//

Як «стоматологія майбутнього» розпочала чіпізацію всієї країни | ФЕЙК на межі здорового глузду – Без Брехні

Як «стоматологія майбутнього» розпочала чіпізацію всієї країни | ФЕЙК на межі здорового глузду

Днями до десятка сайтів-сміттярів (чимало з яких явно російського походження) і аналогічних груп у мережі Facebook, поширили допис одного з мережевих фейкмейкерів-конспірологів «Сірий Кардинал» про те, що нібито в Україні почалася чіпізація населення. Чіпізація – це вживлення під шкіру (як правило на руці) мікрочіпу з персональними і банківськими даними, що служить своєрідним ІD-пристроєм. За допомогою нього можна розраховуватися у крамницях, ідентифікувати себе у медичних чи адміністративних закладах. У Швеції, наприклад, в експериментальному порядку вже втілюється подібна програма. Але – де Швеція, а де Україна. Та головна інтрига полягає навіть не в цьому – заяву про чіпізацію (без малого) населення країни робить засновник приватної стоматологічної клініки, як говориться у вірусному повідомленні! Тут вже варто замислитися – а чи це не фейк? Таки фейк. Зараз доведемо.

ВЕРДИКТ. ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

 Хто ви лікар Дмитришин?

Головною дієвою особою фейку є Юрій Дмитришин – «засновник і власник поліклініки «Стоматологія майбутнього» в місті Львів» – так зазначено у повідомленні від «Сірого Кардиналу». Однак, правильна назва медичного закладу дещо інша ніж у інтерпретації фейкмекера (неточні або перекручені назви установ або посади осіб – один з найпоширеніших маркерів неправдивих повідомлень) – «Медичний центр Юрія Дмитришина «Стоматологія майбутнього». Пан Юрій проживає у Львові.

Але ось який парадокс. Вся конспірологічна версія побудована на… жартівливому (безумовно не дуже вдалому) пості самого Юрія Дмитришина від 26 квітня 2020 року. Те що це був жарт пан Дмитришин відмітив у дописі двічі. Ось його повний текст:

«Ну все, посміялись і хватить. 😂😂😂 Цікаво і весело було спостерігати за реакцією людей. Це був гарний жарт! Всім приємного закінчення карантину і поменше реагуйте на теорії заговорів. Stay home be happy! …  Друзі, маю для вас гарну новину.
Вперше в Україні! Плануємо встановлення у нашій клініці сертифікованих біочіпів банківських карт. Всюди де є paypass ви зможете розраховуватись проведенням руки. В комплект входитиме зчитуючий пристрій для карт та чіп. (ще раз нагадую що це жарт
😉)
».

Пост активно обговорювали і поширювали – 247 коментарів, 151 репостів. Серед коментаторів були чимало тих, кого збурив цей жарт: «Жах! Не дано вам жартувати! І такими жартами відганяєте клієнтів ! P.S. В кожному жарті доля правди!!!», «Да, шутка не очень удалась. Это очень опасная шутка», «Бог вам суддя за цей жарт».

Мета створення такого «жартівливого» посту паном Дмитришиним, за його коментарем нашому ресурсу – перевірити як реагують люди на фейкові новини. Як бачимо – відреагували жваво. Сам Юрій був здивований. Але то емоції. Фактом є те, що на тлі конспірологічних і панічних тем, які активно поширюються під час пандемії COVID-19, жартівливо створений фейк, став вірусним і активно поширювався фейковими ресурсами.  

 Президент «всія Ротарі»

По великому рахунку, дослідження фейку на цьому можна було і закінчити. Проте варто розібрати ще декілька цікавих деталей, на яких ліпили конспірологію.

У фейку штучно вибудовується псевдологічна лінія – Дмитришин: президент Rotary клубу – Rotary клуб: це американці, псевдоблагодійники, масони – Дмитришин втілює задум масонів в Україні.  

По-перше, якщо б програма чіпізації і запроваджувалася в Україні, то явно про це б не повідомляв засновник приватної стоматології на своїй сторінці у Facebook.

По-друге, «аргументи» фейку про належність Юрія Дмитришина до Ротарі мережі – є маніпулятивними.

