісова «здати мандат». Але юридичних наслідків такі вимоги, звісно ж, не несуть.

Жодних особливих повноважень у президента, щоб припинити повноваження депутата або примусити написати заяву про добровільне складання повноважень немає. Та й після публічної заяви про примус чи буде така заява сприйматися добровільною. 

А між тим, після виступу Зеленського минуло вже понад три доби, фото і навіть відео з вироком прокрутили чи не у всіх випусках новин, а публічної заяви з закликом скласти мандат від Президента все немає.  Як і заяви самого Романа Іванісова.  Можливо ще недостатньо “реальних даних”.

 


Ще на тему впливу на депутатів:

Нагадаю, що двоє депутатів СН, які були спіймані на голосуванні замість іншого депутата (фактично фальсифікація голосування) не були ані виключені з фракції, ні тим більше не склали повноважень. Хоч і підписували меморандум з подібною обіцянкою.

Ще двох депутатів, яких днями виключили з фракції Слуги народу і яких наводив як приклад боротьби за чистоту фракції/партії президент, теж з Парламенту йти не збираються. 

 

 

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version