//

Як Тимошенко пробує маніпулювати президентом Зеленським, підштовхуючи до невиконання рішення Конституційного Суду – Без Брехні

Як Тимошенко пробує маніпулювати президентом Зеленським, підштовхуючи до невиконання рішення Конституційного Суду

Найближчим часом Конституційний Суд України  має прийняти рішення щодо відповідності Конституції України Указу Президента України від 21.05.2019 року № 303/2019 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

Зважаючи на це в ЗМІ обговорюються можливі дії Президента України у разі визнання його Указу неконституційним.

Деякі політичні діячі дають відверті поради щодо можливості відреагувати на таке рішення.

Одна з таких «порад» висловлена лідером однієї з фракцій парламенту України, Ю. Тимошенко. Президенту надана порада не враховувати рішення КСУ, якщо воно буде не на його користь: «Навіть якщо Конституційний Суд на корупційній основі визнає указ президента про розпуск парламенту неконституційним, тоді мусить іти наступний крок – президент мусить скасувати цей указ. Так само як якщо КС визнає неконституційними певні положення закону, парламент мусить скасувати ці положення закону. А до тих пір, поки парламент не скасує або президент не відмінить указ про дострокові вибори, всі ці законодавчі нормативні акти залишаються в силі», – стверджує Тимошенко.

Підстави  та мотиви такої поради ми залишаємо поза увагою, натомість пропонуємо перевірити чи доречна така порада з точки зору Конституції України.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Однією з ключових тез поради Ю. Тимошенко є те, що в наслідок прийняття рішення КСУ Президент має своїм наступним Указом скасувати попередній Указ, що визнано не конституційним. Проте, якщо він його не скасує, то інші органи мають його все одно виконувати, як чинний.

Вказане висловлювання є маніпуляцією з законодавством, а також свідомим ігноруванням чинної Конституції України з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої статті 152 Конституції України укази  або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

Крім того Конституційний Суд України відповідно до статті 97 Закону України «Про Конституційний Суд України» може встановити у рішенні, порядок і строки його виконання, а також зобов’язати відповідні державні органи забезпечити контроль за виконанням рішення.

Таким чином скасовувати указ, що визнано неконституційним у Президента буде ні повноважень, ні необхідності, адже він втратить свою силу на підставі Конституції України, а Суд може окремо зобов’язати ЦВК зупинити підготовку до позачергових виборів до Верховної Ради України.

 

Автор: Олександр Владикін

//
Exit mobile version