//

Як у проросійських телеграм-пабліках Маріуполя підіграють «руському міру» – Без Брехні

Як у проросійських телеграм-пабліках Маріуполя підіграють «руському міру»

Багато хто зараз шукає інформацію про рідних у телеграм-пабліках тимчасово окупованих росією територій України, зокрема в маріупольських. Треба постійно пам’ятати, що російські загарбники ведуть активний наступ і в інформаційному просторі. Проаналізуємо деякі деталі в проросійських телеграм-пабліках і пояснимо, чому не варто довіряти таким джерелам.

 

ТК – «БАРБИ НА ВОЙНУШКЕ»

Телеграм-канал належить «журналістці» Христині Мельниковій. Пропагандистка робить матеріали з окупованих територій. Ось її допис за 1 травня: «Мир, праця, травень! Фрески на заводі Ілліча, що я фотографувала кілька днів тому у вже практично мирному Маріуполі. Все, що залишилося від радянської спадщини, говорить мені про велич устремлінь того суспільства».

Маніпуляції тут кількох рівнів:

– на світлині зображені мозаїчні фрески заводу «Азовмаш», а не комбінату Ілліча;

– авторка вживає фразу «у практично мирному Маріуполі», але не говорить про масштабні руйнування міста і критичні умови існування мешканців. Це спроба створити ілюзію про «відновлення мирного життя», яку активно поширює російська пропаганда. Наприклад, росЗМІ говорять про відновлення водопостачання, але не говорять про затоплення вулиць і небезпечну епідситуацію через спроби подати воду в будинки. Реальний стан речей дізнатися майже неможливо;

– пропагандисти часто використовують наратив про «нацистів» в Маріуполі, які «переписують» історію. Але культурну монументальну спадщину, що зʼявилася в Маріуполі у радянський період, здебільшого переосмислюють і зберігають (окрім випадків із ідеологічною пропагандистською складовою).

Саме тому в місті існує велика кількість мозаїк за маріупольськими мотивами, створеними у 60-80-х роках минулого століття. Це говорить про адекватне ставлення до історичних і культурних аспектів в Маріуполі після його визволення від тимчасової окупації у 2014 році.

ТК – «МАРИУПОЛЬ ВОЙНА»

Телеграм-канал налічує 13 тисяч підписників. Зазначено, що «ресурс створений виключно з метою інформування населення і збереження життя людей». Але у стрічці каналу просуваються новини, які працюють на користь російської пропаганди: висвітлюється робота окупантів, які нібито «відновлюють» Маріуполь. А про те, що напад росії і став причиною руйнування міста і вбивства десятків тисяч мешканців, у пабліку не говорять.

Наведемо текст допису мовою оригіналу: «В Октябрьском районе Мариуполя возобновили централизованное водоснабжение.11 мая, была запущена фильтровальная станция в поселке Каменск, и вот, спустя непродолжительное время, заработали насосы для подачи воды на части территории Октябрьского района Мариуполя».

Місцеві мешканці в коментарях одразу зазначили, що «Октябрьского» району в Маріуполі немає. У 2015 році після декомунізації змінилися назви районів. Так, Жовтневий район Маріуполя став називатися Центральним. Але! До 2015 року назву «Октябрьский» теж ніхто не використовував. У ТБ-новинах, на шпальтах газет і в розмовах район називали виключно Жовтневим (як українською, так і російською). Як приклад додаємо скріни з маріупольських сайтів за 2012 і 2015 роки.

ТК – «ПОГИБШИЕ, ПАМЯТЬ, МАРИУПОЛЬ»

У цій групі публікують інформацію про маріупольців, які загинули під час російсько-української війни.

Переглядаючи канал, треба пам’ятати:

– зробити тут допис може будь-хто. І розміщення таких відомостей у публічному просторі, безумовно, може використовуватися у шахрайських цілях. Але для багатьох людей інформація в пабліку — це єдиний варіант дізнатися про долю близьких;

– за інформацією росЗМІ, у Маріуполі триває розбір завалів, але фіксація жертв проводиться лише російською стороною, без допуску до інформації незалежних спеціалістів. Це свідчить про можливість приховування реальної кількості загиблих у Маріуполі.

– 14 травня у цій спільноті зʼявилася інформація про загибель маріупольчанки. Інформацію син жінки опублікував на своїй фб-сторінці: «Мами більше нема. Просто пішла погодувати кота до себе в квартиру. Просто черговий обстріл авіації. Просто, уламок на п’ятий поверх. І просто, немає більше моєї мами, кращого друга. Я називав її Оля, та мої друзі називали її виключно так само. Вона для всіх була другом та помічником. Я не встиг її врятувати і… Її вбили росіяни. 3.04.2022».

Адмін пабліку зробив скріншот цього допису і додав у загальний доступ, але фразу «її вбили росіяни» закрив червоною смужкою. Водночас фрази «вбитий українським снайпером», «Азов обстріляв будинок» у цій групі не піддаються «цензурі»

Таким чином, адміни багатьох проросійських телеграм-пабліків працюють на користь ворожої пропаганди, створюючи серед своїх підписників потрібні меседжі про «визволителів» і «рятівників», які насправді є окупантами, які знищили Маріуполь і його мешканців. Джерела російської пропаганди, маскуючись під інформаційні аполітичні пабліки або місцевих блогерів, подають виключно зручну їм інформацію. І такі вкиди зʼявляються після окупації Маріуполя, коли незалежні медіа (українські та закордонні) втратили змогу працювати на території міста. Закликаємо користувачів фільтрувати інформацію та ретельно перевіряти її.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version