//

Як смітникові ЗМІ зробили зі Швеції лідера за смертністю від COVID-19 | НЕПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Як смітникові ЗМІ зробили зі Швеції лідера за смертністю від COVID-19 | НЕПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ

Стратегія Швеції, яка єдина із європейських країн офіційно не вводила карантину через пандемію коронавірусу, викликала у суспільстві багато дискусій. Знайшлися як прихильники такої стратегії країни, так і скептики. На тлі цього у соцмережах та сміттярських ЗМІ часто поширювалася недостовірна або відверто фейкова інформація про перебіг подій у Швеції навколо коронавірусу. Днями у ЗМІ з’явилася інформація про те, що у Швеції за останній тиждень зафіксували найвищу смертність у Європі від вірусу Covid-19! Ого, сенсація! Насправді – НІТ! Це чергова маніпуляція.  

 ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ / НЕПРАВДА

СПРОСТУВАННЯ

У «сенсаційному» повідомлення повідомляється наступне

 МЕСЕДЖ 1:  «В то время как в других европейских странах смертность падает, Швеция между 12 и 19 мая имела 6,25 смертей на миллион жителей в день. Это был самый высокий показатель в Европе, немного выше чем в Британии, где на миллион жителей приходилось 5,75 смертей».

У статті посилаються на авторитетне видання Reuters, проте не на саму статтю, а на головну сторінку сайту. Але відповідна стаття на сайті Reuters є з посиланням на дані лічильника  https://ourworldindata.org/.  Проте ні сама статистика, ні порівняльна інфографіка публікацію не супроводжують.

Якщо звірити дані з лічильника, то смертність у Швеції і справді зростала, проте смертність становить 322,4 випадки на 1 млн. жителів (12 травня) до 366,17 випадків (19 травня). При цьому, за даними того ж лічильника, кількість смертей в Британії у цей період була значно вищою, ніж у Швеції.

Мал. 1. Показник рівня смертності у Швеції

Якщо порівняти ці цифри зі звітами Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка, щоправда, не веде статистику, відштовхуючись від кількості смертей на 1 млн. жителів, то від 12 травня до 19 травня, у Швеції кількість смертей від наслідків коронавірусу значно менша від смертей у Сполученому королівстві.

Мал. 2 Швеція Британія – 12 травня

Мал. 3 Швеція Британія – 16 травня

Мал. 4 Швеція Британія – 19 травня

Так само не відповідає дійсності заява, що смертність у інших європейських країнах падає, адже, згідно із даними і лічильника, на який посилається Reuters, і даними сайту https://www.worldometers.info/, кількість померлих від крона вірусу збільшується у кожній країні, хоч і на різну величину.

Мал. 5. Статистика смертності у світі

МЕСЕДЖ 2:  «В ходе пандемии в целом в Швеции, как и ранее, отмечается меньшее число смертей на душу населения, чем в Соединенном Королевстве, Испании, Италии, Бельгии и Франции, которые все сделали выбор в пользу самоизоляции, но значительно выше, чем в соседних северных странах Дании, Норвегии и Финляндии».

Ці дані правдиві, проте автор публікації вдається до маніпуляції, адже спочатку порівнює рівень смертності у Швеції за тиждень зі всіма країнами Європи, виділяючи Велику Британію, а у наступному абзаці вже стверджує, що загалом смертність від коронавірусу у Швеції менша, ніж у одних країнах та більша, ніж у інших.

Мал. 6. Статистика смертності у Швеції і сусідніх країнах

Варто відзначити, що рівень смертності залежить не тільки від карантинних обмежень, введених чи не запроваджених в країнах, а й від того, як їх дотримуються,  на якій стадії звертаються хворі, від їхнього віку та наявності додаткових захворювань. Наприклад,Італія першою ввела карантин, проте там рівень смертності вищий, ніж у  Швеції – дані ВООЗ станом на 19 травня 2020 року.

Мал. 7. Показник рівня смертності в Італії

Висновок

Вказані у фейковому повідомленні дані про рівень смертності у Щвеції і сусідніх країнах не відповідають дійсності.

Автори «сенсації» вдаються до маніпуляцій, порівнюючи зручні для загального контексту статті дані на періоди.

 

Автор. Світлана Величко

//
Exit mobile version