//

Як українські медіа поширили маніпулятивну публікацію Politico про «керівну раду» у разі загибелі Президента України – Без Брехні

Як українські медіа поширили маніпулятивну публікацію Politico про «керівну раду» у разі загибелі Президента України

Днями американське видання Politico опублікували начебто аналітичний матеріал, де одним з питань розглядалася ситуація – хто очолить владу в країні у разі (не дай Боже) загибелі Президента України. Постановка питання у публікації сама по собі вже є маніпулятивною. Проте, українські ЗМІ, ще більш підсилили гостроту маніпуляції – як це дуже часто буває останнім часом – процитували у перекладі лиш найбільш «смажену» частину матеріалу. Далі про це у матеріалі.

 

Як саме недолугість українських медіа роздмухала маніпулятивну бульбашку про, так званий, «план»?

По-перше, слід звернути увагу на заголовки під яким вийшли матеріали в українських медіа – вони калькують один одного і цитують напряму те, що вийшов у Politico. Але вони відверто клікбейтні! І тут ми маємо констатувати, що до такого маніпулятивного прийому вдалися ЗМІ, які є і у «білому» (тобто, вельми файні медіа), і у «синьому», і у «фіолетовому» списках.

Тож, шановні читачі – це гарний маркер оцінити компетентність цих медіа, їх «турботу» про читача у країні яка воює (тут мається на увазі на кількість читацьких переглядів, які «наганяються» такими клікбейтами для ілюстрації потужності медіа, а про не поширення серед читачів панічних настроїв), а також про, так званих, медійних і інфогігієнічних експертів, що радять читати саме ці медіа із того самого «гарного» списку.

По-друге, у матеріалі Politico – і це чи не головне – меседж, що у разі загибелі Президента Зеленського країною буде керувати «керівна рада» – не є аналітичним висновком на основі сукупного аналізу сотень фактів чи законів України із залученням десятків дійсно фахівців необхідного гатунку і профілю, а – власною думкою, припущенням, міркуванням ОДНОГО експерта! Експерт – старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради Адріан Каратницький. http://surl.li/jslve

Ми ні в якому разі не маємо сумнів у поважності і шановності експерта. Проте, підкреслюємо – це думка лише ОДНОГО експерта.

Тобто Politico навіть не дотрималась стандарту про «баланс думок» і не опитала хоча б ще двох експертів з цього питання. То може, українські медіа, передруковуючи урізаний матеріал американського видання, для рівноваги матеріали це зробили. НІ! І навіть ті ж білосписцівцівці. Вже у «другу хвилю», коли з’явилися коментарі Секретаря РНБО Олексія Данілова в ефірі загальнонаціонального марафону, що мовляв Politico несе нісенітницю, українські медіа процитували його слова. І все!

Проте, чого дивуватися – це вже не перша інформаційна історія, коли українські медіа копіпастять публікації західних ЗМІ, що містять маніпулятивні меседжі, упереджену думку, побудовані на інформації анонімних джерел, або анонімних експертів.

По-третє, в матеріалі Politico – і цьому треба віддати належне – згадується, що у разі смерті президента «формально за Конституцією лінія передачі влади є чіткою. Коли президент не зможе виконувати свої обов’язки, голова Верховної Ради України візьме на себе його обов’язки».

Але далі у матеріалі експерт поширює думку, що Стефанчук не має достатньої підтримки у суспільстві тому припускає, що «ми побачимо колективний уряд».

Проте у законодавстві України немає такого положення, як «колективний уряд». До того відповідно до Конституції України – Розділ V «ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ» у разі форс-мажорних обставин з особою президента його функції дійсно виконує Голова Верховної Ради. Проте, щодо формування якогось «колективного уряду» у законі нічого не прописано. Уряд продовжує діяти той, який і був. Не пізніше ніж через 90 днів призначаються вибори президента… І далі по процедурі закону. http://surl.li/ddnie

Однак, у публікації Politico згадка Конституції фактично другорядне, не чітка, без конкретно вказаних положень основного закону і без лінків на нього. А українські ЗМІ не напружилися у два кліки відкрити сайт Верховної Ради чи Президента України, вказати конкретний закон та коротко його процитувати. Всі процитували Данілова, який теж просто загально вказав, що в нас є закони. Але не назвав які саме. Ну а медійники не перевірили і не уточнили. Повірили Секретарю РНБО…

//
Exit mobile version