//

Як речниця мзс рф повторила на алресу Юнеско фейк про спалення корану в Україні – Без Брехні

Як речниця мзс рф повторила на алресу Юнеско фейк про спалення корану в Україні

Візит гендиректорки ЮНЕСКО Азуле до Києва викликав у Кремлі бурхливу реакцію. Коментуючи цей візит речниця мзс захарова направила на адресу європейської чиновниці – фейк:  порекомендувала згадати, як в Україні спалюють Коран.  Далі про це у матеріалі.

 

Безпосередньо захарова заявила наступне (заяву опублікувало ТАСС): «Предлагаем Гендиректору ЮНЕСКО также посетить Киево-Печерскую Лавру, откуда режим В.Зеленского выгоняет монахов УПЦ, а также посмотреть видеозапись сожжения Корана украинскими военнослужащими в преддверии священного месяца Рамадан. Это даст возможность госпоже Азуле чтобы собственными глазами увидеть кто угрожает историческому наследию и культуре Украины, препятствуя реализации основополагающих прав верующих и разжигая ненависть в многонациональной и многоконфессиональной стране…»

Найцікавіше й цій заяві не емоції захарової, а те що вона на офіційному рівні на адресу ЮНЕСКО озвучила низькопробний фейк, який пропаганда поширила навесні. У вкиді йшла мова про те, що солдати ЗСУ різали на їли на Корані сало (не чистий у мусульманстві продукт), а потім спалили священну книгу.

На сайті ресурсу «БезБрехні» було опубліковано викриття цього фейку фактчекерами ресурсу Gwara Media (http://surl.li/lawxr). У матеріали фахівці розібрали, що ролик із наругою над кораном був сфальсифікований. Одна з деталей – «актори» які озвучували дії спалилися на російській вимові деяких слів.

 Щодо ситуації з Києво-Печерською лаврою, то тут пропагандисти не можуть дати собі спокою, бо фактично не можуть вплинути на ситуацію із поверненням святині саме українській церкві.

 Нагадаємо ситуацію. З УПЦ МП розривають договір про безоплатне користування культовими будівлями, розташованими на території заповідника «Києво-Печерська лавра». http://surl.li/flmei

Представники УПЦ МП за рішенням суду мали звільнити приміщення на території заповідника до 29 березня. Проте цього не відбулося і українська влада розпочала примусове виселення чинців з лаври і повернення святинь.

У заповіднику «Києво-Печерська лавра» мова йде про поверення 79 об’єктів так званої Нижньої Лаври. Проте поки що в УПЦ МП в оренді і далі перебуватиме Воскресенський храм (так званий «афганський») за адресою Лаврська 17. Щодо нього існує інший договір оренди, який наразі заповідник не розриває.

За договором оренди щодо Нижньої Лаври, укладеним безстроково 19 липня 2013 року ще за часів Януковича, чоловічий монастир УПЦ МП мав право безоплатно користуватися культовими будівлями та іншим майном на території лаври, що є державною власністю.

1 лютого 2023 року державна служба України з етнополітики та свободи совісті повідомила, що Українська православна церква не розірвала церковно-канонічний зв’язок із Російською православною церквою.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання «Інтент»

 

//
Exit mobile version