//

Як рашистська пропаганда перебрехала статтю The Guardian і навангувала «поразку заходу» – Без Брехні

Як рашистська пропаганда перебрехала статтю The Guardian і навангувала «поразку заходу»

Російська пропаганда продовжує “приписувати” досягнення Путіну і цього разу намагається підтвердити свої слова, маніпулюючи з перекладом статті  британського видання. Так телеграм-канал “Readovka” опублікував допис посилаючись на матеріал The Guardian, в якому начебто пишуть, що Володимир Путін вже перемагає, а Євросоюз на межі поразки. 

Цей канал є одним з провідних “оспівувачів спецоперації” і постійно пише про перемоги росіян. Пост з “переказом” статті набрав 150 тисяч переглядів за рахунок репостів, наприклад. Лінк на першоджерело The Guardian вони не стали давати, але ми знайшли оригінал і впевнились, що росіяне брешуть, як завжди. 

 

МЕСЕДЖ ПРОПАГАНДИ. «Путин побеждает на Украине» — британская The Guardian объявила о скором поражении Запада в проксивойне с Россией.

НАСПРАВДІ. В оригіналі видання The Guardian написало так: “Жахлива правда може бути очевидною: Путін може перемогти в Україні. Результатом буде катастрофа”.

 

МЕСЕДЖ ПРОПАГАНДИ. «Пора Западу взглянуть здраво на вещи и принять новый порядок вещей. Путин может победить», — заключает издание.

НАСПРАВДІ. В оригінальній версії висновок звучить так: “Попри весь свій героїзм і жертовність, Україна може програти цю боротьбу. Як би жахливо це не звучало, Путін міг би перемогти. Якщо Захід настільки відмовиться від своїх принципів і цінностей, що дозволить цьому статися, то довгострокова ціна для всіх стане абсолютно новим світом болю”

 

МЕСЕДЖ ПРОПАГАНДИ. «Премьер Британии Борис Джонсон и другие лидеры Европы, не смотрят в будущее и не имеют продуманного плана. Несмотря на поддержку оружием, Запад избегает трудных решений из опасений перед эскалацией и потерей импорта энергоносителей», — отмечает британское издание.

НАСПРАВДІ. “Джонсон, як правило, не дивиться далі теперішнього моменту. Велика Британія і НАТО, за його словами, просто «продовжать реалізовувати стратегію» введення санкцій проти Росії та постачання зброї до Києва. Джонсон підтримує вільну, незалежну Україну, але, як і іншим лідерам альянсу, схоже, не має продуманого довгострокового для досягнення цієї мети… Проте, з короткозорої власної зацікавленості в таких питаннях, як імпорт російської нафти та газу, і зі страху перед ширшою ескалацією, західні лідери ухиляються від важкого вибору, який може забезпечити виживання України та допомогти пом’якшити такі біди.”

 

МЕСЕДЖ ПРОПАГАНДИ . “По мнению The Guardian, последствием успеха спецоперации РФ на Украине неминуемо станет коллапс международного правопорядка, исчезновение статуса миротворческих структур ООН. Для Европы успех спецоперации означает «рост популизма в стиле Марин Ле Пен», постоянную нехватку энергии, а, следовательно, снижение уровня жизни”

НАСПРАВДІ. “В оригіналі видання The Guardian написало так: “Ширші, негативні політичні наслідки війни, якщо вона продовжуватиметься нескінченно, практично незліченні. Майбутнє ООН як авторитетного глобального форуму, законодавця та миротворця перебуває під загрозою, про що понад 200 колишніх чиновників попередили Гутерріша (рід. Атоніо Гуттерріш генсеретар ООН) минулого тижня”

Отже, в тексті ніяких “переможних” оголошень не має, як і однозначних висновків. Зазначимо ще кілька акцентів, які змістили російські автори для того, щоб підкреслити героїчність та позитивність дій Путіна.

Росіяни у переказі тексту не вказують автора, а постійно використовують вирази “пишет The Guardian”, “заключает издание”. Так робиться для того, щоб стаття виглядала узагальненою позицією видання, а не думкою однієї людини. Хоча, це саме не “редакційна стаття”, а колонка штатного оглядача Саймона Тисдалла, який постійно пише про те, що усі західні країни мають гуртуватись проти Путіна і скоординовано допомагати Україні.

 

Матеріал підготували партнери Мережі – ресурс @Запорзький Центр Розслідувань

Ще по темі:

//
Exit mobile version