//

Як пропаганда маніпулювала заявою прем’єра Польщі Маровецького про нібито припинення постачання зброї Україні – Без Брехні

Як пропаганда маніпулювала заявою прем’єра Польщі Маровецького про нібито припинення постачання зброї Україні

Вчора пропагандистів кремля «розірвало від щастя» на тлі заяви прем’єра Польщі Матеуша Маровецького про те, що Польща нібито припинила постачати зброю в Україну. Інформаційні посіпаки подали це як факт, який стався безпосередньо 20 вересня на тлі зростаючого напруження між Польщею та Україною з приводу заборони експортну українського зерна. Проте, все насправді не так – і пропагандистів чекає розчарування.

 

Передумови для подібної подачі інформації пропагандистами були. Так в останні тижні та дні дуже загострилася ситуація з постачанням українського збіжжя у Польщу. Поляки, всупереч того, що ЄС дозволила ввезення зерна з України, продовжили заборону. У відповідь українська сторона подала на Польщу позов у СОТ. http://surl.li/lisic

Польща заявила, що якщо Київ не припинить свою політику то будуть заборонені для постачання і інші продукти.

Під час візиту у США президента Зеленського мала відбутися його зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою де два керівника держави мали обговорити питання зерна. Проте, зустріч не відбулася, начебто з-за зсуву графіків зустрічей. До того ж польську сторону роздратувала заява Зеленського під час виступу в ООН де він опосередковано звинуватив Польщу (але не називав країну) у підігруванні країні-агресору. Польща виклика посла для пояснень.

І ось на тлі цього з’являється заява Маравецького про нібито припинення Польщею поставок зброї в Україну. Тобто пропаганда подала це саме так, що після всього що сталося поляки отак вирішили, буквально вчора. Насправді це не так, і слова польського прем’єра висмикнули з контексту та перекрутили.

Насправді, в ефірі телеканалу Polsat, відповідаючи на запитання, чи буде Польща надалі підтримувати Україну у військовому плані, голова польського уряду сказав, що наразі Варшава не надає Києву жодного озброєння, оскільки зараз «ми озброюємося самі, найсучаснішим озброєнням».

«Тут ми зосереджуємося головним чином на модернізації та швидкому озброєнні польської армії, щоб вона стала однією з найсильніших армій в Європі. І це за дуже короткий час», – пояснив прем’єр Польщі.

Він водночас додав, що рішення Польщі поки не давати Україні своєї зброї не поставить під загрозу безпеку України: «Наш хаб у Жешуві, в консультаціях зі США й НАТО, все ще грає ту роль, яку він грав, і буде її відігравати».

А 21 вересня з’явилося уточнення. Речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив: «В контексті питання про постачання озброєнь хотів би повідомити, що Польща здійснює тільки заздалегідь узгоджені поставки… Це серед іншого найбільший закордонний контракт, підписаний польською збройною промисловістю після 1989 року – на постачання гаубиць Krab». http://surl.li/lissh

Тобто зради немає. Польща виконує свої зобов’язання, які взяла на себе з постачання зброї Україні. Ніхто не припиняв поставок. Просто на даному етапі діють тільки певні домовленості. В той же час, польська сторона продовжує підтримувати Україну у її протистоянні з росіїю.

 

Матеріал підготовдено фахівцями видання “Запорізький центр розслідувань” 

//
Exit mobile version