Так у тексті вірусного повідомлення демонструється скріншот із сторінки пана Дмитришина, де у вихідних даних два верхні дописи повідомляють що він «Past President Rotary International» (тобто колишній президент) і «President Rotary International». Проте, або це фотошоп, або скріншот з іншого часового періоду, бо на поточний момент на сторінці Дмитришина немає прямих даних про його належність до мережі Rotary.

Взагалі, Rotary International – це всесвітня благодійна нерелігійна організація, яка здебільшого займається благодійними та  гуманітарними проектами. Вона має структуру клубного типу. У світі на поточний момент засновано майже 34 000  Rotary клубів у різних країнах. Існує і українське відгалуження – Rotary Україна. До 2014 року на наших теренах працювало 50 Rotary-клубів. З них у Львові – сім.

У фейковому повідомленні Юрій Дмитришин вказаний, як President Rotary International. Проте, Rotary International – це назва всієї мережі. Головний сайт орагнізації містить перелік всіх останніх президентів починаючи з 1986 року. Цілком зрозуміло, що пана Юрія серед них немає!

То чи реально пан Дмитришин має якусь причетність до мережі Rotary. Так! На його сторінці у Facebooк, є декілька фото де він знаходиться на заході де є символіка Rotary-клубу. Одна з таких світлин використано у вірусному повідомленні.

Декілька деталей, говорять про реальність події. Напис на екрані проектора і дата – 23 січня 2018 року. Саме 23 січня є днем заснування міжнародної мережі – у 2018 році святкувалося 113 річчя організації.

Ще одна деталь – «стрічка з медаллю» на шиї самого пана Юрія. Цей знак дійсно є атрибутом того, що людина на поточний момент обіймає посаду президента одного з Rotary-клубів. Фото з подібною стрічкою у фотогалереї Дмитришина зустрічаються і у період 2017 року – саме в період 2017-2018 року він обіймав посаду президента Ротарі клубу «Львів Замок».  

Тож, для поширення фейку саме з конспірологічною версією про чіпізацію, були використані реальні дані про людину. Проте інтерпретація їх є маніпулятивною, бо всі аргументи – є просто набором якоїсь інформації не пов’язаної між собою. 

Аргументи притягнуті за вуха

Для того, щоб штучно «зв’язати» між собою розрізнені дані, які вкидаються фейкмейкерами використовуються маніпулятивні узагальнюючі фрази на кшталт:   «Для більшості це мало про що говорить. Тому я б дав кілька інформаційних штрихів», «…в англомовному середовищі до Ротарі виникає цілий ряд питань на предмет ставлення цієї організації до … масонам» (граматика збережена), «…набрати в Гуглі «rotary international masons» і ви побачите чималий список обговорення цієї теми», «діяльності Ротарі на території Львова і початок чіпізації населення – це вже цікаво…».

Проте, діяльність Rotary-клубів у Львові цілком легальна. Більше того, рік тому Львівська міська рада підписала з Президентами таких клубів меморандум про співпрацю.

Притягнутим за вуха є і згадка Івана Гевко –  сенатора Львівського Католицього Університету, а також генерального секретаря і виконавчого директора Rotary International та Фундації Rotary у Чикаго США.

В «провину» (і як аргумент у копілочку конспірологічної версії) йому закидають, що він раніше очолював американську держкорпорацію Millennium Challenge Corporation. Проте, це одна з структур, підпорядкованих Конгресу США, яка працює для надання різного роду зовнішньої допомоги країнам світу (включаючи гуманітарну, грантову і т.ін.). Сам пан Гевко не робить з цього секрету – відкрито говорить про цю сторінку своєї діяльності у діаспорських ЗМІ

Тобто, всі дані, які конспірологи-фейкмейкери «накидали» у своє повідомлення є у відкритому доступі, не мають грифу «секретно», а «загадковості» всьому цьому інформаційному вінегрету надають тільки емоційні натяки з напиленням таємничості на кшталт: «Для більшості це мало про що говорить».

 Про реальну чіпізацію

Розмови і дискусії про це точаться вже з десяток років. Технічний прогрес дав змогу перейти від балачок до реальних дій. Проте, це лише експериментальні програми і вживлення чіпів з персональними даними поки є добровільним актом у небагатьох країнах. Пробні не масові проекти чіпізації реалізуються у США, Китаї, Естонії, Швеції, Італії, Великій Британії. Але й досі триває полеміка із аргументами за і проти.

 

Автор. Тихий Вир

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version